Reacția Ministerului rus de Finanțe, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată: Au primit fondurile în avans
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Reacția Ministerului rus de Finanțe, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată: Au primit fondurile în avans / Foto: Pixabay, de velikorodov94
Reacția Ministerului rus de Finanțe, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată: Au primit fondurile în avans / Foto: Pixabay, de velikorodov94
Ministerul rus de Finanțe a reacționat după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată.

Investitorii nu au primit plăți pentru două emisiuni de euroobligațiuni suverane ale Federației Ruse din cauza acțiunilor terților, ceea ce nu este prevăzut în mod direct în documentația de emisiune ca un eveniment de neplată, a spus Ministerul de Finanțe din Rusia, după ce s-a anunțat că Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată.

VEZI ȘI: Rusia a intrat în incapacitate de plată. Ce înseamnă asta pentru Putin

Luni a expirat perioada de grație de 30 de zile, timp în care Federația Rusă a trebuit să rezolve problema plăților obligațiunilor Rusia-2026 și Rusia-2036. Potrivit Bloomberg, investitorii străini nu au primit aceste plăți, ceea ce înseamnă că Rusia se afla într-o stare de default, scrie Interfax.

Plățile pentru aceste emisiuni de euroobligațiuni trebuiau efectuate până pe 27 mai. Însă, pe 25 mai, licența OFAC, care permitea tranzacțiile necesare pentru a primi plăți pe titlurile rusești, a expirat, iar Trezoreria SUA a anunțat în prealabil că nu o va reînnoi.

Rusia spune că a plătit în avans

Presa rusă scrie că pe 20 mai, cu o săptămână înainte de data estimată a plății, Ministerul rus de Finanțe ar fi transferat fonduri către agentul plătitor pentru aceste emisiuni - NSD - și ar fi anunțat că și-a îndeplinit obligațiile de deservire a titlurilor de creanță în conformitate cu documentația de emisiune. NSD, în calitate de agent de plăți, ar fi raportat că plățile cu euroobligațiuni primite de depozitar au fost transferate deponenților. Cu toate acestea, aceste fonduri "s-ar fi blocat" în depozitarul internațional Euroclear și nu au ajuns niciodată la deținători.

Ministerul rus al Finanțelor, în mesajul său de luni, susține că obligațiile de deservire a titlurilor de stat au fost îndeplinite în totalitate în conformitate cu documentația pentru emisiunile de euroobligațiuni.

"Cu toate acestea, sistemele internaționale de decontare și compensare, după ce au primit fondurile integral în avans, având legalitatea (licența Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a expirat pe 25 mai) și abilitate financiară (fondurile primite la timp pe 24 și 25 mai în legătură cu plățile în dolari și, respectiv, euro) pentru a aduce aceste fonduri către destinatarii finali, nu au întreprins măsurile necesare în acest sens. Totodată, toți participanții la piață au știut din timp despre expirarea licenței specificate, dar nu au luat măsuri pentru a aduce fondurile investitorilor.", se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul rus de Finanțe: Investitorii să contacteze direct instituțiile financiare relevante

"Ținând cont de faptul că acțiunile intermediarilor financiari străini sunt în afara controlului Ministerului de Finanțe al Rusiei, în cazul neprimirii plăților pentru euroobligațiunile rusești de la aceștia, pare oportun ca investitorii să contacteze direct instituțiile financiare relevante.", mai transmite Ministerul rus de Finanțe.

Ministerul Finanțelor al Federației Ruse susține, de asemenea, că în conformitate cu documentația de emitere pentru aceste obligațiuni, un eveniment de nerambursare este absența unei plăți de la debitor, cu toate acestea, plata a fost efectuată în avans - în 20 mai, 2022.

"În speță, neprimirea banilor de către investitori nu s-a produs ca urmare a lipsei plății, ci din cauza acțiunilor terților, ceea ce nu este prevăzut în mod expres în documentația de eliberare ca un caz de neplată și ar trebui luate în considerare în cadrul normelor generale de drept care guvernează termenii chestiunii, luând în considerare toate circumstanțele și acțiunile de bună-credință ale părților.", se arată în comunicat.

VEZI ȘI: Prima reacţie a Kremlinului, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel