Data publicării:

Reacția proprietarului clădirii Cathedral Plaza, după decizia Curții de Apel București care permite demolarea blocului

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp

Proprietarul clădirii Cathedral Plaza a venit cu o reacție după decizia Curții de Apel București care permite demolarea blocului.

Primăria Municipiului București va putea demola Cathedral Plaza, un bloc de 19 etaje, după o decizie a Curții de Apel care a respins definitiv cererea de intrare în legalitate. Acum, proprietarul clădirii a venit cu o reacție, criticând decizia și afirmând că "după 15 ani, tot justiția refuză legalizarea a ceea ce a judecat anterior si a considerat a fi corect și legal".

Potrivit acestuia, "edificarea Clădirii Cathedral Plaza a fost avizată nu numai de Primarul Sectorului 1 care a emis autorizația anterior indicată, dar și de către Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București, împreună cu Primarul General al Municipiului București".

VEZI ȘI: Cathedral Plaza, primul bloc care va fi dărâmat în București, anunță Nicușor Dan. Costul de 8 mil. de euro, plătit de PMB

"Societatea Millennium Building Development S.R.L., proprietară a terenului situat în Strada General Berthelot nr. 11-15, Sector 1, București și a clădirii edificate pe acest teren în perioada 2006-2010 în temeiul unei autorizații de construire valabile pe toată durata edificării, a luat act de soluția Curții de Apel București, Secția a IX-a, pronunțată în dosarul nr. 8563/3/2013 la data de 18.10.2024, pe care o considera –incorecta câtă vreme ignoră realitatea – existența clădirii finalizate în conformitate cu o autorizației confirmată judiciar și ulterior terminării construcției desființată tot judiciar.

"Clădirea fusese deja construita în baza unei autorizații confirmate judiciar"

Hotărâre este însă parțial corectă prin excluderea din proces a Arhiepiscopiei Romano Catolice București.

Deşi nu este cunoscută încă motivarea Curții, afirmăm hotărârea fermă de a urma multiplele căi legale de protejare a proprietății în fața exceselor administrative și a luptelor politice reflectate în legi incoerente și atitudini de confruntare publică care au determinat greșelile făcute în acest caz. Din păcate, acestea s-au regăsit și în Decizia Curții de Apel Suceava nr. 1989/03.11.2010, pronunțată într-o cale de atac extraordinară, într-un moment când efectele Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006 fuseseră consumate. Clădirea fusese deja construita în baza unei autorizații confirmate judiciar!

Pentru informarea obiectivă a tuturor celor interesați de situația de fapt, dramatică prin efectele ei, amintim că:

La data de 06.12.2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), prin soluția pronunțată în Cauza 3524/10 (Arhiepiscopia Romano-Catolică București contra României) a statuat faptul că demolarea Clădirii Cathedral Plaza cerută de vecini nu poate fi dispusă, fiind esențial ca instanțele naționale să asigure un just echilibru între interesele părților implicate: Millennium ca investitor străin în România și Arhiepiscopia Romano-Catolică București ca proprietar al unui lăcaș de cult din vecinătate.

Demersurile vor continua și pentru că rapoartele de expertiză tehnică, întocmite de o comisie de experți desemnată de instanța de judecată, au confirmat că imobilul Cathedral Plaza nu prezintă niciun risc față de clădirea Catedralei din proximitate, nici măcar în caz de seism, și că edificarea acestui imobil de către cei mai reputați arhitecți, structuriști și proiectanți din țară a fost realizată cu toate garanțiile impuse de legislația specifică, extrem de riguroasă, fără niciun fel de erori sau lipsuri. Hotărârea curentă reconfirmă aceste aspecte indiscutabile.

Edificarea clădirii s-a finalizat de către Millennium doar după ce o altă hotărâre judecătorească definitivă – Decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. 7222/120/2007 – a confirmat valabilitatea Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006, certificând așadar pe cale judiciară dreptul Millennium de a construi.  Această hotărâre judecătorească a fundamentat convingerea proprietarului în a investi peste 50 de milioane de euro în acest edificiu.

Avizele care ar fi fost primite pentru construcția clădirii Cathedral Plaza

După 15 ani, tot justiția refuză legalizarea a ceea ce a judecat atunci a fi corect și s-a considerat a fi legal!

Edificarea clădirii Cathedral Plaza a fost avizată nu numai de Primarul Sectorului 1 care a emis autorizația anterior indicată, dar și de către Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București, împreună cu Primarul General al Municipiului București, care au emis documentațiile de urbanism necesare edificării unui imobil de 18 etaje la intersecția străzilor Berthelot și Luterană, în deplin acord cu reglementarea din Planul Urbanistic General al Municipiului București încă în vigoare, ce vizează acea parcelă de teren, proprietatea privată a Millennium.

Perspectiva de a construi o clădire înaltă la intersecția dintre cele două străzi a fost propusă inițial, fără nicio inițiativă a proprietarului actual, chiar de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București, prin Studiul de altimetrie elaborat în anul 1998 și care a fost preluat ulterior în Planul Urbanistic General al Municipiului București.

Ulterior, aceeași clădire a fost avizată favorabil de toate autoritățile și instituțiile implicate în procesul de autorizare, inclusiv: Ministerul Culturii, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Local al Sectorului 1, Arhitecții-șefi ai Municipiului București și ai Sectorului 1, Inspectoratul de Stat în Construcții.

Proprietarul clădirii acuză "o campanie mediatică ostilă"

Cazul a făcut obiectul unor campanii mediatice ostile în care realitatea a fost distorsionată, iar expresii denigratoare și propagandistice de tipul ”grup de interese”, “monument al corupției”, “clădirea ilegală” , au fost folosite de cei care doresc demolarea cu orice riscuri a acestei clădiri, pentru interese obscure legate de eșecul unor negocieri comerciale desfășurate în anii 1999- 2001 sau a unei concepții administrative care aparent "salvează" Bucureștiul  vechi deși regulile de urbanism moderne permit în toată lumea civilizată învecinarea construcțiilor noi cu cele vechi - chiar în zone istorice.

Demersurile vor continua atât din perspectiva dreptului național, cât și a dreptului unional/european - pentru că o investiție făcută în România nu poate fi distrusă de ambiții personale sau/și de iresponsabilitatea autorităților învestite cu putere de decizie", se arată într-un comunicat transmis de proprietarul clădirii Cathedral Plaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel