Data publicării:

"Războiul civil este inevitabil" în Regatul Unit: Elon Musk continuă disputa online cu prim-ministrul britanic

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Reuters Marketplace
Reuters Marketplace
Un război al cuvintelor a izbucnit între Elon Musk și prim-ministru, după ce Downing Street a respins comentariile celui mai bogat om din lume care susținea că "războiul civil este inevitabil" în Regatul Unit.

Musk, miliardarul proprietar al companiei X, a făcut comentariile pe platforma de socializare printr-un videoclip în care se vede cum protestatarii lansează artificii în direcția poliției.

În replică, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat că nu există "nicio justificare" pentru comentariile sale, adăugând: "Orice persoană care stârnește violența online se va confrunta cu întreaga forță a legii. Platformele online au o responsabilitate".

Musk a comentat acum o postare pe rețelele sociale a lui Sir Keir care critica violența împotriva musulmanilor.

Musk a răspuns: "Nu ar trebui să fiți îngrijorat de atacurile asupra *tuturor* comunităților?"

Moscheile și hotelurile care găzduiesc solicitanți de azil s-au numărat printre țintele demonstrațiilor de extremă dreapta care au cuprins Regatul Unit în ultima săptămână.

Sir Keir a declarat că agitația "nu este protest, este violență pură", adăugând: "Nu vom tolera atacurile asupra moscheilor sau asupra comunităților musulmane".

Musk a răspuns: "Nu ar trebui să fiți îngrijorat de atacurile asupra *tuturor* comunităților?"

Cele mai recente comentarii ale lui Musk vin în contextul în care guvernul îndeamnă companiile de social media să facă mai mult pentru a opri răspândirea dezinformării online.

Anterior, Sir Keir a declarat că le-a spus miniștrilor și șefilor de poliție la o întâlnire de urgență COBRA luni că "legea se aplică online".

"Deci, dacă incită la violență, nu contează dacă este online sau offline", a adăugat el.

"Și, prin urmare, mă aștept, la fel ca în cazul celor care participă direct pe străzi, să existe arestări, inculpări și urmăriri penale. În egală măsură, oricine a fost găsit că a comis o infracțiune online se poate aștepta la același răspuns", susține Sir Keir.

Guvernul colaborează cu platformele de social media pentru a se asigura că dezinformarea este eliminată

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat că guvernul colaborează cu platformele de social media pentru a se asigura că dezinformarea este eliminată - dar se pot face mai multe.

"Companiile de social media au responsabilitatea de a se asigura că dezinformarea este eliminată și vor fi trase la răspundere", a adăugat el.

Secretarul pentru tehnologie, Peter Kyle, a declarat că responsabilitatea pentru conținutul dăunător din social media "revine în principal persoanelor și grupurilor care îl creează".

"Dar este incontestabil că social media a oferit o platformă pentru ură", a adăugat Kyle.

"Am fost clari cu aceste companii, care au, de asemenea, o responsabilitate de a nu vinde răul celor care caută să afecteze și să divizeze societatea noastră. Lucrăm îndeaproape cu ei pentru a ne asigura că își îndeplinesc această responsabilitate", susține el.

Andrew Tate, influencerul controversat, a amplificat narațiunea falsă, spunând că atacatorul a fost un "migrant ilegal".

Mai mult de 400 de persoane au fost arestate de când au început revoltele marțea trecută.

Acestea au început în Southport în urma arestării lui Axel Rudakubana, care este acuzat de uciderea a trei tinere fete și de 10 tentative de omor.

Elsie Dot Stancombe, în vârstă de șapte ani, Alice Dasilva Aguiar, în vârstă de nouă ani, și Bebe King, în vârstă de șase ani, au murit într-un atac cu cuțitul în orașul Merseyside lunea trecută.

Dezinformările online au afirmat că persoana arestată este un refugiat musulman care a ajuns în Regatul Unit anul trecut cu o ambarcațiune mică.

Rudakubana s-a născut în Cardiff din părinți rwandezi, înainte de a se muta într-un sat de lângă Southport.

Andrew Tate, influencerul controversat, a amplificat narațiunea falsă, spunând că atacatorul a fost un "migrant ilegal".

Separat, liderul Reform UK, Nigel Farage, a întrebat dacă poliția, care a declarat că atacul nu a fost "legat de terorism", a fost sinceră.

Sir Keir a declarat că există "o armată" de ofițeri de poliție specializați în stare de alertă pentru a aborda orice alte tulburări violente.

Prim-ministrul a anunțat, de asemenea, că justiția penală va fi "intensificată", instanțele urmând să fie deschise pentru mai multe ore.

El a solicitat ca numele celor care sunt inculpați să fie comunicate cât mai curând posibil, conform Sky News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel