Recepția de la Cotroceni, pentru prima oară în istorie la orele prânzului. Marii absenți de la recepția lui Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pentru prima dată celebra recepție de la Palatul Cotroceni dedicată Zilei Naționale a început la orele prânzului, mai exact ora 14:00. Cu câteva ore mai devreme față de anii precedenți. Motivul? Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Recent întorc din turneul de 10 zile din Africa, președintele României a organizat o recepție la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Recepția a început pentru prima dată la ora 14:00, întrucât președintele se va deplasa azi la Dubai, unde va participa timp de 4 zile la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).

La recepție participă sute de diplomați ai reprezentanțelor misiunilor diplomatice la București, dar și militari de carieră și reprezentanți ai Guvernului României. 

Marii absenți ai recepției sunt foștii președinți ai României, Traian Băsescu și Ion Iliescu. Desigur, fostul președinte Iliescu nu e prezent din motive de sănătate.

La eveniment a venit însă fostul președinte Emil Constantinescu.

Ce va face președintele Iohannis la Dubai

Potrivit Administrației Prezidențiale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 2-4 decembrie 2023, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Reprezentarea la COP28 este una la cel mai înalt nivel, până în prezent peste 140 de şefi de stat şi de guvern confirmând participarea şi urmând să aibă declaraţii naţionale la Summitul Global privind Acţiunea Climatică. Intervenţiile naţionale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, având în vedere numărul foarte mare de vorbitori, vor iniţia negocierile care urmează la COP28 pe parcursul întregii Conferinţe care va dura două săptămâni şi la care sunt aşteptaţi zeci de mii de negociatori, reprezentanţi ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor şi mediului academic şi de inovare.

Preşedintele României va susţine declaraţia naţională în dimineaţa zilei de 2 decembrie 2023 şi va evidenţia faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanţa pe care educaţia privind clima şi mediul înconjurător o are în sistemul de învăţământ din România. În acelaşi timp, va reliefa ambiţia României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră şi deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomaţia climatică a ţării noastre. În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis va face un apel cu privire la un angajament comun ambiţios având ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Preşedintele României va participa, totodată, pe 2 decembrie, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziţia climatică justă. În aceeaşi zi, Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la un eveniment de promovare a iniţiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susţine la COP28. Cu acest prilej, Preşedintele României va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securităţii energetice şi în procesul global al decarbonizării.

Pe 3 decembrie, Preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională. În mesajul său, va evidenţia, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianţă de state care promovează extinderea energiei solare.

Pe 4 decembrie, Preşedintele României, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovaţiei Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanţă este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acţiunea climatică eficientă are nevoie de investiţii, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri şi implicarea universităţilor în dezvoltarea unor noi tehnologii şi soluţii climatice.

Prezenţa Preşedintelui României la COP28 se înscrie în rândul acţiunilor privind clima şi sustenabilitatea iniţiate şi sprijinite constant de-a lungul celor două mandate şi transmite un semnal puternic la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte angajamentul serios şi consecvent al ţării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice.

România se va implica activ la nivel politic şi tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, aşa cum a făcut constant în ultimii ani. Prin această abordare, România îşi propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acţiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale şi cetăţenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile şi preţuri accesibile la energie.

Ţara noastră are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte ţări UE, un angajament de a reduce în continuare emisiile şi obiectivul de a colabora cu celelalte state ale lumii în procesul de gestionare a provocării fără precedent a schimbărilor climatice.

Conform datelor publicate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global. Planeta se încălzeşte din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar posibilitatea de a limita suficient schimbările climatice se reduce, în vreme ce fenomenele meteorologice extreme se intensifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel