Recensământul adulţilor fără adăpost din Capitală, în dezbatere publică pe site-ul Municipalităţii
Un proiect de hotărâre privind aprobarea Recensământului persoanelor adulte fără adăpost din Capitală a fost pus, joi, în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
În metodologia de implementare a recensământului se precizează că persoana adultă fără adăpost nu are un domiciliu stabil şi locuieşte pe străzi sau în spaţii publice, fără un adăpost care poate fi numit locuinţă. Echipele de teren vor fi formate din maxim patru persoane, minim două.
Echipele de teren vor aloca un responsabil pentru trimiterea datelor către organizaţia coordonatoare. La momentul formării echipelor este recomandată atribuirea unui asistent social sau a unor persoane care au studii de specialitate. Toate echipele implicate vor realiza un calendar de ieşire în stradă conform căruia vor putea fi monitorizate de entitatea coordonatoare.
Echipele de teren vor funcţiona de luni până vineri, atât pe perioada zilei, cât şi noaptea. Echipele formate de DGASPC-uri vor activa în unitatea administrativ teritorială din care fac parte. Organizaţia coordonatoare va forma o echipă cu atribuţii clare de colectare a datelor provenite din teren.
În ce priveşte eligibilitatea organizaţiilor, metodologia de implementare precizează că actori eligibili sunt atât cei care provin din mediul guvernamental, cât şi din mediul privat. Organizaţia coordonatoare se va asigura că toţi actorii implicaţi respectă legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal.
În primele două săptămâni ale lunii septembrie
Aceeaşi metodologie stipulează că proiectul va fi implementat în primele două săptămâni ale lunii septembrie şi martie ale fiecărui an. Organizaţiile responsabile de implementare vor transmite echipei de colectare a datelor (DGASMB) următoarele informaţii: datele de identificare ale persoanei: codul numeric personal, nume şi prenume, gen, ultimul domiciliu, conform actelor de identitate, precum şi zona în care a fost identificat respectivul om. Informaţiile vor fi transmise în maxim 12 ore de la colectare. Dacă persoanei îi lipsesc actele de identitate, aceasta va fi identificată cu sprijinul Poliţiei Locale Bucureşti.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) va avea ca atribuţii: colectarea datelor transmise de organizaţiile implicate în acţiuni de stradă, stocarea datelor pe un dispozitiv electronic, într-un format Excel, coordonarea echipelor aflate în acţiuni stradale. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul UAT-urilor vor forma echipele responsabile de recenzare în conformitate cu metodologia de implementare a proiectului; vor atribui un asistent social sau persoane care au studii de specialitate în structura echipelor, dacă e posibil; vor transmite datele către DGASMB.
Atribuţiile Poliţiei Locale
Atribuţiile Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti vor fi: identificarea persoanelor adulte fără adăpost, utilizarea mijloacelor specifice instituţiei în vederea obţinerii datelor de identificare, asigurarea securităţii pentru echipele aflate în situaţii conflictuale. Organizaţiile neguvernamentale vor forma echipele responsabile de recenzare, vor transmite datele către DGASMB, vor instrui echipele formate, cu două săptămâni înainte de începerea implementării efective.
'În urma discuţiilor purtate cu diferiţi actori sociali implicaţi în combaterea acestei forme de excluziune severe am ajuns la un acord general privind necesitatea unei dimensionări cât mai aproape de realitate a fenomenului persoanelor adulte fără adăpost. Rezultatele unui recensământ pot completa o imagine deja structurată a acestei dimensiuni a sărăciei profunde. Necesitatea acestui proiect rezidă în faptul că poate fundamenta o dimensionare a serviciilor sociale cât mai apropiată de nevoile acestui grup vulnerabil şi ale comunităţii', se arată în expunerea de motive privind recensământul.
[citeste si]
Demersul va putea răspunde următoarelor nevoi: estimarea cât mai corectă a numărului de paturi, de adăposturi de noapte (indicatori investiţionali), de centre rezidenţiale pentru persoane fără adăpost, creşterea calităţii serviciilor socio-medicale oferite acestui grup vulnerabil. Proiectul răspunde unei nevoi identificate atât în Strategia locală privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei în Municipiul Bucureşti, cât şi în cea naţională pe acest subiect pentru perioada 2015-2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News