Ingrediente:
2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă)
250 grame carne grasă de porc
700 grame ceapă albă
1 cană mare de orez
4 foi de dafin
1 căpăţână de usturoi curăţată
1 lingură rasă nucsoara măcinată
1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat
100 grame untură de porc
maţe de porc bine spălate
sare
piper negru măcinat
1 lingură piper boabe
Cum se prepară caltaboșul
Spălați organele de porc; mai întâi, tăiați rinchii și spălați-i de mai multe ori, apoi repetați acțiunea și pentru inimă (îndepărtați zgârciurile), splină, la ficat (îndepărtați bila).
Puneți la fiert o oală mare cu apă în care adăugați pe rând foile de dafin, 2-3 linguri de sare, 2-3 căței de usturoi și o lingură de piper boabe.
Adăugați la fiert organele și carnea tăiate bucăți și le fierbeți la foc mic, până când se pătrund. Atât inima, cât şi carnea se vor pătrunde mai greu aşa că pot să mai fiarbă câteva zeci de minute în plus.
Scoateți măruntaiele și lăsați-le la răcit, dar nu uitați să păstrați zeama la cald.
Pregătiți orezul (care trebuie ales şi spălat în apă rece), apoi pus la foc în 2-3 linguri de untură, unt sau ulei de măsline. Adăugați două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Ați putea folosi aceeaşi cană în care aţi măsurat orezul. După ce orezul a fiert, dați focul la mic, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă vreo 10 minute. Dați la o parte şi lăsaţi orezul să se răcorească acoperit.
Curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt şi sotaţi-o în restul de untură. Acum puneți cratiţa deoparte.
După ce ați terminat cu orezul, treceți carnea de porc și măruntaiele prin mașina de tocat carne. Carnea se amestecă cu ceapa tocată într-o farfurie adâncă cu ceapă sotată în untură. Presărați piper măcinat, ienibaharul și nucșoara. Amestecați totul adăugând și orezul. Compoziția trebuie să fie cremoasă și totodată bine texturată, trebuie să nu se înmoaie. Adăugați sare după gust.
Asemeni preparării cârnaților, umpleți mațele de porc cu pasta obținută. În timp ce se umple caltaboşul, maţul este înțepat din loc în loc pentru a permite eliberarea golurilor de aer şi se răsuceşte.
După ce au fost umpluți, legați caltaboșii la capăt și puneți-i la fiert în aceeași apă în care au fiert și măruntaiele, la foc mic timp de circa 10 minute, scrie Voceabiz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț / Update: Există riscul ca focul să se extindă / foto în articol