Recifele de corali din întreaga lume, vizate de un fenomen de albire în masă. Avertismentul experților
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce avertisment au transmis experții despre albirea recifelor de corali.

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu un fenomen de albire în masă pe măsură ce criza climatică provoacă o căldură record în oceane, au anunțat luni două organisme științifice, iar unii experți au avertizat că aceasta ar putea deveni cea mai gravă perioadă de albire din istoria înregistrată.

Mai mult de 54% din zonele de recif de corali din întreaga lume au experimentat un fenomen de albire în ultimul an, afectând cel puțin 53 de țări și teritorii, inclusiv mari porțiuni din Oceanul Atlantic, Pacific și Indian, se arată într-o declarație comună a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și a Inițiativei Internaționale pentru Recifurile de Corali (ICRI).

”Este probabil ca acest eveniment să depășească în curând vârful anterior de 56,1%. Procentul de zone de recif care se confruntă cu stres termic la nivel de albire a crescut cu aproximativ 1% pe săptămână”, a declarat Derek Manzello, coordonatorul programului NOAA de supraveghere a recifelor de corali, conform CNN.

Atunci când coralii sunt expuși la stresul provocat de valurile de căldură marine, aceștia scuipă algele care trăiesc în țesuturile lor, care le asigură atât culoarea, cât și cea mai mare parte a energiei. Dacă temperaturile oceanice nu revin la normal, albirea poate duce la moartea în masă a coralilor, amenințând speciile și lanțurile alimentare care se bazează pe ei.

Albire în masă

Acesta marchează cel de-al patrulea eveniment global de albire la nivel mondial și al doilea în ultimul deceniu - perioadele anterioare având loc în 1998, 2010 și între 2014-2017.

În ultimul an a fost confirmată o albire în masă în regiuni precum Florida și în Regiunea Extinsă a Caraibelor (WCR), Mexic, Brazilia, Australia, Pacificul de Sud, Marea Roșie, Golful Persic, Indonezia și Oceanul Indian, inclusiv coasta de est a Africii și Seychelles.

Profesorul Ove Hoegh-Guldberg, un climatolog specializat în recifele de corali de la Universitatea Queensland din Australia, a prezis acest fenomen de albire în masă cu câteva luni în urmă.

”Știam că temperaturile mării cresc rapid, dar nu cu această viteză. Problema îngrijorătoare este că nu știm cât va dura această schimbare masivă de temperatură”, a declarat luni Hoegh-Guldberg.

Ultimele 12 luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe planetă, iar temperaturile oceanelor au crescut vertiginos. Temperaturile globale de la suprafața mării au atins maxime recorduri în februarie și din nou în martie, potrivit datelor furnizate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Comisiei Europene.

În februarie, oamenii de știință din cadrul programului Coral Reef Watch al NOAA au adăugat trei noi niveluri de alertă la hărțile de alertă pentru albirea coralilor. Acestea au fost adăugate pentru a permite oamenilor de știință să evalueze noua amploare a încălzirii subacvatice.

Intervenția fenomenului La Niña

El Niño, un model climatic natural care își are originea în Oceanul Pacific și care tinde să crească temperaturile globale, a contribuit la creșterea fără precedent a căldurii oceanice.

NOAA preconizează că La Niña, omologul mai rece al lui El Niño, ar putea sosi între iunie și august anul acesta, ceea ce oferă "o picătură de speranță" pentru recifele de corali, a declarat Manzello de la NOAA.

Dar, a adăugat el, în ultimii ani, în timpul fenomenului La Niña au mai avut loc evenimente de albire.

Programul de mediu al ONU a avertizat că, dacă lumea nu reușește să își reducă agresiv emisiile, planeta se îndreaptă în acest secol spre o încălzire de aproape 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Oamenii de știință prezic că și la o încălzire de 2 grade - pe care lumea ar putea-o atinge în jurul anului 2050 - aproximativ 99% dintre coralii de pe Pământ ar muri.

Recifele, cruciale pentru comunitățile de coastă

Pe lângă faptul că reprezintă un habitat esențial pentru viața marină, recifele de corali sunt cruciale pentru comunitățile de coastă din întreaga lume - ele acționează ca un sistem de apărare vital împotriva amenințării inundațiilor cauzate de furtuni și de creșterea nivelului mării și, de asemenea, asigură mijloace de trai și o sursă de hrană vitală pentru aproximativ un miliard de oameni la nivel mondial.

David Ritter, directorul general al Greenpeace Australia, a declarat că recifele se confruntă cu un "pericol existențial" și că vina aparține "în mod direct principalilor vinovați care alimentează încălzirea globală: companiile producătoare de combustibili fosili și guvernele care susțin această industrie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel