Data publicării:
Reacția CEDO la raportul despre legăturile cu SOROS: O NUMIRE CONTROVERSATĂ. Directorul ECLJ arată o situație șocantă
Directorul ECLJ a avut o reacție imediată, dură, după o numire controversată în CEDO, ca răspuns la un raport devastator care arată legăturile unor judecători cu George Soros.
”La două luni de la publicare, CEDO a răspuns la raportul ECLJ care dezvăluia existența conflictelor de interese în cazul a 18 judecători de la Strasbourg, care au legături cu șapte ONG-uri susține de George Soros. Printre cele șapte ONG-uri se numără și bogata și controversata funcație Open Society” arată un mail primit de DCNEWS chiar de la Grégor Puppinck, directorul ECLJ (Centrul European pentru Drept și Justiție), autorul raportului despre legăturile judecătorilor din CEDO cu George Soros.
Cel mai controversat judecător, numit președinte de secție la CEDO
CEDO a răspuns nu contestând faptele, dezvăluirile care au scandalizat toată Europa, nici adoptând măsurile necesare de prevenire a recurenței unor asemenea conflicte de interese, nici atât prin sancționarea acestor judecători, așa cum ar fi făcut orice autoritate disciplinară judiciară națională, mai arată mail-ul primit. Sursa citată continuă prin a preciza că răspunsul CEDO a fost chiar în direcția opusă: ”numind cel mai controversat judecător, pe bulgarul Yonko Grozev, în postul important de președinte de secție”, arată mail-ul primit.
Yonko Grozev a fost șeful Open Society Justice Initiative din Bulgaria, dar și membru fondator al Helsinki Committee.
Grégor Puppinck scrie că ”Grozev și-a petrecut întreaga carieră ca avocat și activist în ONG-uri apropiate de George Soros sau finanțate de el până când a devenit unul dintre liderii mondiali ai Open Society, specializată în utilizarea instituțiilor judiciare în scopuri politice (Open Society Justice Initiative)”.
”Pussy Riot, dreptate la CEDO după numirea avocatului lor în funcția de judecător”
”El a devenit cunoscut, printre altele, ca avocat pentru un grup de femei punk (Pussy Riot) care au comis un act de sacrilegiu în Catedrala din Moscova.” mai precizează liderul ECLJ. Totodată, el amintește că-n 2014 a fost contestată modalitatea de numire a lui Grozev în CEDO, pentru că trei membri din comitetului de selecție din Bulgaria erau colegi de ONG cu acesta. O plângere a fost făcută în acest sens, dar a fost respinsă.
Liderul ECLJ mai atrage atenția că după numirea lui Grozev la CEDO, el fiind un ”activist fără experiență de magistrat”, ”noii săi colegi s-au pronunțat în favoarea cauzei Pussy Riot și au ordonat Rusiei să îi plătească, așa cum este obișnuit, o despăgubire substanțială.”
Conform sursei citate, în 9 cazuri în care a fost avocat sau în care s-a implicat ONG-ul din care făcea parte, judecătorul CEDO s-a retras, dar în alte 10 a rămas. ”O astfel de conduită constituie o încălcare gravă și repetată a obligațiilor etice de bază ale judecătorului. În orice stat guvernat de statul de drept, autorul unor astfel de încălcări ar fi pasibil de sancțiuni disciplinare severe. Mai mult, în urma publicării raportului, ministrul bulgar al Justiției a ridicat public posibilitatea demiterii lui Yonko Grozev, subliniind, în același timp, decizia aparține CEDO” arată sursa citată.
Solidaritate în CEDO?
Yonko Grozev s-a arătat revoltat, în timp ce a subliniat că dacă el ar fi demis, ar trebui să fie toți ceilalți 17 judecători din raport. ”În mod clar, alegerea sa ca președintele de secție i-a dat dreptate. Foștii judecători care au citit și au aprobat raportul înainte de publicarea sa au avertizat ECLJ despre această reacție probabilă de apărare reciprocă.” transmite ECLJ.
Șocant este că bulgarul este, în urma alegerii sale ca președinte de secție, ”deontologul secției sa și cel care va decide singur, de la caz la caz, dacă va invita, permite sau refuza intervenția ONG-urilor în cazuri.”
ECLJ mai subliniază că CEDO ”nu este supus niciunei contra-puteri sau autorităților de supraveghere. Are ultimul cuvânt. (...) Alegerea lui Yonko Grozev în funcția de președinte de secție confirmă puterea anumitor rețele de influență în cadrul CEDO.”
Singurul organism care poate exercita o anumită putere asupra CEDO, în absența supravegherii, este Comitetul Miniștrilor, organismul diplomatic care reunește ambasadorii celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, care se pare că a fost sesizat în această cauză. Ei denunță problema sistematică a conflictelor de interese între ONG-uri și judecători ai CEDO.
Vezi și: RAPORT DEVASTATOR. Rolul lui George Soros în CEDO. Mari semne de întrebare despre judecători
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News