Data actualizării:
Data publicării:

Războiul din Ucraina are ramificații imense. Prețurile cresc până și în Africa

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

De când a început războiul din Ucraina, pe un african obişnuit îl costă de două ori mai mult să cumpere făina de grâu pe care o foloseşte pentru a prepara micul dejun.

Aproape tot grâul vândut în Somalia provine din Ucraina şi Rusia, care au oprit exporturile prin Marea Neagră. Momentul nu ar putea fi mai rău: ONU a avertizat că aproximativ 13 milioane de oameni se vor confrunta cu foamete severă în regiunea Cornului Africii, ca urmare a unei secete persistente.

„Costul vieţii este ridicat în zilele noastre, ceea ce face dificil pentru familii chiar şi posibilitatea de a-şi permite făină şi ulei”, spune un cetăţean nemulţumit.

Haji Abdi Dhiblawe, un om de afaceri care importă făină de grâu în Somalia, se teme că situaţia se va înrăutăţi: „Există o lipsă de containere de transport maritim care să aducă provizii de alimente din alte părţi în acest moment.”

„Somalienii nu au unde să cultive grâu şi nici măcar nu sunt familiarizaţi cum să-l cultive”, spune el. „Preocuparea noastră principală acum este ce ne va rezerva viitorul când vom rămâne fără provizii”.

Alte 18 milioane de oameni se confruntă cu foamete severă în Sahel, partea Africii aflată chiar în deşertul Sahara, unde fermierii suportă cea mai proastă producţie agricolă de mai bine de un deceniu.

Programul Alimentar Mondial al ONU spune că penuria de alimente s-ar putea agrava atunci când sezonul slab va veni la sfârşitul verii. „Foamea acută creşte la niveluri fără precedent, iar situaţia globală continuă să se înrăutăţească.

Conflictele, criza climatică, COVID-19 şi creşterea costurilor alimentelor şi combustibilului au creat o furtună perfectă – iar acum avem războiul din Ucraina care adună catastrofă peste catastrofă”, a avertizat directorul executiv al PAM, David Beasley, la începutul acestei luni.

Ţările africane au importat 44% din grâul lor din Rusia şi Ucraina între 2018 şi 2020, potrivit cifrelor ONU, scrie AP News.

Uniunea Europeană nu se lasă. Se încearcă o nouă rundă de negociere cu Ungaria în privința embargoului petrolier impus Rusiei

Uniunea Europeană nu a reuşit duminică să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, dar diplomaţii vor încerca să facă progrese înainte de summitul de luni şi marţi, potrivit Reuters.

Un diplomat UE de rang înalt a declarat că există „încă prea multe detalii de rezolvat” pentru a spera la un acord înainte ca liderii Uniunii Europene să se reunească luni după-amiază la Bruxelles.

Sancţiunile propuse pentru importurile de petrol fac parte din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în UE şi adăugarea mai multor nume pe o listă de persoane ale căror active sunt îngheţate şi care nu pot intra în UE.

Întregul pachet a fost blocat de Ungaria, anunţă Reuters, care afirmă că un embargo asupra petrolului ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece nu poate obţine cu uşurinţă petrol din altă parte. Slovacia şi Republica Cehă şi-au exprimat îngrijorări similare, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel