Data publicării:

Reacția lui Antony Blinken când îl aude pe Joe Biden că-l face „dictator“ pe Xi Jinping / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul de stat Antony Blinken a avut o expresie facială dezamăgitoare când Joe Biden a spus despre Xi Jinping că este un „dictator“.

Un videoclip a surprins momentul în care secretarul de stat al SUA Antony Blinken face grimase după ce președintele Biden îl numește pe liderul chinez Xi Jinping „dictator”, conform Business Insider.

În timpul unei conferințe de presă în urma unei întâlniri menite să atenueze relațiile stricate dintre SUA și China, Biden a fost întrebat dacă își menține remarcile din iunie în care l-a descris pe Xi drept „dictator”.

„Uite, el este. Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus Biden.

Reporter: „V-ați referi în continuare la președintele Xi ca un dictator?”

Biden: „Uite, el este. Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”.

Declarațiile lui Biden au venit la doar câteva ore după ce s-a întâlnit cu Xi în marja summitului APEC de la San Francisco, în prima întâlnire față în față dintre cei doi din ultimul an.

Blinken a părut surprins, după ce a pus bazele întâlnirii de miercuri cu luni de diplomație fină.

„Doisprezece luni de muncă grea și diplomație aruncate în toaletă cu un simplu cuvânt”, a spus fostul diplomat italian Marco Carnelos despre limbajul corpului lui Blinken.

Relațiile diplomatice dintre SUA și China se bazează pe recunoașterea de către SUA a politicii „O singură China”, conform căreia Partidul Comunist Chinez este conducătorul legitim al țării, iar pretențiile lor de a deține insula independentă Taiwan sunt recunoscute, dar nu susținute.

Biden s-a abătut în trecut de la această politică, spunând de mai multe ori că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat de China.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel