Reacții după ce Kamila Valieva, depistată pozitiv, a primit permisiunea de a concura în concursul olimpic de la Beijing
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Lumea patinajului artistic mondial a reacționat prompt la vestea că, deși depistată pozitiv la un test anti-doping, patinatoarea rusă Kamila Valieva a fost admisă în concursul olimpic de la Beijing. Reuters a făcut un grupaj al reacțiilor, după decizia luată luni de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, precizează Mediafax.

Comitetul Olimpic Rus

„Nu știm câte lacrimi și ce forță morală au costat-o pe Kamila toată această situație nebună. Să ieși și să te antrenezi în fiecare zi știind că o decizie atârnă deasupra ta, fără să știi ce se va întâmpla mâine...

Să te forțezi să pari calmă în public, permițându-ți să îți arăți sentimentele doar atunci când nu te privește nimeni... Noi nu știm. Este ceva foarte personal.

Dar ceea ce știm cu siguranță și ceea ce putem face cu siguranță este să o încurajăm mâine, apoi joi, cu toată puterea și energia noastră".

Sarah Hirshland, director executiv al Jocurilor Olimpice și Paralimpice ale Statelor Unite ale Americii

„Suntem dezamăgiți de mesajul pe care îl transmite această decizie. Este responsabilitatea colectivă a întregii comunități olimpice de a proteja integritatea sportului și de a le impune sportivilor noștri, antrenorilor și tuturor celor implicați cele mai înalte standarde.

Sportivii au dreptul să știe că concurează pe un teren de joc echitabil. Din păcate, astăzi acest lucru este negat. Acesta pare a fi un alt capitol în disprețul sistematic și omniprezent al Rusiei față de un sport curat."

Patinatorul rus Nikita Katsalapov s-a rezumat la ai transmite încurajările sale: „Hai Kamila!"

Travis Tygart, director Executiv al Agenției Antidoping a Statelor Unite Ale Americii

„Doar timpul va spune dacă ea ar trebui să concureze la aceste Jocuri și dacă toate rezultatele ei vor fi sau nu descalificate.

Din păcate, oricum ar fi, pentru a șasea ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice, Rusia a deturnat competiția și a furat momentul de la sportivii curați și de la public.

Vezi și: Kamila Valieva va concura la Jocurile Olimpice în ciuda testului anti-doping

Pe lângă sportivi și public, această tânără atletă a fost în mod teribil abandonată de ruși și de sistemul global antidoping, care a aruncat-o în mod nedrept în acest haos."

Agenția Mondială Antidoping

„Apelul WADA la TAS în acest caz ... s-a bazat pe poziția WADA conform căreia decizia Comitetului de Disciplină al Agenției Ruse Anti-Doping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie obligatorie a sportivei nu a fost în conformitate cu termenii Codului Mondial Anti-Doping.

WADA este dezamăgită de decizia dată astăzi în completul Ad-Hoc al TAS.

Deși WADA nu a primit motivarea sentinței, se pare că completul TAS a decis să nu aplice termenii Codului, care nu permite excepții specifice în ceea ce privește suspendările provizorii obligatorii pentru „persoanele protejate", inclusiv pentru minori."

Președintele Federației Ruse de patinaj artistic, Alexander Gorshkov

„Sunt foarte fericit pentru Valieva și mă bucur că bunul simț și justiția au triumfat."

Fostul director general al WADA, David Howman

„Decizia nu face decât să confirme necesitatea ca toate probele colectate înainte de Jocurile Olimpice să fie analizate înainte de eveniment, așa cum s-a cerut. Acum, toți vor trebui să aștepte deciziile și apelurile de după Jocurile Olimpice înainte de a avea o certitudine.

CIO va trebui să acorde medalii pe care poate va trebui să le ceară înapoi. Sistemul funcționează dacă oamenii îl monitorizează și îl aplică. Toate probele recoltate de la sportivii care merg la Jocuri trebuie să fie analizate înainte.

Acest lucru este acum jenant pentru toți. Iar pentru sportivi, nu este deloc liniștitor faptul că Jocurile curate promise sunt livrate."

Președintele Comitetului Olimpic Canadian, Tricia Smith

"Situația... este extrem de nefericită și tristă pentru sportivi. COC este pe deplin angajat în favoarea unui sport curat și credem cu tărie că nimeni implicat în dopaj sau în alte practici corupte nu își are locul în Mișcarea Olimpică.

Deși avem încredere că decizia TAS a fost rezultatul unui proces corect, suntem extrem de dezamăgiți de acest rezultat."

Președintele Comitetului Olimpic German, Thomas Weikert

„Pe de o parte, este clar că expirarea interdicției pentru sportul rus, în ansamblu, la sfârșitul anului 2022, nu ține cont de diferențele dintre diferitele sporturi.

O privire individuală a fiecărui sport ar fi fost probabil mai potrivită în sensul unei lupte consecvente împotriva dopajului.

Pe de altă parte, există întrebarea ce fel de sport de elită dorim să avem. Cazul actual ne întărește percepția că tinerilor sportivi trebuie să li se acorde timp. Un sport de elită uman nu trebuie să ceară mult, prea devreme."

Grupul „Global Athlet”

„Faptul că Valieva ... a fost găsită cu o substanță de îmbunătățire a performanței în organism este o dovadă de abuz asupra unui minor. Sportul ar trebui să își protejeze sportivii, nu să le facă rău.

Dopajul Kamilei Valieva trebuie să fie un semnal de alarmă pentru ca fiecare fan, părinte și atlet să se unească pentru a cere reforme.

Dopajul sportivilor minori trebuie să fie oprit. Orice țară care își dopează în mod sistematic sportivii nu poate fi autorizată să participe la sportul internațional."

Americanul Johnny Weir, patinator artistic, dublu campion olimpic

„Nu pot aproba decizia. A existat un test antidoping pozitiv, prin urmare, sportivul care a fost depistat pozitiv, vinovat sau nu, indiferent de vârstă sau de momentul testului și al rezultatului, nu ar trebui să i se permită să concureze împotriva sportivilor curați."

Americanca Tara Lipinski, fosta campioană olimpică la patinaj artistic

„Nu sunt deloc de acord cu această decizie. Până la urmă, a existat un test pozitiv și nu există niciun dubiu în mintea mea că nu ar trebui să i se permită să concureze.

Indiferent de vârstă sau de momentul testului sau al rezultatelor. Cred că acest lucru va lăsa o cicatrice permanentă în sportul nostru".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel