Răzvan Popovici, Nicolas Dautricourt și Shani Diluka, concert de Mărțișor la Sala Radio
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Orchestra Națională Radio va concerta pe 1 martie, de la ora 19, iar duminică, 3 martie, la Sala Radio va avea loc un concert cameral, organizat de Asociația SoNoRo și Radio România Muzical.

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024, de la ora 19.00,  Orchestra Națională Radio va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de Robert Schumann, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață. 

Concertul de Mărțișor de la Sala Radio  a devenit deja o frumoasă tradiție. În 2024, la a cincea ediție, alături de binecunoscutul Răzvan Popovici, violist cu o bogată carieră internațională și creatorul festivalurilor SoNoRo, se află nume importante pe scena internațională: violonistul Nicolas Dautricourt și pianista Shani Diluka.

Programul cuprinde și piese foarte cunoscute, cum este Suita “Amintiri dintr-un loc drag” de Piotr Ilici Ceaikovski sau Oblivion de Astor Piazzolla, alături de opusuri mai rar cântate, așa cum cele Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu. În plus, muzicienii propun și o lucrare semnată de o compozitoare, Rebecca Clarke, una dintre cele mai cunoscute violiste britanice ale secolului XX – un alt omagiu adus feminității creatoare.

Numele violistului Răzvan Popovici, inițiatorul și organizatorul fenomenului SoNoRo, este deja binecunoscut în România. SoNoRo este o platformă culturală ce include festivaluri de muzică de cameră, turnee naționale și internaționale și un amplu proiect educativ. Numele lui Răzvan Popovici, în calitate de membru al Ansamblului Raro, apare pe 8 discuri de mare succes la nivel internațional. De 21 ani, Răzvan Popovici conduce și festivalul Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein/Germania. Numeroși tineri muzicieni de pe trei continente au beneficiat de îndrumarea sa în cadrul mai multor cursuri de măiestrie. Din 2023, Răzvan Popovici este și profesor titular la Conservatorul Regal din Antwerp, Belgia, unde a predate începând cu anul 2018. Viola rămâne însă marea sa pasiune: dovadă stau numeroasele concerte susținute pe mari scene internaționale, alături de nume dintre cele mai importante.

Violonistul francez Nicolas Dautricourt este cunoscut publicului românesc, după apariția sa din 2021 în cadrul Festivalului international George Enescu, când a prezentat Proiectul Enescu, pe care l-a și inițiat, alături de violonistul Valentin Șerban, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Valentin Răduțiu și Capriccio Quartet. Nicolas Dautricourt, este, de asemenea, deținătorul premiului Enescu conferit de SACEM (2008). Cariera sa a început cu premiul Discovery oferit de premiile MIDEM de la Cannes (astăzi premiile ICMA) în 1999, Nicolas Dautricourt fiind finalist la mai multe concursuri internaționale prestigioase. A cântat pe scene dintre cele mai prestigioase din întreaga lume, în 2021, primind pentru activitatea sa prodigioasă titlul de Cavaler al ordinului Artelor și Literelor, conferit de guvernul francez.

Pianista Shani Diluka (născută în 1976 la Monaco, din părinți sri-lankezi) a început studiul pianului în cadrul programului inițiat de prințesa Grace de Monaco în vederea susținerii tinerilor talentați. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997; printre mentorii săi se numără nume de legendă: Maria Joao Pires, Murray Perahia, Martha Argerich. În prezent, este unul dintre marii pianiști ai Franței, cu o carieră relevantă atât în calitate de solistă concertistă, cât și de acompaniatoare a unor muzicieni cu faimă, de exemplu, Nathalie Dessay. Discografia ei numără aproape 30 titluri, multe dintre ele recompensate cu numeroase premii prestigioase din spațiul cultural francez.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel