Data actualizării:
Data publicării:

Recep Tayyip Erdogan se așteaptă la "o victorie istorică" în turul doi

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan a declarat că se așteaptă la "o victorie istorică" în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele turc în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat marţi că oamenii şi-au "confirmat" încrederea în el după ce condus primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, dar rivalul lui Kemal Kilicdaroglu crede că mai poate învinge, relatează Agerpres, citând dpa.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai, după ce Erdogan, care a obţinut 49,4% din voturi, a ratat cu puţin o majoritate absolută, în timp ce Kilicdaroglu - dintr-o coaliţie extinsă de partide de opoziţie - a întrunit aproximativ 45% .

"Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică", a postat Erdogan, 69 de ani, pe Twitter. "Oamenii au confirmat că au încredere în noi şi în alianţa noastră", a scris el.


Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei de 20 de ani



Recep Tayyip Erdogan, din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamic-conservator), a fost prim ministru şi este preşedinte al ţării de 20 de ani.

Kilicdaroglu era favorit în sondajele de opinie înainte de scrutinul de duminică, dar acum analiştii politici consideră că sunt puţine şanse ca Erdogan să fie învins în turul doi.

După un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, notează AFP.

Alegeri Turcia 2023, turul II, 28 mai: Erdogan vs. Kilicdaroglu. Pe cine susține candidatul de pe locul al treilea

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei, ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, a consemnat Reuters, conform Agerpres. 

Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia, la care, după numărarea a peste 99% din buletine, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar, social-democratul Kilicdaroglu, rezultat în urma căruia această ţară se îndreaptă, pentru prima dată în istoria sa, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

"Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel