Reacțiile oficialilor occidentali și NATO, după ce Trump a spus că ar încuraja Rusia „să facă orice vrea” țărilor care nu plătesc destul pentru Alianță
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Oficialii occidentali și Alianța Nord-Atlantică au reacționat, după comentariile lui Donald Trump.

Înalți oficiali occidentali au intervenit pentru a-l critica pe fostul președinte Donald Trump, după ce acesta a sugerat că SUA ar putea să nu protejeze aliații NATO care nu plătesc suficient pentru apărare de o potențială invazie a Rusiei, relatează Reuters, citat de The Guardian.

„Orice sugestie conform căreia aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declarație scrisă. „Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și puternic”, a adăugat el.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat: „Motto-ul NATO „unul pentru toți, toți pentru unul” este un angajament concret. Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregii NATO”, a scris el pe platforma de socializare X. „Nici o campanie electorală nu este o scuză pentru a te juca cu securitatea Alianței”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Germaniei a postat mesajul „Unul pentru toți și toți pentru unul” cu hashtag-ul #StrongerTogether pe contul său în limba engleză X, în urma comentariilor lui Trump.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a precizat: „Declarațiile imprudente privind securitatea #NATO și solidaritatea conform Art. 5 servesc doar interesului lui Putin (președintele rus Vladimir).

Articolul 5 din tratatul NATO spune că un atac armat împotriva unui membru al alianței va fi considerat un atac împotriva tuturor, declanșând autoapărarea colectivă.

Trump, vorbind în timpul unui miting politic în Carolina de Sud și părând să povestească o întâlnire cu liderii NATO, l-a citat pe președintele unei „țări mari” pe care nu a numit-o, care l-a întrebat: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia – ne veți proteja?”.

„Am spus: „Nu ați plătit? Sunteți rău-platnici?”. El a spus: „Da, să spunem că s-a întâmplat asta”. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești”.

„Am mai auzit asta înainte … Nimic nou sub soare”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, adăugând:

„Poate că are probleme cu memoria, a fost de fapt o femeie președinte, nu a unei țări, ci a Uniunii Europene”, a spus Breton, referindu-se la președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și la o conversație pe care a avut-o cu Trump în 2020.

„Nu putem da cu banul despre securitatea noastră la fiecare patru ani în funcție de această sau acea alegere, și anume alegerile prezidențiale din SUA”, a spus Breton, adăugând că liderii Uniunii Europene au înțeles că blocul trebuie să își sporească propriile cheltuieli și capacități militare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre comentariile lui Trump, a spus: „Încurajarea invadării celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”.

Cei 31 de membri ai NATO au convenit asupra unui obiectiv de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare, dar estimările NATO au arătat că doar 11 state cheltuiesc atât de mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel