Data publicării:
Viitorul proiectului Atomik și al oamenilor care trăiesc și cultivă fructe în livezile lor din apropierea Cernobîl este incert
A început cu „Chernobyl moonshine”. Oamenii de știință care studiau culturile cultivate în zona de excludere a Cernobîlului au decis să folosească o parte din cerealele rămase pentru a produce alcool.
Experimentul s-a transformat într-o companie care ulterior a produs și a vândut o băutură spirtoasă numită, suficient de potrivit, Atomik .
Scopul a fost să arate că fructele ușor radioactive, cultivate în livezi în sau în apropierea zonei de excludere contaminate care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl, pot fi distilate într-un spirt care nu era mai radioactiv decât oricare altul. Profiturile au fost canalizate către comunitățile care locuiesc în zone defavorizate din apropierea zonei.
Acum, în timp ce trupele ruse ocupă terenul în care se cultivă și se recoltează acele fructe, compania neobișnuită face o mișcare de marketing sfidătoare lansând încă două „băuturi premium” și donând profituri pentru a-i ajuta pe refugiații Ucrainei.
După 30 de ani de studiu a zonei de excludere, oamenii de știință care au înființat proiectul Atomik au permis oamenilor de pe terenurile contaminate să-și vândă propriile produse. A fost o piatră de hotar mică, dar semnificativă în recuperarea unei zone din Ucraina care a fost în mare parte abandonată după catastrofa nucleară din 1986.
„Acum, întreaga regiune în care ne recoltăm fructele pentru producție este ocupată de forțele ruse”, a explicat Kyrylo Korychenskyi, cercetător de mediu și membru al echipei Atomik.
Mașinile militare care ridică praf radioactiv în zona de obicei atent controlată a provocat o creștere a nivelului de radiații.
„Informațiile pe care le primim din regiune sunt foarte proaste”, spune Kyrylo. „Forțele ruse intră în sate și își pun tancurile în mijlocul grădinilor oamenilor”.
În inima zonei de excludere, autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse că au jefuit și au distrus un nou laborator de cercetare conceput să prelucreze și să analizeze probe radioactive și să monitorizeze zona.
Profesorul Jim Smith este unul dintre fondatorii Atomik și un om de știință la Universitatea din Portsmouth. Și-a petrecut o mare parte a carierei studiind zona de excludere și spune că decenii de progres sunt acum distruse.
„Comunitățile care suferă de 35 de ani suferă acum și mai mult”, a declarat el pentru BBC News. „Obișnuiam să ne îngrijorăm cu privire la riscul stronțiului radioactiv în orașele care sunt acum bombardate”.
Dacă războiul se va încheia până când vine următorul sezon de recoltare, Kyrylo - care momentan a rămas în casa lui din Kiev cu soția și copiii săi - spune că speră să continue. Speră să se întoarcă la „viața de dinainte de război” și să reia proiectul de unde a plecat, a explicat Kyrylo Korychenskyi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News