Recital de excepţie cu Valentin și Roxana Gheorghiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Valentin Gheorghiu și Roxana Gheorghiu
Valentin Gheorghiu și Roxana Gheorghiu
Maestrul  Valentin Gheorghiu  revine pe scena  Sălii Radio  marți, 28 martie a.c, la ora 19.00, într-un recital de excepție, alături de soția sa, pianista  Roxana Gheorghiu . În program patru compoziții de  Schubert :  Fantezia în fa minor, op. 103 ,  Grand Rondeau în la major, op. 107 ,  Rondo în re major, op. 138  și  Vals în la bemol major, op. 9 , alături de suita  Ma mère l’Oye  de  M. Ravel  și  Suita pentru două piane în do minor, op. 17 , de  S. Rachmaninov . 

Valentin Gheorghiu, artist complex, care marchează viaţa muzicală din ultimele decenii, s-a remarcat ca excepţional pianist şi compozitor, colaborând cu nume importante ale vieţii muzicale. A cântat pe importante scene din Austria, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Canada, Spania, Israel, Japonia. Alături de o prodigioasă activitate solistică, marcată de recitaluri şi concerte, Valentin Gheorghiu se dedică şi muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din ţară sau străinătate

A fost distins cu numeroase premii obţinute în competiţii internaţionale dedicate pianului. În prezent este membru al juriului în concursurile P. I. Ceaikovski, Van Cliburn, Fr. Chopin, A. Rubinstein, L. van Beethoven, R. Schumann, J. S. Bach. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor George Enescu (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Cu o activitate muzicală care denotă o atentă preocupare nu doar pentru latura concertistică, ci şi pentru cea a muzicii de cameră, Roxana Gheorghiu s-a format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studii universitare şi de masterat cu pianistul Gabriel Amiraş, desăvârşindu-şi formarea artistică la Weimar. A colaborat cu instituţiile de artă din ţară, iar alături de soţul său, maestrul Valentin Gheorghiu, a repurtat numeroase succese.

Discografia sa cuprinde, printre altele, un disc înregistrat sub bagheta maestrului Vlad Conta.

A efectuat turnee în Italia, Luxembourg, Ungaria, Polonia, Spania, Rusia, Grecia ş.a, a obţinut titlul de doctor în muzică şi este cadru didactic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Activitatea sa artistică a fost răsplătită cu o Diplomă conferită de Filarmonica din Ploieşti şi Premiul Concursului „Dinu Lipatti”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel