Războiul dintre SUA și Irak a luat sfârșit. Vezi costurile
Campania militară din Irak a costat un trilion de dolari și au fost uciși aproximativ 4.500 de militari americani şi 100.000 de irakieni.
Autor: Avram Ana-Maria
SUA au încheiat oficial campania militară din Irak, care a durat opt ani şi jumătate, drapelul fiind coborât la Bagdad, joi, relatează BBC. Americanii care vor rămâne în Irak se vor concentra pe uriaşa ambasadă americană din Bagdad, cu 15.000-16.000 de angajaţi. Numărul maxim al militarilor a fost de 170.000 în perioada de vârf a strategiei, în 2007. Ultimele trupe combatante au plecat din Irak în august anul trecut, iar un mic contingent de 200 de militari va rămâne în Irak cu scop de consiliere şi formare.
Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că Statele Unite şi Irakul "dau pagina şi încep un nou capitol" în relaţiile lor, în condiţiile în care ultimele trupe americane se pregătesc să părăsească ţara până la sfârşitul lunii. Invazia condusă de americani, în martie 2003, a dus la îndepărtarea regimului lui Saddam Hussein şi la o prezenţă SUA în ţară de peste opt ani.
"După aproape nouă ani, războiul nostru din Irak se încheie luna aceasta", a spus Obama, precizând că noua relaţie SUA-Irak se va "baza pe interes reciproc şi respect reciproc.
"Domnule premier, la finalul acestui război şi când Irakul se află în faţa viitorului său, poporul irakian trebuie să ştie că nu va fi singur", a precizat Obama. "Aveţi un partener puternic şi de durată în Statele Unite ale Americii", a adăugat el.
Obama a dat asigurări că niciun soldat nu va rămâne în ţară, dar a avertizat alte naţiuni să nu se implice în afacerile interne ale Irakului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News