Războiul din Ucraina a provocat foamete în Africa, s-a consemnat oficial în Declarația de la Tunis
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Războiul din Ucraina a provocat foamete în Africa, s-a consemnat oficial în Declarația de la Tunis, în urma Conferinței Internaţională Tokyo pentru Dezvoltarea Africii, încheiată duminică în Tunisia 

Liderii din Japonia şi Africa participanţi la TICAD - a opta Conferinţă Internaţională Tokyo pentru Dezvoltarea Africii, încheiată duminică în Tunisia - au consemnat în Declaraţia de la Tunis că războiul declanşat de Rusia în Ucraina a provocat o criză alimentară pe continentul african, transmite Kyodo.

"Subliniem cu profundă îngrijorare impactul socio-economic negativ al acestei crize (din Ucraina - n. red.), care a provocat insecuritate alimentară în Africa, într-un context dificil", arată documentul.

Unele țări africane sunt puternic dependente de grâul ucrainean



Kyodo menţionează că unele ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt puternic dependente de grâul ucrainean, iar Ucraina este unul din marii producători mondiali.

În plus, economia africană este în continuare afectată şi de epidemia de coronavirus.

Summitul a afirmat şi importanţa unor "finanţări solide pentru dezvoltare conform regulilor şi standardelor internaţionale" pentru promovarea creşterii durabile în Africa, unde China îşi extinde prezenţa prin investiţii şi asistenţă pentru dezvoltare.

El anunţase sâmbătă că Japonia va aloca 30 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru dezvoltarea Africii, inclusiv 300 de milioane de dolari sub formă de cofinanţare cu Banca pentru Dezvoltare a Africii, cu scopul de a stimula producţia de alimente.

TICAD, organizată în comun de Japonia, ONU, Banca Mondială, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comisia Uniunii Africane, are loc din 2013 o dată la trei ani, după ce primele sesiuni s-au ţinut începând din 1993 o dată la cinci ani. Kishida a declarat că următoarea conferinţă va fi găzduită de Japonia în 2025, dar nu a precizat în ce oraş.

Premierul japonez face apel la rezolvarea crizelor



"Rezolvarea problemelor, cum ar fi criza alimentară declanşată de agresiunea Rusiei împotriva Ucraine şi finanţarea incorectă şi netransparentă pentru dezvoltare, a devenit o sarcină urgentă", a declarat premierul japonez Fumio Kishida la o conferinţă de presă comună, la încheierea TICAD.

Oficialii ucraineni, dezvăluiri despre nivelul de radiații de la Zaporojie, după bombardamente

Ucraina a informat în legătură cu radioactivitatea din Zaporojie după ce rușii au bombardat în zona centralei nucleare.

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal. Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel