Recalcularea pensiilor este suspendată de Justiție. Guvernul nu respectă decizia. Opoziția va cere demisia și anchetarea lui Oprea și Igaș
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj în cazul pensiilor militare, anunță Agerpres. Cu toate acestea, Guvernul României a anunțat că va continua procesul de recalculare a pensiilor rezerviştilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, considerând că suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii.
Guvernul se împotrivea hotărârii prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.Potrivit juriștilor consultați de DeCe News, decizia se aplică pentru toate pensiile, nu doar pentru cei ce sunt parte în proces. Mai multe organizații ale pensionarilor militari au făcut sesizări penale împotriva miniștrilor și funcționarilor care continuau recalcularea, deși exista o decizie judecătorească de suspendare, până la judecarea pe fond.
Nerespectarea unor hotărâri judecătorești este faptă penală, iar Opoziția va declanșa proceduri legale și parlamentare de demitere a miniștrilor Oprea și Igaș. Menținerea lor în funcție și eventualul refuz al președintelui Băsescu de a-i demite reprezintă motive pentru a iniția suspendarea șefului statului, ne-au declarat surse din PNL. Traian Băsescu a profitat de o sesizare penală făcută de consiliera sa, Adriana Săftoiu, împotriva ministrului liberal al Apărării, teodor Atanasiu, pentru a-l demite pe acesta. Acuzația era cea de calomnie, mult mai puțin gravă decât nerespectarea hotărârilor judecătorești.
Efectul deciziei valabil pentru toți pensionarii
"H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se referă la toate persoanele aflate sub incidenţa sa: foştii militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor", spun magistraţii ÎCCJ.
Judecătorii instanţei supreme precizează, în motivarea deciziei luate la începutul lunii ianuarie, că, în mod indiscutabil, H.G. 735 din 21.07.2010 este un act administrativ unilateral cu caracter normativ şi că, potrivit legii contenciosului-administrativ, instanţa poate dispune suspendarea unui act administrativ, până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestuia. De asemenea, magistraţii susţin că hotărârea prin care s-a suspendat actul administrativ este executorie de drept de la momentul pronunţării sale, iar recursul declarat de Guvern nu suspendă executarea. "Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept, iar recursul nu este suspensiv de executare", se subliniază în document.
Totodată, ÎCCJ menţionează că măsura suspendării H.G. 735 se prelungeşte de drept până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Magistraţii instanţei supreme mai precizează că hotărârea de guvern contestată este de natură să creeze un dezechilibru între interesul general şi obligaţia protejării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Potrivit motivării, ÎCCJ apreciază că "este corectă concluzia primei instanţe în sensul că H.G nr. 735 din 21.07. 2010 creează o situaţie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare şi documente doveditoare". "HG 735 din 21.07.2010 este de natură să creeze un dezechilibru între interesul general şi obligaţia protejării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Cu alte cuvinte, există un dezechilibru atunci când se diminuează drepturile patrimoniale, motiv pentru care persoana trebuie să suporte o sarcină excesivă şi disproporţionată. (...) Prin dispoziţia referitoare la obligarea pensionarilor de a depune cereri de recalculare a pensiilor şi a documentelor doveditoare ale veniturilor pe care le-au dobândit în decursul carierei se realizează o ingerinţă în dreptul lor la respectarea bunului, reprezentat de pensie", se mai spune în motivare. Instanţa supremă a mai arătat că este îndeplinită condiţia prevenirii unei pagube iminente, necesară atunci când se formulează o cerere de suspendare a unei hotărâri de acest gen.
Guvernul: Suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii
Guvernul consideră că "instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor", conform legii, pe baza dispozitivului hotărârii ÎCCJ şi potrivit prevederilor Legii 119/2010. Potrivit Guvernului, "procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000. Câtă vreme Legea 119/2010 este în vigoare, iar Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei prin decizia nr. 873/2010, considerăm că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii".
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News