Data actualizării:
Data publicării:

Război Semilună vs. Cruce. Discursul lui Erdoğan, citit într-o altă cheie de profesorul Bogdan Teodorescu / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Profesorul Bogdan Teodorescu a analizat discursul lui Recep Tayyip Erdoğan de la marele miting pro-Palestina.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a susținut, sâmbătă, la Istanbul, un discurs extrem de dur la adresa Occidentului, în care a amenințat cu privire la un război Semilună - Cruce.

„Hei, Occidentule, fac apel la tine! Vrei război între Semilună și Cruce? Ceea ce am fost în Libia și Nagorno Karabah, vom fi și în Orientul Mijlociu. Dacă vă aflați într-un astfel de efort să știți că această națiune nu este moartă“, a spus Erdoğan.

Profesorul Teodorescu, analiza discursului președintelui Turciei

 

În cadrul emisiunii „Ce Se Întâmplă“, la DC News, moderată de Răzvan Dumitrescu, profesorul Bogdan Teodorescu a prezentat o altă fațetă a remarcilor emise de Recep Tayyip Erdoğan la Istanbul. El a vorbit despre interesul țărilor musulmane, în special Iranul, asupra teritoriului israelian.

„Israelul este considerat marele dușman, fiindcă este considerat ca fiind, prin poziția sa, un sfidător al oricărei tentative arabe de a curăța zona. Nu cauza palestiniană este cea care îi preocupă pe liderii arabi, ci existența acestui pol de dominare, a unei puteri non-islamice, într-un perimetru considerat a fi islamic.

Să ne amintim că liderii iranieni au spus că „aceasta este regiunea noastră și în ea facem ce vrem“. Problema este că această regiune pe care iranienii o consideră a lor este sunită, pe când ei sunt șiiți. Acest mesaj din Iran este un mesaj care dă frisoane liderilor suniți din zonă, mai ales Arabiei Saudite și Turciei.

Prin urmare, să citim declarația lui Erdoğan și într-o nouă cheie. O cheie în care el încearcă să contrabalanseze retorica extrem de aspră a Iranului, care încearcă să se poziționeze ca fiind unicul și cel mai legitim apărător al musulmanilor agresați de Israel, SUA, Occident, cu ideea că ea, Turcia, cea sunită, este cea care apără musulmanii.

Erdoğan vrea să arate că deși țara sa e membru NATO și a stat la masă cu liderii occidentali, poate să fie un apărător destoinic al cauzei musulmane“, a spus Bogdan Teodorescu.

CITEȘTE ȘI        -       Ce se întâmplă, acum, în Fâșia Gaza. Bogdan Chirieac: Situația este fără ieșire!

Lui Erdoğan îi e greu să dea credit Hamas

 

Profesorul Teodorescu a atras atenția și asupra problemelor interne pe care le are Recep Tayyip Erdoğan cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

„Pot să mă duc mai departe cu teoria, deși poate fi o conspirație, că poate și Occidentului îi convine un titular al luptei Semilunii în persoana lui Erdoğan, un personaj cu care se poate înțelege și se poate discuta, decât liderul zonei să fie Iranul, care e nefrecventabil.

Când ne uităm la comunicare, probabil că ar trebui să începem să înțelegem și jocuri de rang secund. Mie îmi este, însă, clar că Erdoğan nu vrea să lase Iranului locul de titular în această luptă. Erdoğan nu e foarte vesel să cultive o mișcare de tip Hamas, pentru că seamănă foarte mult cu cei din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Nu-i face bine!“, a mai spus profesorul Teodorescu.

CITEȘTE ȘI        -      „Șarpele rămâne șarpe“ / Erdoğan, criticat aspru de ambasadorul Israelului la ONU

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel