Războiul dronelor. General (r) Barbu, cum sunt pilotate, bruiate și doborâte: Se poate interveni cu laser / video
Cristian Barbu, general în rezervă, a vorbit despre războiul dronelor și modul în care aceste arme sunt pilotate, bruiate și doborâte.
Generalul în rezervă Cristian Barbu a vorbit despre modul în care sunt bruiate și pilotate dronele și riscurile care apar atunci când o dronă este doborâtă:
„Dacă dronele sunt teleghidate, n-ar fi mai la îndemână bruierea lor?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Există și această posibilitate și există arme care fac acest lucru. Sunt niște turnuri electromagnetice care trimit un fascicul care să îmbrace drona într-un impuls și să rupă legătura cu comanda. Acest lucru înseamnă un fel bruiaj. Dronele militare sunt comandate în spectru variabil și nu au o frecvență constantă. Ei se înțeleg între ei prin același limbaj, în sensul că există coduri egale între emițător și receptor“, a spus generalul.
„Atunci, turnurile acestea bruiază tot?“, a insistat Val Vâlcu.
„Nu, aceste turnuri transmit un fascicul electromagnetic atât de puternic încât undele electromagnetice de comandă se disipă“, a replicat Cristian Barbu.
„Dar ele se disipă, că poate intrăm unul și preia controlul lor?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Ele sunt codate. E ca la telecomandă, s-ar putea ca telecomanda de la un televizor să nu meargă la altul. Principiul e același, au aceiași parametrii pe o bandă a lor, iar banda aceasta e foarte mare. E greu să găsesc întotdeauna corespondent, dacă este și cu salt în frecvență sau altitudine“, a mai spus generalul Barbu.
Cum pot fi distruse dronele
„Cele care atacă, ar putea cu tot tunul ăsta electromagnetic să se dirijeze singure?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Da! Acelea sunt cu dirijare autonomă și acolo nu prea mai ai ce să faci cu tunul respectiv. Acolo se poate interveni cu laser, cu fascicul optic menit să deterioreze. Au apărut astfel de arme, la evrei, la americani, chiar și rușii. Noi nu avem! A fost o discuție că nu au intrat rușii în România în 1968 că aveam un laser...era o legendă. Principiul e cam acolo. Acum s-a ajuns la această soluție împotriva dronelor“, a spus generalul.
„Dar glonțul? Mitraliere cu cadență foarte mare, cu țeava rotativă?“, a insistat Val Vâlcu.
„Da, sigur. Cum pot să dau jos un avion sau un elicopter, pot să dau jos și o astfel de dronă“, a răspuns Cristian Barbu.
„În Ucraina, autoritățile au cerut populației să nu atace cu mitraliera, să nu arunce după dronă. Care este pericolul?“, a mai întrebat Val Vâlcu.
„Pericolul este că drona, fiind cumva într-o evoluție necontrolată, poate să se îndrepte către sol din varii motive. Când ea se apropie de sol și eu încerc să o urmăresc cu tragerea, există riscul să dau în locuitorii. Deci, în acel moment devine un pericol total“, a mai spus, la DC News, generalul Cristian Barbu.
CITEȘTE ȘI - Războiul din Ucraina intensifică cercetările SUA pentru dezvoltarea roboților ucigași
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News