RCA pentru deţinătorii de trotinete şi biciclete electrice. Proiectul a ajuns la Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Deținătorii de trotinete și biciclete electrice ar putea fi obligați să plătească RCA.

Primul proiect de lege pe agenda Senatului în acest an aduce modificări importante în domeniul asigurărilor auto. Adoptat la finalul anului precedent de către Guvern, acesta vizează adaptarea legislației românești la normele europene și implică includerea trotinetelor și bicicletelor electrice în sistemul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Conform prevederilor proiectului, definirea termenului "vehicul" este ajustată pentru a include și trotinetele electrice, bicicletele electrice și alte vehicule cu propulsie proprie, care, deși nu necesită înmatriculare conform legislației naționale, vor fi supuse obligației de asigurare RCA. Această măsură urmărește armonizarea cu legislația europeană și adaptarea la evoluția tehnologică în domeniul mobilității urbane.

"Proiectul de act normativ are ca beneficiu asigurarea protecţiei persoanelor prejudiciate RCA, a asiguratului şi respectarea obligaţiilor legale ce sunt în legătură cu încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri în cazul accidentelor de vehicule. (...) Neadoptarea proiectului de act normativ poate avea drept consecinţe declanşarea de către Uniunea Europeană a procedurii de infringement pentru nerespectarea obligaţiilor de transpunere a legislaţiei europene, obligaţii ce revin României în calitate de stat membru", se arată în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Proiectul stabilește modalitatea de control a asigurării RCA, permitând utilizarea dispozitivelor electronice pentru verificarea asigurării în trafic fără oprirea vehiculelor, cu condiția respectării normelor GDPR. De asemenea, se introduce un tipizat standardizat la nivel european pentru atestarea istoricului daunelor acoperite de RCA ale asiguratului.

Printre modificările propuse se regăsesc și limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conforme reglementărilor Uniunii Europene, precum și posibilitatea solicitării suspendării efectelor contractului RCA pe perioada suspendării înmatriculării vehiculului.

De asemenea, se fac excepții de la obligativitatea încheierii unui contract RCA pentru persoanele fizice și juridice care utilizează vehicule exclusiv în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, sub rezerva încheierii unei asigurări facultative sau a unui instrument de garantare alternativ.

Proiectul de lege, inițiat de către Guvern, urmărește transpunerea directivei UE 2021/2118 și a hotărârilor Curții Europene de Justiție în domeniul asigurărilor RCA, reprezentând un pas semnificativ către armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel