Document clasificat. Războiul din Yemen susținut cu arme de calibru NATO
Arme fabricate în Franţa, inclusiv tancuri, vândute Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, sunt folosit în războiul civil din Yemen, deşi Parisul susţine că, din câte ştie, echipamentul militare francez este folosit doar în scopuri defensive, dezvăluie site-ul de investigaţii Disclose .
Un document clasificat, de 15 pagini, intitulat "Yemen: situaţia de securitate", întocmit de serviciul militar de informaţii DRM, include hărţi ce indică poziţia armamentului de fabricaţie franceză în Yemen şi în zone din Arabia Saudită aflate în apropierea frontului.
Documentul arată că tunurile autopropulsate CAESAR, fabricate de compania franceză Nexter, amplasate de-a lungul frontierei saudite-yemenite, au efectuat bombardamente asupra forţelor rebelilor houthi, şi au susţinut "trupele loiale şi forţele armate saudite în progresul lor pe teritoriul yemenit".
Documentul, care poarta data de 25 septembrie 2018, a fost prezentat preşedintelui Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, cât şi miniştrilor francezi ai Apărării şi Afacerilor Externe. Autorităţile franceze susţin că, din câte ştiu, armamentul francez vândut saudiţilor este folosit doar în scopuri defensive.
Armamentul identificat
"Campania de bombardamente conduse de Arabia Saudită în nordul Yemenului se bazează în primul rând pe trei tipuri de aeronave: F-15 americane, tiphoone britanice EF-2000 și Tornado. Saudiții folosesc elicoptere americane Apache și Black Hawk în Yemen de la bazele militare din Arabia Saudită, precum și pe francezul AS-532 Cougar. Ei au căpătat frontiera saudită-yemenită cu tancurile americane Abrams și francez AMX 30, întărite de cel puțin cinci tipuri de arme de foc de artilerie de vest. Și blocada de coaliție, care vizează întreruperea ajutorului pentru rebelii Houthi, dar care a intervenit și în transporturile cu ajutoare umanitare, se bazează pe modele de nave de atac americane, franceze și germane, precum și două tipuri de elicoptere navale franceze", se arată în raport.
"Catalogul sistemelor de arme este doar o prezentare în raportul clasificat, care a fost obținut de către organizația franceză de știri de investigații Disclosure și este publicată în totalitate de The Intercept, Disclose și alte patru organizații media din Franța. De asemenea, raportul critică dur capacitățile militare saudite din Yemen, descriind că saudiți funcționează "ineficient" și caracterizând eforturile lor de a-și asigura frontiera cu Yemenul ca "un eșec". Și sugerează că asistența SUA în direcția saudită în Yemen poate depăși ceea ce a fost recunoscut anterior", se mai arată în document.
Raportul dezvăluit de Disclose face parte dintr-o investigaţie la care participă şi instituţiile media Konbini, Mediapart, France Inter radio, televiziunea Arte şi publicaţia americană The Intercept, relatează agenţia de ştiri Reuters.
Franţa este semnatară a Tratatului ONU privind comerţul cu arme, care reglementează comerţul internaţional cu arme convenţionale şi interzice vânzarea de arme în cazul în care există riscul ca acestea să fie folosite pentru comiterea unui genocid, de crime împotriva umanităţii sau crime de război.
Un raport ONU arată că toate părțile implicate au comis crime de război
Experţii ONU a concluzionat că toate părţile combatante implicate în războiul din Yemen au comis crime de război. Biroul premierului Edouard Philippe a comunicat că Franţa a adoptat măsuri riguroase de protecţie atunci când a emis licenţe de export şi susţine eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite în legătură cu medierea păcii în Yemen.
"Din câte ştim, armele franceze aflate în posesia forţelor coaliţiei sunt amplasate în cea mai mare parte în poziţii defensive, în afara teritoriului yemenit sau sub control al coaliţiei, dar nu pe linia frontului", se arată în comunicatul Guvernului francez.
Autorităţile de Paris nu au pus la îndoială autenticitatea documentelor şi nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adăugând doar că Franţa nu are informaţii privind civili yemeniţi ucişi de arme de fabricaţie franceză. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze informaţiile.
Un al doilea document întocmit de DRM, citat de site-ul Disclose, arată tancuri de fabricaţie franceză amplasate în poziţii defensive în diverse baze din Yemen, inclusiv Mocha, Aden, al-Khawkhah şi Ma'rib.
Embargo impus de Germania
Site-ul Discolse a mai indicat că analiza mai multor imagini din satelit, înregistrări şi poze din Yemen arată faptul că tancuri Leclerc, achiziţionate din Franţa de Emiratele Arabe Unite, au participat la ofensive ale coaliţiei, inclusiv la campania de ocupare a portului Hodeidah.
Germania a introdus un embargo asupra exporturilor de armament către Arabia Saudită în legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi şi pe fondul preocupărilor legate de rolul Riad-ului în războiul din Yemen, acţiune care însă a atras critici din partea industriei militare şi a Franţei şi Marii Britanii, care susţin că această acţiune pune în pericol proiectele comune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News