Update: Ruşii, 800 de bombardamente pe zi asupra poziţiilor ucrainene/ Război Ucraina. Noi bombardamente în Crimeea, Odesa, Harkiv și Mikolaiv. Apelul lui Zelenski
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zelenski acuză Rusia că nu e, cu adevărat, interesată de pace: Moscova vrea război / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Zelenski acuză Rusia că nu e, cu adevărat, interesată de pace: Moscova vrea război / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Noi explozii au fost raportate în mai multe zone din Ucraina.

UPDATE: Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că, în noaptea de 16 spre 17 august, trupele invadatoare ruse au tras asupra raioanelor Nikopol şi Krivi Rih, folosind artileria şi rachete de tip Grad şi Uragan. "Armata rusă a bombardat două raioane din regiune - Nikopol şi Krivi Rih. Raionul Nikopol a fost atacat de trei ori în timpul nopţii, inamicul trăgând opt focuri de artilerie asupra centrului raional.

Au fost avariate şase case, maşini şi o conductă de gaz" - a detaliat guvernatorul. Ruşii au mai atacat Krasnohorivka, localitatea fiind lovită de 40 de obuze. Au fost avariate o întreprindere şi o linie electrică. Şeful regiunii Dnipropetrovsk a mai remarcat că obuze ruseşti au lovit şi autostrada Nikopol, recent reparată, însă nu s-au înregistrat victime. În raionul Krivi Rih, ruşii au atacat cu rachete de tip Uragan localitatea Şiroke, scrie Rador. 

UPDATE: Trupele ruse trag asupra poziţiilor luptătorilor ucraineni de 700-800 de ori în fiecare zi, folosind zilnic până la 60.000 de muniţii - potrivit comandantului-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni. Acesta a discutat, marţi, cu şeful Statului Major al Apărării din Canada, generalul Wayne Eyre, căruia i-a comunicat situaţia din prima linie a frontului. "Am menţionat că inamicul continuă să avanseze pe toată linia frontului.

În acelaşi timp, efectuează zilnic circa 700-800 de bombardamente asupra poziţiilor noastre, folosind între 40.000 şi 60.000 de muniţii" - a declarat Zalujni. Potrivit şefului armatei ucrainene, ruşii îşi concentrează principalele eforturi asupra îndepărtării trupelor Kievului din regiunea estică Doneţk. Zalujuni subliniază că, în acest moment, cea mai tensionată situaţie este pe axa Avdiivka-Piski-Mariinka. Totodată, invadatorii ruşi continuă să bombardeze oraşele şi satele paşnice ale Ucrainei. Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că oraşele Mikolaiv, Harkov, Marhaneţ, Nikopol şi Bereznehuvate au suferit cel mai mult de pe urma atacurilor inamice.

- ştirea iniţială - 

Noi explozii au avut loc în Peninsula Crimeea în cea de-a 174-a zi a războiului din Ucraina. În Crimeea este baza flotei ruse la Marea Neagră şi care este, de asemenea, o importantă destinaţie de vacanţă pentru ruşi. Acum foarte mulţi se grăbesc să plece din zonă, transmite RADOR.

Se relatează că Gara din Simferopol şi Podul Kerci, care leagă peninsula anexată de Federaţia Rusă, ar fi fost luate cu asalt nu numai de turişti, ci şi de localnici. Cele două explozii raportate ieri au loc la o săptămână după cea care a distrus avioane de luptă pe un important aerodrom militar rus din Crimeea. De această dată, Moscova a acuzat că acţiuni de sabotaj au fost la originea uneia dintre deflagraţii. 

Peste două mii de oameni au fost evacuați din apropierea unei baze militare

Confirmarea de către Rusia că o serie de acţiuni de sabotaj ar fi provocat explozii la o bază militară din nordul Crimeei, îndeajuns de puternice încât să dea peste cap logistica militară şi să oblige evacuarea a aproape 2.000 de locuitori dintr-un sat, reprezintă una din rarele ocazii când Moscova acceptă că este supusă atacurilor unor grupări armate loiale Ucrainei. Coloane de fum au putut fi văzute ridicându-se de la o a doua bază militară, din centrul Crimeei - scrie şi publicaţia Kommersant.

Crimeea, anexată de Rusia în 2014, găzduieşte baza navală a Rusiei în Marea Neagră şi a reprezentat punctul focal de aprovizionare cu armament şi tehnică militară în noul conflict declanşat în februarie. Reuters, care semnalează această evoluţie, notează şi că dinamica întregului conflict s-ar putea schimba odată cu posibila multiplicare a unor asemenea acţiuni în interiorul zonelor controlate de forţele ruseşti.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie

Mai mult, EFE citează Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, potrivit căruia trei acţiuni de sabotaj au lovit în prima jumătate a acestei luni liniile electrice ale Centralei Nucleare ruseşti Kursk, din apropierea graniţei cu Ucraina. Trei din cele patru reactoare ale centralei sunt funcţionale. Acţiunile intervin în contextul acuzaţiilor oficialilor instalaţi de Rusia la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie că forţele Kievului ar fi bombardat oraşul Enerhodarm, de care aparţine centrala. Obiectivul, cel mai mare de acest fel din Europa, este încă operat de tehnicieni ucraineni, dar a trecut în martie sub controlul Moscovei, imediat după atacarea Ucrainei, şi ambele părţi se acuză de pericolul unei catastrofe nucleare.

Maia Sandu, despre riscul unei avarii la centrala atomo-electrică de la Zaporojie


Preşedintele Republicii Moldova s-a referit la riscul unei catastrofe nucleare la centrala atomo-electrică de la Zaporojie, transmite postul de televiziune Nord News. Totodată, Sandu şi-a exprimat speranţa că se va reuşi să se evite o asemenea evoluţie a evenimentelor şi "o astfel de greşeală nu va fi comisă", însă a subliniat că instituţiile moldoveneşti au luat anumite măsuri pentru siguranţa cetăţenilor.

Între altele, Ministerul Sănătăţii a primit de la România un transport de iodură de potasiu, care va fi distribuit populaţiei în cazul în care nivelul radiaţiilor va creşte. Anterior, Ministerul Ecologiei din Republica Moldova a informat că monitorizează nivelul radiaţiilor din ţară şi face schimb de date cu colegii din Ucraina pentru a estima riscurile pentru republică. Ministerul trimite prognoza preşedintelui şi primului ministru al republicii.

Apelul lui Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut locuitorilor Crimeii să nu se apropie de unităţile militare ale Federaţiei Ruse, pe fondul exploziilor care au loc în ultimul timp în peninsula aflată temporar sub ocupaţie.

"În fiecare zi şi în fiecare noapte, vedem noi rapoarte referitoare la explozii pe teritoriul ocupat temporar de invadatori. Iar acum îi rog pe toţi oamenii noştri din Crimeea, din alte regiuni din sudul Ucrainei, din zonele ocupate din Donbas şi din regiunea Harkiv să fie foarte atenţi. Vă rugăm să nu vă apropiaţi de obiectivele militare ale armatei ruse şi de toate locurile în care aceasta depozitează muniţie şi echipamente sau unde îşi desfăşoară cartierele generale" - a subliniat Zelenski, într-un mesaj video difuzat marţi seară.

Potrivit preşedintelui, cu cât invadatorii au mai puţine posibilităţi de a ucide ucraineni şi de a face rău, cu atât războiul se va încheia mai repede cu eliberarea teritoriilor Ucrainei. Zelenski a remarcat că "exodul în masă al ruşilor din Crimeea dovedeşte că aceştia conştientizează că locul lor nu este acolo".

Atac cu rachete în regiunea Odesa

În plus, trupele invadatoare ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, în noaptea de marţi spre miercuri. Cel puţin trei persoane au fost rănite. Potrivit lui Serhi Bratciuk, purtător de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa, rachetele lansate de ruşi au distrus un centru de recreere aflat într-o localitate din regiune, iar mai multe case private din apropiere, de asemenea, au fost distruse. Loviturile cu rachete au fost efectuate în timpul unei alerte raid aerian care a durat în regiune între orele 02:51 şi 03:26.

Explozii în regiunea Harkiv

Noi explozii au fost semnalate și în regiunea ucraineană Harkiv şi în centrul regional, în noaptea de marţi spre miercuri. O alertă de raid aerian a fost anunţată în regiune începând cu ora 04:36. Postul public Suspilne menţionează că, deocamdată, nu există informaţii oficiale din partea autorităţilor locale privind exploziile din timpul nopţii.

Noi atacuri ruseşti la Mikolaiv

RADOR (17 august) - Explozii puternice s-au auzit în oraşul ucrainean Mikolaiv, în noaptea de 16 spre 17 august. O alertă de raid aerian a fost anunţată în întreaga regiune începând cu ora 01:57. La ora 03:35, primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevici, a transmis că au fost înregistrate lovituri asupra unor obiective civile, iar mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel