Data actualizării:
Data publicării:

Reconstrucția Ucrainei ar putea fi plătită cu activele rusești din băncile europene, confiscate în urma sancțiunilor (surse)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Charles Michel, președintele Consiliului European, vrea urgentarea discuțiilor referitoare la finanțarea reconstrucției Ucrainei.  

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei, a relatat luni Financial Times, citat de de Reuters.

Michel a spus că vrea să analizeze ideea de a administra activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie, a precizat cotidianul.

Este o chestiune de justiţie şi dreptate şi trebuie făcută în acord cu principiile de drept, a precizat preşedintele Consiliului European în interviu.

Uniunea Europeană a blocat în noiembrie rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a sancţiona Moscova din cauza invaziei din Ucraina.

Creșterea costurilor pentru repararea distrugerilor din Ucraina depinde, în mod direct, de perspectivele continuării războiului pe timp cât mai îndelungat. 

Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley a declarat că va fi 'foarte dificil' să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei.

Va fi 'foarte dificil' să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, a afirmat vineri şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, în cursul unei conferinţe de presă la baza americană Ramstein, în Germania, relatează AFP. 

'Din punct de vedere militar, îmi menţin ideea că va fi foarte dificil de expulzat forţele ruse din toate zonele ocupate ale Ucrainei', a declarat generalul Mark Milley, în finalul reuniunii ţărilor aliate ale Kievului care au discutat despre sprijinul suplimentar necesar de a fi acordat Ucrainei.

'Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil', a insistat el. Este de asemenea foarte posibil 'pentru ucraineni să desfăşoare o ofensivă semnificativă cu scopul de a elibera cât mai mult posibil din teritorii', a adăugat generalul american.

Însă 'aceasta va depinde de livrări de echipamente şi de antrenamente'. SUA se aşteaptă la o contraofensivă a trupelor ucrainene în primăvară, a declarat la rândul său presei ministrul american al apărării Lloyd Austin, subliniind că aliaţii trebuie să ajute Kievul să se pregătească pentru aceasta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel