Reactor nuclear din Rusia, OPRIT după detectarea unor scurgeri de vapori
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Reactor nuclear din Rusia, oprit după detectarea unor scurgeri de vapori / Foto: Pixabay
Reactor nuclear din Rusia, oprit după detectarea unor scurgeri de vapori / Foto: Pixabay
Un reactor nuclear din Rusia a fost oprit după detectarea unor scurgeri de vapori.

Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit temporar după detectarea unor scurgeri de vapori care nu au generat creşterea radioactivităţii, iar autorităţile ruse afirmă că incidentul nu prezintă riscuri, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul francez Sud Ouest, transmite Mediafax.

Conform companiei Rosenergoatom, filială a agenţiei nucleare ruse Rosatom, Reactorul numărul 2 al Centralei nucleare din Rostov-pe-Don, oraş situat în sudul Rusiei, a fost oprit pentru reparaţii după o scurgere de vapori depistată miercuri seară. Scurgerea a apărut din cauza unui defect de sudură la o ţeavă cu diametrul de 18 milimetri care transportă apă non-radioactivă spre generatorul de vapori al reactorului.

"A fost o scurgere foarte mică de vapori. Incidentul nu generează pericole, iar sistemul va fi reparat în două zile", a declarat Andrei Timonov, purtătorul de cuvânt al companiei Rosenergoatom.

Compania Rosenergoatom a transmis că radiaţiile în zona centralei nucleare sunt "la niveluri normale". Rusia este unul dintre principalii producători de energie nucleară din lume. Agenţia Rosatom administrează 38 de reactoare nucleare în Rusia, cele mai multe construite în perioada sovietică.

Incident la Reactorul 2 de la Cernavodă. A fost deconectat 

Societatea Națională Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declanșării întrerupătoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Național.

”Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanșarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unității 2 de la Sistemul Energetic Național. Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații”, se arată într-un comunicat de presă. 

Specialiștii urmează să afle de la ce s-a produs această întrerupere. 

”Deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător. SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unității 2 la SEN”, se mai arată în comunicatul de presă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel