Reacție din PSD după „tunul” de miliarde dat de Virgil Popescu: DNA are ocazia să ne arate că își face treaba
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
Radu Cristescu (PSD) a reacționat după ce Curtea de Conturi a arătat că fostul ministru al Energiei a făcut plăți de 7 miliarde de lei către companii din energie.

Virgil Popescu, fost ministru al Energiei în guverne liberale, a făcut plăți uriașe din bugetul de stat către companii de energie care, potrivit unui raport al Curții de Conturi, nu erau îndreptățite în acest sens.

Radu Cristescu (PSD) afirmă că răspunderea pentru această situație nu îi aparține fostului ministru, actualmente europarlamentar, ci mai ales a celor care l-au ținut în fruntea ministerului, în ciuda cererilor de demisie sau a moțiunii simple, din 2022, anul vizat în raportul Curții de Conturi. 

”Responsabilitatea nu este a lui Virgil Popescu, responsabilitatea este a celor care l-au ținut în această funcție pe Virgil Popescu, iar aici încep cu președintele Klaus Iohannis. Acum ies la iveală marile hoții ale lui Virgil Popescu.

Curtea de Conturi spune că s-au făcut plăți de 7 miliarde de lei și suntem convinși cu toți că așa este, Curtea de Conturi nu minte. Către cine s-au făcut aceste plăți de 7 miliarde de lei? Cine sunt acei furnizori de energie? Sunt cei care au contractat de la stat cantități de energie și le-au vândut către consumatorii casnici și non-casnici, adică acele SRL-uri cu profituri uriașe care s-au îmbogățit foarte simplu”, ne-a declarat Radu Cristescu, care a ținut să vină și cu un exemplu de furnizor pentru a vedea amploarea acestei situații.

”Există o companie a unui băiat deștept din energie, Augustin Oancea care a avut un profit de 400.000 de euro/zi”, a mai spus Cristescu.

Mai mult decât atât, social democratul a susținut că ”nici organele statului nu își fac datoria, și nu este de azi, de ieri. Compania respectivă este în atenția organelor statului din 2016, cu dosar de evaziune fiscală. Virgil Popescu încearcă acum o schemă de fugă și să spună că și ANRE are treabă, ANRE care a supervizat plățile. Marea dezamăgire pentru mine este DNA, care pur și simplu se face că nu vede marile jafuri”, a mai spus Cristescu.

Întrebat dacă este de părere că DNA ar trebui să intervină în această speță, Cristescu a subliniat că ”DNA ar fi trebuit să intervină deja. La DNA există câteva dosare pe numele lui Virgil Popescu, inclusiv vânzarea Mintia. Cu acordul cui a furat Virgil Popescu? Totul a fost făcut cu girul cuiva. 

Fac un apel către Curtea de Conturi sau către DNA să vedem către cine s-au făcut acele plăți și dacă sunt justificate. Dacă nu, la pușcărie cu Virgil Popescu. Partidul văd că nu este mai departe de USR, de ani de zile face scut în jurul lui și îl trimite europarlamentar”, a mai spus Radu Cristescu.

Citește și: Tun de 7 miliarde. Virgil Popescu ar urma să fie anchetat de DNA. Avocata Georgiana Teodorescu explică procedura după descoperirea Curții de Conturi

Radu Cristescu: DNA are ocazia să ne arate că își face treaba, indiferent de nume

 

Social democratul ne-a explicat care ar fi ”instituțiile de forță ale statului”, care ar fi trebuit să fie vigilente într-o astfel de situație. 

”Având în vedere că energia este de importanță strategică în România, este rolul SRI, care ar fi trebuit să sesizeze DNA-ul. Nu să așteptăm să vină Curtea de Conturi, după 2-3 ani, să vedem că au făcut plăți.

Acum, DNA are ocazia să ne arate că își face treaba, indiferent de nume, sau le este teamă că se poate ajunge până la șeful statului, pentru că altfel, dacă nu ai o protecție foarte înaltă nu poți să furi, în voie, în România”, a mai spus Radu Cristescu.

De asemenea, social democratul s-a întrebat, ironic, de permisivitatea pe care instituțiile statului au arătat-o în acest caz.

”De ce instituțiile statului au permis acestor firme, care au o mapă, contractează energie, iar aici este o chestie interesantă, cum ajung să contracteze energie de la producători, care este filiera prin care doar câțiva fac acest lucru? Toată lumea a tăcut, s-au uitat (...) Înseamnă că suntem un stat impotent în fața băieților deștepți”, a mai spus Radu Cristescu. 

Totodată, Cristescu a mai spus că vrea să vadă dacă ”PNL face ca USR și face scut în fața penalilor. Au un punct de vedere? Omul lor a furat, nu altcineva”, adăugând că ”locul lui Virgil Popescu este la pușcărie. Părerea mea este că DNA nici nu are specialiști care să poată să descâlcească aceste ițe și de asta avem mari probleme”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel