Războiul din Yemen, saudiții se tem. Asta a zis Biden
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Joe Biden anunță un plan de 1,9 trilioane dolari pentru americani Foto: Agerpres
Joe Biden anunță un plan de 1,9 trilioane dolari pentru americani Foto: Agerpres
Odată cu preluarea puterii de către noua administrație Biden, relațiile pe plan internațional se vor schimba, dacă luăm în considerare recentele declarații ale noului președinte al SUA.

În ultimii doi ani, Biden a spus că guvernul Arabiei Saudite are „foarte puțină valoare de reabilitare socială”, și a acuzat Ryadhul că a ucis „copii ... și oameni nevinovați” în Yemen și că Arabia Saudită este un „stat paria”. 

„Sub o administrație Biden-Harris, vom reevalua relația noastră cu Regatul Arabiei Saudite, vom pune capăt sprijinului SUA pentru războiul din Yemen și ne vom asigura că America nu vinde arme pentru a cumpăra petrol ”, a spus Biden în octombrie. Motivul pentru care Partidul Democrat dorește acest lucru e clar, războiul din Yemen, asasinarea disidentului saudit Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul în octombrie 2018 și sprijinul deschis al administrației Trump pentru Arabia Saudită de-a lungul acestor incidente.

În afară de antipatia comună pentru Iran, Arabia Saudită a fost prima vizită a președintelui Donald Trump în străinătate, iar liderul american s-a lăudat că l-a protejat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman  după uciderea lui Khashoggi. În același timp, mulți democrați au cerut ca prințul să fie tras la răspundere. Totuși, analiștii spun că e probabil ca Biden să adopte o abordare echilibrată care, deși este diferită de cea a lui Trump, nu reprezintă chiar repudierea Arabiei Saudite pe care unii dintre democrați ar marșa.

Încheierea războiului din Yemen

Pe lângă miliardele de dolari din vânzări de arme, SUA oferă sprijin logistic și de informații pentru frontul saudit din Yemen. În aprilie 2019, ambele camere ale Congresului au adoptat o rezoluție bipartinică pentru a pune capăt implicării americane în război. La acea vreme, președintele Trump și-a apărat acțiunile spunând că pacea în Yemen nu poate veni decât printr-o „soluționare negociată”. 

„Cred că administrația Biden poate avea un impact foarte pozitiv asupra încheierii războiului din Yemen”, a declarat Gregory Johnsen, fost membru al Grupului de experți al Consiliului de Securitate al ONU în Yemen. „Într-adevăr, SUA ar putea fi singura țară care, dacă dorește, poate exercita suficientă presiune diplomatică asupra Arabiei Saudite pentru a pune capăt războiului din Yemen”, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel