Recensământ 2022. Situația în care poți completa chestionarul pentru altă persoană
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Andrew Neel, de la Pexels
Fotografie creată de Andrew Neel, de la Pexels
Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative a demarat pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai. 

Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie.

La întrebarea „Pot completa chestionarul pentru altcineva?”, răspunsul este:

„Doar în ultimă instanță, prin interviurile proxy, o persoană poate oferi recenzorului, pe propria răspundere, informații corecte și complete despre o altă persoană care nu poate participa la recensământ. Interviurile proxy se realizează doar în cazuri excepționale și doar dacă recenzorul nu a putut contacta în prealabil persoana ce trebuie recenzată. Informațiile în cazul interviului proxy pot fi oferite doar de către rude sau, în lipsa acestora, de către vecini sau administratori de bloc”.

Despre autorecenzarea online

La întrebarea „Poate cineva să completeze chestionarul de recensământ pentru o persoană care nu este capabilă să îl completeze singură?”, răspunsul este:

„Da. Completarea pentru o persoană care se află în imposibilitatea de a întreprinde această acțiune se poate face de către o rudă sau un apropiat”.

 

Dacă în timpul autorecenzării apar situații neprevăzute (pană de curent electric, lipsă conexiune internet, etc.) voi putea relua procesul de auto-recenzare?

„Da, dacă se permite de către utilizator stocarea modulelor cookie în browser. Link-ul primit pe e-mail este valabil până când respondentul va apăsa ultimul buton din aplicație, adică butonul „Finalizare”. Până la apăsarea acestui buton se poate reveni ori de câte ori este nevoie pe acest link. După apăsarea butonului, link-ul expiră și chestionarul nu va mai putea fi accesat.

Fiecare cetățean va putea să acceseze tutoriale pe site-ul RPL și să previzualizeze funcțiile sistemului și nivelul de accesibilitate.

Notă: modurile private sau incognito ale browserelor de obicei nu salvează cookie-uri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel