Data actualizării:
Data publicării:

Război Rusia - Ucraina, ziua 16 - 11 martie 2022. Sat din Belarus atacat din spaţiul aerian ucrainean, pretext pentru ca Belarus să intre în război

Autor: Andrei Itu, Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha (sud-est) şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, notează AFP. Luțk și Dnipro, bombardate pentru prima dată, relatează BBC.  Viktor Orban spune că UE nu va impune sancţiuni asupra gazului sau petrolului din Rusia. Rusia va permite convoaie umanitare doar dacă primeşte în prealabil informaţii despre vehicule şi oficiali ucraineni.

UPDATE 22:03: Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA.

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene, scrie Agerpres.

În Germania, poliţia federală a afirmat că în jur de 110.000 de oameni au sosit din Ucraina după data de 24 februarie, mulţi dintre ei traversând Polonia.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, circa 116.000 de cetăţeni non-ucraineni se află printre cei care au părăsit Ucraina în ultimele două săptămâni.

Aflat vineri într-o vizită de câteva ore la Bucureşti, vicepreşedintele SUA Kamala Harris a lăudat răspunsul umanitar al României la criza refugiaţilor ucraineni.

"Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment", a spus Harris, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 21:20: Ruşii rămân fără produse de lux

Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da o lovitură elitei ruse, în cadrul noilor sancţiuni decise cu ţările din G7, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP.

Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi, a afirmat Von der Leyen într-un comunicat, conform Agerpres.

Industria de lux franceză şi italiană ar urma în mod special să fie afectate.

De asemenea, în UE vor fi interzise importurile de fier şi oţel produse în Rusia.

Măsurile reprezintă al patrulea set de sancţiuni europene contra Rusiei de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, sancţiuni adoptate în coordonare cu SUA şi G7.

Şefa executivului comunitar a anunţat într-o declaraţie că UE analizează şi posibilitatea suspendării drepturilor Rusiei de apartenenţă la foruri internaţionale majore, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Ne vom asigura că Rusia nu poate obţine finanţare, credite sau orice alte avantaje de la aceste instituţii, a explicat Ursula von der Leyen. 

UPDATE 20:06: 

Cu câteva ore în urmă, Ucraina a declarat că avioanele rusești au țintit în mod deliberat un sat belarus din spațiul aerian ucrainean ca pretext pentru ca Minskul să se alăture războiului.

Atacul a venit după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a zburat la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin. Acum, Centrul de Stat pentru Comunicații Strategice al Ucrainei a declarat că nu poate exclude faptul că Belarusul va lansa un atac al Ucrainei în următoarele două ore

„Potrivit datelor preliminare, trupele belaruse ar putea fi antrenate într-o invazie pe 11 martie la ora 21:00 (19:00 GMT)", a transmis Centrul, conform Mediafax.

UPDATE 20:00: Noi sancţiuni pentru Rusia

Dublarea finanţării pentru arme destinate Ucrainei, ameninţări cu noi sancţiuni 'masive' contra Moscovei - liderii europeni reuniţi la Versailles şi-au sporit presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să renunţe la agresiunea militară contra Ucrainei, notează AFP.

Dacă lucrurile vor continua pe plan militar, dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin intensifică bombardamentele, asediază Kievul, dacă scenele de război se intensifică, ştim că trebuie să luăm sancţiuni masive suplimentare, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa presei, la finalul reuniunii de două zile cu liderii celorlalte state membre. Franţa asigură în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, transmite Agerpres.

El nu a exclus ca sancţiunile UE să vizeze importurile de gaz şi petrol, ocolite până acum de sancţiuni luând în calcul costul lor pentru europeni, extrem de dependenţi de hidrocarburile ruse.

Nimic nu este interzis, nimic nu este tabu, a subliniat şeful statului francez.

Cei 27 au adoptat deja sancţiuni financiare şi economice de o amploare inedită care au antrenat o prăbuşire a cursului rublei ruseşti.

UPDATE 19:15: Europa şi Africa "vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, care este un important producător de cereale, a avertizat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în finalul summitului european de la Versailles, transmite AFP.

"Trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară şi proteinică, în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni", a explicat Macron.

"Europa şi Africa vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar şi de aceea trebuie să ne pregătim şi în acest sens", a subliniat preşedintele francez.

Războiul va afecta producţia din Ucraina, care este în special un foarte mare producător de grâu, în 12-18 luni, din cauza a ceea ce nu se poate însămânţa acum, a menţionat el.

Războiul a urcat deja la niveluri inedite preţurile la ulei, grâu, soia, rapiţă, floarea soarelui şi porumb, notează AFP.

Creşterea preţurilor la produse agricole este susţinută şi de cea a preţului îngrăşămintelor, 30% din necesităţile Europei în acest sens fiind importate din Rusia, precum şi de costul carburanţilor, transmite Agerpres.

UPDATE 18:25: O foarte largă majoritate a ucrainenilor crede în victoria ţării lor împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat la începutul săptămânii de institutul ucrainean Rating, informează vineri AFP.

Acest sondaj a fost realizat pe un eşantion de 1.200 de persoane din diverse regiuni ale Ucrainei exceptând regiunile separatiste din Crimeea şi Donbas, contactate telefonic pe 8 şi 9 martie, la peste zece zile de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie.

Din acest eşantion, 92% cred că Ucraina va putea respinge atacul Rusiei, comparativ cu 6% care nu cred deloc într-o astfel de posibilitate.

Dintre persoanele care sunt încrezătoare în victorie, 57% cred că Ucraina va câştiga războiul în următoarele câteva săptămâni - 18% cred că acest lucru se va întâmpla în săptămâna în curs şi 39% cred că victoria va fi obţinută în săptămânile următoarele.

Alţi 18% estimează că războiul va dura mai multe luni, iar 9% cred că el se va încheia după şase luni sau mai mult, în timp ce 16% nu au oferit niciun răspuns în legătură cu acest lucru, scrie Agerpres.

De asemenea, 80% dintre persoanele intervievate au declarat că participă într-un fel sau altul la apărarea Ucrainei. Dintre aceştia, 39% au declarat că ajută armata ca "voluntari", iar 37% că o susţin financiar.

UPDATE 18:19: Rusia "va plăti un preţ ridicat dacă utilizează arme chimice" în Ucraina, a avertizat preşedintele american Joe Biden în cadrul unui discurs susţinut vineri la Casa Albă, în care a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, printre care şi interzicerea importurilor de caviar, vodcă şi diamante, relatează AFP.

Statele occidentale sunt îngrijorate de o posibilă utilizare a armelor chimice de către Moscova în Ucraina. La rândul său, Rusia acuză Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în ţară, ceea ce a fost dezminţit de cele două ţări. O reuniune a Consiliului de Securitate a ONU pe această temă va avea loc vineri, la ora 16.00 GMT.

De asemenea, preşedintele SUA s-a angajat vineri să evite "o confruntare directă între NATO şi Rusia", întrucât ar provoca "Al Treilea Război Mondial", scrie Agerpres.

"Nu vom lupta un război împotriva Rusiei în Ucraina", a mai spus liderul american la Casa Albă.

Joe Biden a anunţat vineri că SUA şi aliaţii lor au decis să excludă Rusia din regimul normal de reciprocitate care reglementează comerţul mondial, ceea ce deschide calea impunerii de tarife vamale punitive în replică la invadarea Ucrainei.

"Luăm de asemenea măsuri suplimentare pentru a interzice (importurile din) sectoarele cele mai importante ale economiei ruse, în special produsele de mare, vodca şi diamantele", a declarat preşedintele SUA.

Moscova a beneficiat până acum de un statut comercial aşa-zis al "naţiunii celei mai favorizate", care permitea schimbul liber de bunuri şi servicii.

UPDATE 16:15: Mai mult de 200.000 de persoane aşteaptă să plece din oraşul-port Mariupol, atacat şi bombardat în mod constant de armata rusă, potrivit administraţiei oraşului, informează vineri dpa.

"Ei au tăiat legăturile oraşului pe toate direcţiile", a declarat viceprimarul Mariupolului, Serhii Orlov, pentru programul "Mittagsmagazin" al televiziunii publice germane ARD.

Potrivit lui Orlov, niciun camion umanitar nu a putut intra în oraş. Până acum au eşuat mai multe încercări de a crea coridoare umanitare pentru a evacua şi salva refugiaţi.

"Nu ştiu cum să descriu distrugerea oraşului nostru. Practic, oraşul nu mai există. Imaginile cu (oraşul cecen) Groznîi şi cele cu (oraşul sirian) Alep - aşa arată Mariupol în acest moment", a afirmat Orlov, conform Agerpres. 

Armata ucraineană este "foarte curajoasă", însă soldaţii nu au arme pentru a proteja vieţile civililor împotriva atacurilor aeriene ale armatei ruse, a mai spus el.

UPDATE 15:23 Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări:

Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.

UPDATE 14:59 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că vede "paşi pozitivi" în negocierile cu Ucraina, informează AFP.

"Vă voi informa (...) despre cum se derulează negocierile, care au loc de acum aproape în fiecare zi. Există unii paşi pozitivi", a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu aliatul său belarus Aleksandr Lukaşenko, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 14:49 O dronă ce s-a prăbuşit în Croaţia a survolat Ungaria şi România, venind dinspre Ucraina, afirmă premierul croat

UPDATE 13:00 Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit ONU

UPDATE 12:28 Putin cere propuneri de redesfăşurări militare la graniţele de est ca răspuns la consolidările NATO

UPDATE 12:25 Forţele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi în Ucraina, afirmă ministrul apărării ucrainean

UPDATE 12:01 Psihologi din 20 de ţări i-au scris lui Putin pentru a-l convinge să renunţe la război

UPDATE 11:55 Aleksei Navalnîi lansează din închisoare un nou apel la proteste împotriva războiului, duminică, în toată Rusia

UPDATE 11:45 Rusia creează 'birouri administrative' în zonele ocupate, acuză Ucraina

UPDATE 11:25 Bulgaria va găzdui până la opt avioane de luptă şi 200 de militari din Olanda

UPDATE 11:11 Putin a ordonat înlesnirea trimiterii unor combatanţi 'voluntari' în Ucraina

UPDATE 11:05 Croaţia: O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit la Zagreb, fără să facă victime

UPDATE 11:03 Rușii sunt acuzați că au bombardat un spital de psihiatrie din Harkov

Forțele militare din Rusia sunt acuzate de oficialii ucraineni că au bombardat un spital de psihiatrie din Harkov, potrivit Sky News. Oficialii locali au anunțat că spitalul a fost bombardat și că în interior s-ar fi aflat peste 300 de persoane, inclusiv 50 de invalizi.

Informația nu a putut fi verificată din surse independente de reporterii Sky News. Harkov se află în apropierea graniței dintre Ucraina și Rusia. Orașul este încercuit de forțele rusești care bombardează intens zonele aflate sub controlul ucrainenilor.

UPDATE 11 Preţurile la gaze în Europa îşi continuă scăderea după ce Rusia a exclus o interdicţie a exporturilor de gaze

UPDATE 10:30 Viktor Orban spune că UE nu va impune sancţiuni asupra gazului sau petrolului din Rusia. Vezi aici detalii!

UPDATE 10 Două companii aeriene din Kazahstan şi Turcia îşi suspendă zborurile spre Rusia în contextul sancţiunilor

UPDATE 09:25 Rusia va permite convoaie umanitare doar dacă primeşte în prealabil informaţii despre vehicule şi oficiali ucraineni

UPDATE 08:58 IGPF: 21.003 ucraineni au intrat în România joi, cei mai mulţi pe la frontiera cu Republica Moldova

UPDATE 08:40 Rusia își va pierde clauza națiunii celei mai favorizate din cauza Ucrainei - surse. Vezi detalii aici!

UPDATE 08 Premierul chinez cheamă la reţinere în conflictul din Ucraina

Premierul chinez Li Keqiang a chemat la reţinere în conflictul din Ucraina pentru a evita un dezastru umanitar, informează vineri DPA. 

UPDATE 07:50 Twitter va eticheta conturile media afiliate statului Belarus, scrie CNN.

De asemenea, YouTube şi magazinul Google Play suspendă toate serviciile bazate pe plăţi din Rusia, scrie Reuters.

UPDATE 07:20 Președintele Volodimir Zelenski a răspuns la acuzațiile Rusiei conform cărora Ucraina dezvoltă arme chimice sau biologice pe teritoriul său cu ajutorul SUA.

'Suntem acuzați că pregătim un atac chimic. Dar dacă vrei să cunoști planurile Rusiei, uită-te la ce îi acuză pe ceilalți că fac',  a spus Zelenski.

UPDATE 07 Luțk și Dnipro, bombardate pentru prima dată, relatează BBC. Au fost raportate explozii în orașe din părți opuse ale țării în ultima jumătate de oră.

Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă raportează explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Nipro - un oraș situat pe râul Nipru, un bastion important în centrul-estul Ucrainei. Niciunul dintre aceste orașe nu a mai fpst bombardat direct până acum.

UPDATE 06:30 Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind armele biologice solicitată de Moscova

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei, notează AFP.

UPDATE 06:22 Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, ajunge vineri la Bucureşti. Întrevedere cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă. Vezi detalii aici!

UPDATE 06:05 Zelenski acuză Moscova de 'atac' asupra unui coridor umanitar spre Mariupol. Vezi detalii aici!

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha (sud-est) şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, notează AFP.

UPDATE 05 SUA: Kievul nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, va primi mai multe arme sol-aer

Statele Unite au declarat că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.

'Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 'Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete', 'proiectile', 'tiruri de artilerie', a estimat el. 'Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme', a subliniat purtătorul de cuvânt. 

UPDATE: 

Înaintea bombardamentului rus de miercuri asupra spitalului de copii din Mariupol, alte două maternităţi au fost atacate şi distruse în Ucraina, a declarat joi responsabilul din această ţară al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Jaime Nadal, citat de AFP.

Cel din Mariupol "nu este singurul. La Jitomir (nord-vest), maternitatea a fost complet distrusă. La Saltivka, în aglomeraţia Harkov (nord-est), de asemenea a fost distrusă maternitatea", a declarat responsabilul în cadrul unui videointerviu cu jurnaliştii de la sediul ONU din New York, fără a putea spune cine a fost la originea bombardamentelor şi dacă au provocat victime.

Jaime Nadal nu a precizat când au avut loc atentatele de la Jitomir şi Saltivka.

Maternitatea de la Mariupol "este a treia maternitate" bombardată "din câte ştim", a ţinut să precizeze ulterior un purtător de cuvânt al agenţiei ONU, fără a exclude faptul ca alte unităţi similare să fi fost lovite de focuri de armă în ţară de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

În Ucraina, există "69 de maternităţi şi centre prenatale", a adăugat Jaime Nadal, indicând că UNFPA "a estimat la 80.000 numărul femeilor însărcinate care vor da naştere în Ucraina în următoarele trei luni". În total, aproximativ 240.000 de femei sunt însărcinate în Ucraina, iar între 24 februarie şi 7 martie, 4.311 femei au născut, a spus el.

La Mariupol, bombardamentul rus împotriva spitalului de pediatrie a provocat trei morţi, printre care o fetiţă, potrivit primăriei acestui oraş-port. Precedentul bilanţ publicat miercuri de autorităţi a raportat 17 persoane rănite, scrie Agerpres.

UPDATE: 

Uniunea Europeană va elabora planuri pentru optimizarea sistemului energetic şi intenţionează să elimine dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în anul 2027, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Până la sfârşitul lunii martie, vom elabora opţiuni pentru măsuri de urgenţă în sensul evitării extinderii impactului preţurilor la gaze în preţurile la electricitate, inclusiv prin plafonarea temporară a tarifelor. Vom crea o echipă care să elaboreze planuri de achiziţii pentru iarna viitoare şi pentru coordonarea operaţiunilor în acest sens. Vom propune o politică la nivelul Uniunii Europene pentru rezerve de gaze", a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter, în timpul reuniunii informale a Consiliului European, aflată în curs la Versailles, în Franţa.

"Până la jumătatea lunii mai, vom prezenta opţiuni de optimizare a configuraţiei pieţei de electricitate, în sensul modificărilor structurale spre eliminarea dioxidului de carbon din sectorul energetic. Vom propune un plan de eliminare a dependenţei de combustibili fosili din Rusia înainte de anul 2027", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, conform Mediafax.

UPDATE: 

Ministerul rus al Apărării a anunţat, joi seară, că va crea zilnic, prin decizie unilaterală, culoare umanitare pentru evacuarea civililor ucraineni spre teritoriul Rusiei şi, prin coordonare cu armata ucraineană, spre alte direcţii.

"Anunţăm oficial deschiderea de culoare umanitare, în mod unilateral, spre Federaţia Rusă, zilnic de la ora 10.00, fără nicio coordonare, şi în alte direcţii prin coordonare cu partea ucraineană. Garantăm securitate completă în teritoriile aflate sub controlul forţelor armate ruse", a declarat Mihail Mizinţev, directorul Centrului de Control din cadrul Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul L'Echo.

Administraţia Volodimir Zelenski a anunţat în mai multe rânduri că nu acceptă culoarele de evacuare a civililor ucraineni spre Rusia sau Belarus, scrie Mediafax.

În ultimele trei zile, armata rusă a anunţat armistiţii la nivel local pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina, dar autorităţile ucrainene au denunţat încălcări ale acordurilor de suspendare a ostilităţilor.

UPDATE: Peste 60.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Şumi, anunţă vicepremierul Irina Vereşciuk într-un clip video postat pe Telegram. Din apropierea Kievului au fost evacuate peste 20.000 de persoane până acum. 

UPDATE:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui în scădere perspectivele de creştere economică la nivel mondial pentru anul 2022, a anunţat joi seară directorul general al instituţiei, Kristalina Georgieva, în contextul efectelor sancţiunilor impuse de Occident Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

"Avem un impact tragic al războiului din Ucraina. Avem o contracţie majoră în Rusia şi vedem impactul probabil asupra perspectivelor economiei mondiale", a declarat Kristalina Georgieva, potrivit cotidianului Le Monde şi postului FranceInfo.

"Probabil vom revizui în scădere perspectivele privind creşterea economică mondială", a subliniat Kristalina Georgieva, fără a oferi vreo cifră.

În aprilie sunt programate reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, scrie Mediafax.

În ianuarie, Fondul Monetar Internaţional estima o creştere economică la nivel mondial de 4,4% anul acesta, care era oricum în scădere faţă de estimarea de 4,9% din octombrie.

CITEŞTE ŞI Lavrov, declarații stupefiante: Rusia se luptă, pe viață și pe moarte, pentru DREPTUL ei de a fi pe harta politică a lumii

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a tradus avertismentul lui Vladimir Putin. Acesta a spus că se teme că Vladimir Putin ar putea desfășura arme chimice în Ucraina, deoarece acestea ar fi ”direct din manualul Rusiei”

Declarația a fost făcută în cadrul programului de interviuri Beth Rigby de la Sky News, unde premierul britanic a spus că singurul mod în care războiul din Ucraina se poate termina este dacă președintele rus își dă seama că a făcut o ”greșeală catastrofală”.

Boris Johnson a reiterat temerile oficialilor occidentali precum că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina, după ce Moscova a acuzat Kievul că plănuiește să le desfășoare pe câmpul de luptă. ”Lucrurile pe care le auziți despre armele chimice sunt direct scoase din manualul lor”, a spus premierul britanic. ”Încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de adversarii lor sau de americani. Ați văzut-o în Siria. Ați văzut-o chiar și aici, în Marea Britanie. E ceva ce ei au făcut deja. Este un guvern cinic, barbar" acuză Boris Johnson. VEZI MAI MULTE AICI

Rusia o acuză pe femeia însărcinată rănită în urma bombardamentelor că MINTE

Susţinătorii lui Putin spun că fotografiile cu femeia însângerată apărute în spaţiul virtual şi la presă ar fi trucate, iar viitoarea mămică ar fi o actriţă "de criză", "care face figuraţie la comandă". În pozele care au şocat o lume întreagă se poate vedea cum Marianna Podgurskaya cară pe braţe mai multe bunuri pe care se crede că le-a recuperat de sub dărâmături, însă chipul este cel care atrage atenţia: femeia pare, realmente, tristă, afectată, marcată şi îndurerată. Ruşii spun, însă, că totul ar fi o înscenare menită să deformeze realitatea. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Daunele provocate până acum în Ucraina de război s-ar ridica la 100 de miliarde de dolari

Pierderile Ucrainei provocate de război se ridică la cel puțin 100 de miliarde de dolari, a declarat Oleg Ustenko, consilier al președintelui Ucrainei pe probleme economice, scrie Interfax. Potrivit acestuia, jumătate dintre întreprinderile ucrainene au fost complet oprite.

"În prezent, aproximativ 50% din afacerile noastre nu funcționează. Restul întreprinderilor operează la limita capacităților lor", a spus el în timpul unei discuții online găzduite de Institutul Peterson pentru Economie Internațională, joi.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel