Războiul din Ucraina, finalizarea Brexit şi criza energetică, provocările mandatului lui Liz Truss ca premier al Marii Britanii. H.D. Hartmann: Se doreşte o copie mai eficientă a lui Thatcher
H.D Hartmann a făcut mai multe precizări cu privire la venirea la putere în Marea Britanie a lui Liz Truss, fost ministru de externe în mandatul lui Boris Johnson.
"Alegerea lui Liz Truss în fruntea Partidului Conservator britanic prefigurează un drum foarte complex al Regatului Unit, după anii de turbulenţe Johnson. Dacă Johnson s-a dorit un Churchill şi a fost o copie palidă a acestuia, Liz Truss se doreşte o copie mult mai bună şi mai eficientă a lui Margaret Thatcher. A adoptat în timpul campaniei sale de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru al Guvernului de la Londra acelaşi tip de îmbrăcăminte pe care Thatcher l-a avut.
Sunt două elemente pe care doresc să le subliniez în raport cu această alegere. Primul este politica sa europeană. Liz Truss va fi un prim-ministru eurosceptic. Atât ca ministru de externe cât şi ca principal negociator, alături de ministrul pentru proiecte post-Brexit, va susţine poziţia dură a conservatorilor, care doresc o rupere de Uniunea Europeană, indiferent de rezultat. Ea a şi propus, la un moment dat, ca în caz că UE refuză condiţiile Regatului Unit, folosirea clauzei de suspendare a înţelegerii semnate de către guvernul lui Theresa May imediat după referendumul de ieşire din UE", a declarat H.D Hartmann.
"Truss, dedicată absolut ruperii în condiţiile sale a relaţiilor dintre UK şi UE"
"Folosirea, apăsarea pe butonul nuclear este pentru UE un motiv de mare îngrijorare, iar faţă de Theresa May, faţă de Johnson, ea pare absolut dedicată ruperii în condiţiile sale a relaţiilor dintre cele două entităţi. O rupere care, repet, s-ar putea să fie extrem de dură. Acestea fiind spuse, să nu ne aşteptăm la o ieşire a UK-ului din siajul de interese economice al UE. În acest moment avem aşa zisa graniţă irlandeză, introdusă în timpul tratativelor duse de Theresa May şi negociatorul UE pentru Brexit, graniţă care trebuie să dispară conform ultimelor guverne de la Downing Street. Dacă va fi posibil, vom vedea. Cert e că poziţiia franceză şi germană au ca front comun lipsa totală de a negocia ieşirea UK din UE în condiţiile lor. Este clar că UE doreşte să menţină influenţa sa absolută asupra relaţiilor economice externe ale UE, mai ales în spaţiul comun european. Vom vedea dacă va fi posibil.
Să nu uităm că mulţi membri ai UE, deşi vorbim de solidaritate şi tot felul de noţiuni de comuniune de idei şi sentimente, foarte mulţi membri ai UE au o relaţie privilegiată cu UK, ca de exemplu Polonia. Dar şi Turcia are o relaţie privilegiată. Sunt două ţări care prezintă poziţii complet diferite de dinamica motorului franco-german.
Observăm că se ataşează acestui binom franco-german al UE şi Spania, într-o trilaterală a energiei şi intereselor agricole. Vom vedea cât va dura, dar cert este că Franţa şi Germania simt nevoia unui partener junior în raport cu Marea Britanie, dar şi cu Rusia", a mai precizat analistul.
Gafele făcute de Truss, o problemă?
"Pe al doilea nivel de politică externă, Liz Truss are de-a face, din nefericire pentru ea, cu conflictul barbar declanşat de Rusia în Ucraina. Liz Truss este fostul ministru de externe care a confundat două teritorii ruseşti, la întâlnirea cu Lavrov, cu cele două republici autointitulate din Ucraina. Este acelaşi ministru britanic care a spus că Ucraina a cunoscut multe invazii de la mongoli la tătari, ceea ce a stârnit hohote de râs, pentru că sunt acelaşi popor, deci aceeaşi invazie. Acest hohot de râs i-a provocat o foarte mare problemă de imagine ca ministru de externe. Ne amintim de diversele gafe făcute peste tot. Demonstrează nu numai o superficialitate din punct de vedere al culturii politice şi istorice, dar şi dezinteresul faţă de realităţi istorice care stau la baza anumitor decizii luate de diverse state în relaţii internaţionale.
Din nefericire, Liz Truss va avea de-a face cu acest război uluitor, cu această barbarie declanşată de Moscova în Ucraina, dar pe poziţia de prim-ministru, unde mecanismul deciziilor e altul.
E de menţionat că Liz Truss a mai făcut o declaraţie şocantă. A spus că dacă va fi nevoită de condiţiile conflictuale, nu va ezita să apese butonul nuclear. Această declaraţie a devoalat o formă de politică externă care va fi singulară în UE, o politică externă extrem de motivată şi, desigur, extrem de dură. De aceea, ne vom aştepta la o durizare şi mai puternică a poziţiilor antiruseşti ale UK. Şi presupun că şi la un semnal foarte clar către Kiev de a-şi întări poziţiile militare şi de a nu negocia cu Moscova o probabilă pace", a mai punctat Hartmann.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News