Data publicării:
"Războiul e cea mai proastă soluţie la care poate apela un şef de stat". Mesajul lui Dan Motreanu la un an de la izbucnirea conflictului Rusia-Ucraina
Dan Motreanu a marcat ziua de 24 februarie cu un mesaj de conştientizare a urmărilor grave ale războiului asupra vieţii oamenilor.
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a postat câteva gânduri despre evenimentul militar care a zguduit planeta şi ne-a dat tuturor vieţile peste cap dar şi emoţii, ne-a schimbat planurile, ne-a golit coşurile de cumpărături şi ne-a învăţat să fim mai recunoscători pentru fiecare zi care ne găseşte în viaţă.
"Războiul este cea mai proastă soluție la care poate apela un șef de stat. Un război înseamnă victime umane și distrugeri materiale. Este nevoie de retragerea Rusiei din Ucraina și de respectarea independenței și integrității Ucrainei. Așa se poate ajunge la încheierea păcii și la cruțarea altor vieți omenești. Oamenii care prețuiesc libertatea pot înfrunta cel mai teribil agresor. Am văzut asta în fiecare zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie 2022. Rusia a încălcat Carta ONU și principiile fundamentale ale dreptului internațional prin atacarea unei țări vecine și începerea unui război neprovocat. Forțele Rusiei au ucis în mod premeditat numeroși civili, inclusiv copii. Cei atacați au ripostat cu curaj și demnitate, dovedind lumii întregi că vremurile când Rusia putea impune sclavia în țările vecine au trecut.
Să nu ne facem iluzii! Nu este doar un război între Rusia și Ucraina. Chiar înainte să atace Ucraina, Rusia a cerut retragerea NATO din Europa de Est. Cum tratează Rusia o țară care nu face parte din NATO s-a văzut în cazul Ucrainei. În cazul unei țări din NATO, cum este România, Rusia folosește alt tip de arme. Propagandiștii Rusiei își propun să creeze diviziuni în societățile democratice sau le adâncească pe cele deja existente. Încearcă să otrăvească mințile oamenilor, să îi facă să nu mai creadă în instituțiile democratice. Știu că relațiile noastre cu Ucraina nu au fost mereu cele mai armonioase. Însă, există mereu posibilitatea negocierii sau a recurgerii la un arbitraj extern, așa cum s-a întâmplat în trecut. În schimb, atunci când Rusia era vecină cu România, am avut parte doar de amenințarea cu forța, fie că a fost vorba de anexarea de către URSS a Basarabiei și a Bucovinei de Nord, fie că a fost vorba de impunerea regimului comunist" a scris politicianul pe contul personal de Facebook.
După un an de război în Ucraina, bilanțul victimelor este unul îngrozitor. Sute de mii de oameni au murit, iar distrugerile în orașele din Ucraina sunt acum imposibil de centralizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News