Data publicării:
Recalcularea pensiilor, încheiată: Începe distribuirea! Când vor primi mai mulți bani pensionarii care nu beneficiază, acum, de majorare
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în conformitate cu planul, deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise vineri tuturor pensionarilor. El a subliniat că 3,8 milioane de pensii vor fi majorate, cu o creștere medie de aproape 27%.
"Începem cu subiectul aşteptat de milioane de români: recalcularea pensiilor, care este una dintre marile priorităţi ale acestei guvernări. Alături de Ministerul Muncii şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice ne asigurăm azi că totul este în grafic şi deciziile de recalculare pleacă vineri spre toţi pensionarii, conform planului. Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România, iar creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%", a precizat, miercuri, Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Pragul de 9,4% din PIB, eliminat
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că cei mai mulţi pensionari vor câştiga şi nimeni nu pierde.
"Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigură creşterea sustenabilă şi continuă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care ar fi putut duce la îngheţarea pensiilor până în 2070", a spus Simona Bucura Oprescu.
Două majorări
"În 2024, cei mai mulţi dintre pensionari beneficiază de două majorări: prima majorare la 1 ianuarie 2024. Au crescut toate pensiile ca urmare a creşterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare la 1 septembrie 2024 pentru eliminarea inechităţilor prin recalcularea tuturor pensiilor. Cei mai mulţi vor câştiga, nimeni nu pierde", a mai spus ministrul.
Când vor începe românii să-și primească pensiile majorate
"Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia media era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.
Astăzi, am aprobat memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024.(...) Pe 26 august, începe să fie virata prima tranșă către Poşta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poştali către pensionari. Pe data de 12 septembrie, vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc pensia pe card", a precizat Simona Bucura Oprescu.
"Avem 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare. Adică, 17,44%. Dintre acestea, 84.176 de pensii au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa are o valoare mai mică", a mai spus ministrul Muncii.
Pensionarii încadrați în grupe de muncă
"Noua Lege a pensiilor menţine toate drepturile câştigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadraţi în grupe de muncă şi care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024", a menționat Simona Bucura Oprescu.
Valorificarea drepturilor din venituri nepermanente
"De la 1 septembrie până la 1 martie, vom avea procesul de valorificare a drepturilor din venituri nepermanente anterioare anului 2001, pe baza adeverinţelor de la angajatori", a mai spus ministrul.
"O mare parte din aceste adeverințe există la dosarele de pensie, pentru că pensionarii au depus toate adeverinţele cu sporuri - fie care vorbim de cele permanente, fie că vorbim de cele nepermanente. Noi avem termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare să recalculăm cu aceste sporuri nepermanente care, în momentul de faţă, nu se iau în calculul pensiei. Până în februarie 2025, vom finaliza aceasta recalculare, oamenii primind a doua decizie de recalculare", a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
"Pentru perioadele după 2001, avem declaraţia 112, datorită căreia Direcţia de Informatică a Casei Naţionale de Pensii şi a Caselor Teritoriale de pensii sunt în sistem interoperabil cu sistemul Ministerului Finanţelor şi, în felul acesta, noi putem vedea exact, fără ca fi nevoie ca pensionarii să aducă documente suplimentare, toate veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale şi avem situaţia dinainte de 2001 în raport cu care trebuie să fac două precizări.
1. Pentru angajatorii aflaţi în activitate: aceştia au obligaţia de a elibera celor care au avut calitatea de angajat aceste adeverinţe fără costuri.
2. Avem situaţia cu privire la prestatorii de servicii arhivistice, la prestatorii privaţi care sunt autorizaţi şi controlaţi de Arhivele Naţionale, unde este sigur nevoie de a a avea o atenţie sporită astfel încât sumele percepute pensionarilor pentru eliberarea adeverinţelor să fie corecte.
Valorificarea sporurilor nepermanente, veniturile nepermanente, acord global, al XIII-lea salariu, premii, prime începe cu septembrie 2024, se face din oficiu pentru toate documentele pe care domniile lor le au la dosar, dar sigur pot veni în continuare cu aceste acte doveditoare ale veniturilor domniilor lor astfel încât să beneficieze de ceea ce merită şi pentru ceea ce au muncit", a spus ministrul Muncii.
Componentele pensiei recalculate
"Contribuţiile plătite în perioada de activitate, reprezentate de punctele de contributivitate, vechimea în muncă, reprezentată de punctele de stabilitate, perioadele necontributive - studii, şomaj, concedii medicale, stagiu militar, prizonierat sau detenţie politică -, punctele asimilate. Împreună, aceste componente reprezintă totalul punctelor acumulate, care se înmulțesc cu valoarea punctului de referinţă şi astfel determinăm cuantumul pensiei", a explicat Simona Bucura Oprescu.
Când vor crește pensiile care nu au beneficiat, acum, de recalculare
"Am reuşit să terminăm acest proces de recalculare în timpul asumat conform prevederii noi legi a pensiilor. Poşta Română va începe de vineri distribuirea deciziile de recalculare a pensiilor, iar noi, la Casa Naţională de Pensii, vom începe, probabil, de la sfârşitul acestei săptămâni şi tipărirea taloanelor de pensie cu noile valorile recalculate.
Această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, astfel încât, realizând o sustenabilitate a sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung. Asta ne-am dorit. Aproape 83% din pensionari vor primi majorări ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare, iar acel procent de maxim 17% va rămâne cu pensia în plata pentru că exista principiul specificat în lege.
De la 1 ianuarie 2025, aceștia vor avea parte de următoarea majorare. Toate pensiile vor fi indexate, majorate în fiecare an, la începutul anului. Indexarea va fi cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă încă 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie", a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News