Război Rusia-Ucraina, ziua 6. Forţele ruse au intrat în Herson/ Noi explozii lângă Kiev / LIVE TEXT - video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu, Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Este a șasea zi de război în Ucraina. Deși Kievul este asediat de trupele ruse, acestea nu au reușit până acum să ocupe centrul capitalei.

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 7 - AICI.

Urmărește LIVE ce se întâmplă în Kiev:

UPDATE 23:40 Iohannis îi mulţumeşte lui Macron pentru prezenţa militarilor francezi în România: Împreună suntem mai puternici

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi seara o convorbire telefonică cu liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, căruia i-a mulţumit pentru prezenţa militarilor francezi în România.

'Am avut în această seară o convorbire telefonică cu preşedintele Emmanuel Macron, căruia i-am mulţumit pentru prezenţa militarilor francezi, care tocmai au sosit în România. Consolidarea Flancului Estic este sprijinită de Franţa, partenerul nostru strategic. Împreună suntem mai puternici', a scris președintele Iohannis pe Twitter.

Alţi 235 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduşi de colonelul Vincent Minguet, au sosit, marţi, în Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu', alăturându-se celor 40 de militari deja ajunşi în ultimele zile în România, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE 23 Suedia doreşte accelerarea reînarmării, după invazia rusă a Ucrainei

UPDATE 22:45 S-au auzit o serie de noi explozii la o anumită distanță de periferia capitalei Kiev, conform corespondenților CNN din Ucraina.

UPDATE 22:10 SUA a intrat în contact cu Zelensky printr-un telefon securizat prin satelit oferit președintelui Ucrainei înainte de invazia Rusiei

SUA rămâne în contact regulat cu președintele Zelensky cu ajutorul unui telefon securizat prin satelit pe care SUA l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte începerea invaziei, conform unui oficial american familiarizat cu problema, citat de CNN.

UPDATE 22 Polonia va primi 2.000 de orfani ucraineni

UPDATE 21:40 Situaţia din Ucraina este o ameninţare existenţială pentru Europa, afirmă premierul polonez Mateusz Morawiecki

Invazia Rusiei din Ucraina este o ameninţare existenţială pentru pacea în Europa, a declarat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

UPDATE 21:30 Finlanda: Opinia partidelor despre aderarea la NATO este pe cale să se schimbe, spune premierul Sanna Marin

Opinia scenei politice finlandeze despre aderarea la NATO 'este pe cale să se schimbe' după invazia rusă din Ucraina, a declarat marţi premierul Sanna Marin după o reuniune cu ceilalţi lideri de partid, relatează AFP.

UPDATE 21:15 Canada îşi închide porturile pentru navele ruse

Canada va interzice accesul navelor şi bărcilor de pescuit aflate sub pavilion rus în porturile şi în apele canadiene, a anunţat marţi ministrul Transporturilor, Omar Alghabra, după ce şi Marea Britanie a luat o decizie similară, informează AFP.

'Rusia trebuie trasă la răspundere pentru invadarea Ucrainei. Astăzi, luăm măsuri pentru a închidere apele şi porturile canadiene pentru navele deţinute de interese ruseşti sau înmatriculate în Rusia', a scris ministrul pe Twitter.

UPDATE 21 Casa Albă: Kamala Harris a avut discuţii telefonice separate cu premierii Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României

UPDATE 21 Ucraina: SUA cer plecarea unui angajat rus al ONU acuzat de spionaj (misiunea SUA la AFP)

UPDATE 20:42 Forţele ruse au intrat în oraşul Herson, anunţă un oficial ucrainean

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale, a declarat marţi la televiziune un consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, potrivit Reuters.

UPDATE 20:35 Şeful Statului Major al Apărării: Salut sosirea în România a militarilor francezi

Grupul tactic întrunit francez va executa, în principal, activităţi de instruire cu structuri ale Armatei României şi ale altor state aliate pentru realizarea interoperabilităţii şi derularea de acţiuni unitare, în această perioadă marcată de conflictul ruso-ucrainean, afirmă şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. 

UPDATE 20:25 Trupele ruse par să-şi regândească tactica după ce ofensiva împotriva Ucrainei nu a decurs conform planului

Înaintarea trupelor ruse către Kiev este încetinită în timp ce acestea se confruntă cu dificultăţi logistice, inclusiv insuficienţa combustibilului şi a proviziilor, unele unităţi ruse având aparent şi un moral redus pentru luptă, conform evaluării făcute marţi agenţiei Reuters de un responsabil militar american

UPDATE 20:15 Rusia ar pregăti o provocare pentru a atrage trupele belaruse în războiul din Ucraina, potrivit Kievului

Ucraina a avertizat marţi cu privire la pregătirea de către Rusia a unei provocări deliberate pentru a justifica imp

licarea trupelor belaruse în război, fără a exclude un atac preventiv cu rachete asupra Belarusului, relatează EFE. 'Rusia pregăteşte o provocare deliberată pentru a justifica atragerea trupelor belaruse' în ostilităţi, a declarat Comandamentul general al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 20:01 Trebuie să îl oprim pe agresorul rus cât mai repede posibil, i-a spus Zelenski lui Biden

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi 'oprirea agresorului' rus 'cât mai repede posibil', în cadrul unei discuţii telefonice cu omologul său american Joe Biden, relatează AFP.

'Am avut o discuţie cu preşedintele american (...) Trebuie să îl oprim pe agresor cât mai repede posibil', a scris Zelenski pe Twitter după această discuţie, în a şasea zi a invaziei ruse din Ucraina. În cadrul convorbirii, cei doi preşedinţi au discutat în special despre sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi despre ajutorul furnizat de SUA şi de alte ţări Ucrainei în materie de apărare, a adăugat Zelenski.

Această conversaţie telefonică survine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o ofensivă militară de anvergură din partea Rusiei, care pare să îşi fi intensificat asaltul asupra capitalei Kiev şi asupra celui de-al doilea oraş al ţării, Harkov, situat în est.

UPDATE 19:55 Parlamentul European invită instituţiile UE să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare

UPDATE 19: 43 Industria turistică din Rusia, printre cele mai afectate de sancţiunile europene

Industria turistică din Rusia, care se recupera lent după lovitura suferită de pandemia de coronavirus, se confruntă acum cu o provocare şi mai mare în urma sancţiunilor europene impuse ţării după ofensiva militară rusă din Ucraina, relatează EFE. 'Nu vreau să folosesc cuvântul catastrofă, dar situaţia este foarte aproape de aşa ceva', a declarat pentru EFE, Maia Lomidze, directoarea Asociaţiei Turoperatorilor din Rusia. 

UPDATE 19:38 MApN: Forţele Aeriene Italiene suplimentează numărul de avioane dislocate în România

Forţele Aeriene Italiene au suplimentat cu încă patru aeronave Eurofighter Typhoon detaşamentul dislocat, din luna decembrie a anului trecut, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, ajungând, în acest moment, la opt aeronave de luptă, informează marţi Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE 19:37  Alianţa Nord-Atlantică a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de Externe, pe tema războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 19:33 Surse FSB au ajutat Kievul să-i anihileze pe mercenarii lui Kadârov, trimişi să-l asasineze pe Zelenski (Danilov)

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, au relatat marţi mai multe media ucrainene.

'Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru', a afirmat Danilov, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

'Pot să vă spun că am primit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina de la reprezentanţi ai FSB care nu au dorit să ia parte la acest război sângeros. Datorită acestui fapt, un grup de elită al lui Kadârov care a venit aici pentru a-l elimina pe preşedintele nostru a fost distrus', a declarat responsabilul ucrainean. După intrarea în Ucraina, unitatea cecenă s-a împărţit în două grupuri, a indicat el.

'Noi i-am urmărit. Un grup a fost distrus la Hostomel (regiunea Kiev), iar al doilea grup se află sub observaţia soldaţilor noştri', a spus secretarul SNBO, citat de Interfax-Ukraina, Unian şi DC.ua. Liderul cecen Ramzan Kadârov a confirmat sâmbătă participarea unor combatanţi ceceni alături de trupele ruse angajate în ofensiva împotriva Ucrainei, notează Agerpres.

UPDATE 19:23 Ucraina condamnă atacul barbar al Rusiei asupra turnului TV de lângă monumentul Holocaustului de la Babi Yar

UPDATE 19:16 Zelenski: Nu eu sunt un simbol, ci Ucraina. E inima Europei

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a oferit un interviu din buncărul din care își conduce țara. Vezi știrea aici!

LIVE DIN KIEV:

UPDATE 19:06  Guvernul de stânga din Spania s-a angajat marţi să primească refugiaţi ucraineni care fug de invazia rusă, şi a anunţat că va trimite 150 de militari în Letonia în cadrul eforturilor de întărire a flancului estic al NATO, informează AFP.

Odată ajunşi, refugiaţii ucraineni 'vor fi cetăţeni cu drept deplin' ai Spaniei, 'în special în privinţa accesului la piaţa muncii', a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 18:55 CEDO, sesizată de Kiev, cere Moscovei 'să se abţină de la orice atac' vizând civilii

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Kiev în cadrul unei proceduri de urgenţă, a cerut marţi Moscovei 'să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor şi bunurilor cu caracter civil' în Ucraina, informează France Presse.

Este vorba despre 'locuinţe, vehicule de urgenţă' şi mai ales 'şcoli şi spitale' de pe 'teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse', subliniază Curtea într-un comunicat. 'Acţiunea militară în desfăşurare (...) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile' conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, insistă CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Denunţând 'încălcări masive ale drepturilor omului comise de trupele ruse', Kievul a sesizat luni CEDO în temeiul articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să dispună 'măsuri provizorii' când reclamanţii sunt expuşi unui 'risc real de daune ireparabile'. În mod excepţional, preşedintele italo-islandez al acestei jurisdicţii, Robert Spano, a examinat personal această cerere, precizează CEDO în comunicatul său.

UPDATE 18:44 SUA spune că Harkovul este bombardat puternic, conform unui oficial al Apărării citat de CNN.

SUA continuă să vadă „lupte grele în și în jurul orașului Harkov”, iar zona „rămâne puternic asediată”, a declarat marți reporterilor un înalt oficial american al apărării.

Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului, a scris marţi, pe Twitter, și şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

UPDATE 18 Ucraina cere Rusiei să nu bombardeze catedrala Sfânta Sofia din Kiev

UPDATE 17:56 Polonia: A crescut numărul celor care vor să se înroleze în armată după invazia rusă în Ucraina


UPDATE 17:54 Administraţia Vladimir Putin a insistat, marţi, pentru primirea de garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, cerând renunţarea la angajamentele Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, privind perspectivele de integrare oferite Ucrainei şi Georgiei.

UPDATE 17:50 Avioane ruse lansează atacuri din zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobâl şi Zaporojie

UPDATE 17:30 Grecia sprijină sancţiunile împotriva Rusiei, este gata să primească refugiaţi ucraineni (prim-ministru)

UPDATE  17 Locuitorii din Kiev încearcă disperați să plece din oraș

UPDATE 17 Liderii UE consideră legitimă solicitarea Ucrainei de aderare, dar atrag atenţia că urmează un drum lung

UPDATE 17:10 Turnul TV din Kiev, bombardat de armata rusă

Un atac rus a vizat marţi turnul televiziunii din Kiev, provocând întreruperea difuzării canalelor, a anunţat Ministerul de Interne ucrainean, relatează AFP şi Reuters. Atacul, care are loc în a şasea zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, a lovit echipamente ale turnului, a indicat ministerul. Canalele nu vor funcţiona pentru o perioadă, a precizat sursa citată

UPDATE 17:12 UE se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi din Ucraina, afirmă comisarul european pentru afaceri interne

UPDATE 17:02 Ucraina: Peste 500 de soldaţi au plecat din Franţa spre România

Peste 500 de soldaţi au părăsit marţi după-amiază baza aeriană de la Istres, în sudul Franţei, cu destinaţia România, pentru a întări prezenţa NATO în regiune, a anunţat armata, conform France Presse. Printre militarii desfăşuraţi se numără infanterişti, vânători de munte, tanchişti, precum şi o companie de soldaţi belgieni.

UPDATE 17 Franţa şi Italia au anunţat, marţi, că ambasadorii din Ucraina vor fi transferaţi de la Kiev la Lviv, în vestul Ucrainei, în contextul intensificării atacurilor armatei ruse.

UPDATE 16:52 Serviciile esenţiale funcţionează la Kiev, dar trupele ruse se apropie de oraş (primarul Kliciko)

LIVE

UPDATE 16:43  Prinţul Charles a spus că invadarea Ucrainei este 'o agresiune brutală'

Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, a declarat marţi că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă 'o agresiune brutală' şi şi-a exprimat solidaritatea cu ucrainenii care se opun acestui atac, informează Reuters. 

UPDATE 16:27: Ucraina cere Chinei să determine Rusia să oprească războiul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut omologului său chinez Wang Yi, într-o discuţie telefonică avută marţi, să se folosească de legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă asupra Ucrainei, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat, citat de Reuters.

Conform comunicatului, Wang Yi i-a spus lui Dmitro Kuleba că Beijingul este pregătit să depună toate eforturile pentru a ajuta la oprirea războiului prin diplomaţie. China, care şi-a dezvoltat relaţiile cu Moscova în ultimii ani, dar păstrând în acelaşi timp legături diplomatice cordiale şi schimburi comerciale puternice cu Kievul, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei sau să îl numească 'invazie'.

Discuţia dintre cei doi miniştri de externe este prima anunţată public de când Rusia a început joi atacul asupra Ucrainei. Convorbirea a fost iniţiată de Kuleba, conform Ministerului de Externe chinez. Wang Yi a reiterat apelul Chinei la găsirea unei soluţii la criză prin negocieri, spunând că sprijină toate eforturile internaţionale care ar putea ajuta la obţinerea unei rezolvări politice, a mai precizat diplomaţia chineză.

UPDATE 16:07: Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul Europei

UPDATE 16:05: Aeronava Suhoi 27 din Ucraina a părăsit spaţiul aerian al României

Aeronava Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene a părăsit spaţiul aerian al României, marţi, fără muniţie la bord, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

'Avionul Suhoi 27, fără a avea muniţie la bord, a fost escortat de două aeronave de luptă tip Mig-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române până la limita spaţiului aerian naţional, de unde a fost preluat de către aeronave ale Forţelor Aeriene Ucrainene', precizează ministerul. 

UPDATE 15:35: Forţele ruse au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră, a informat marţi agenţia de presă TASS, preluată de Reuters, citând Ministerul Apărării de la Moscova, notează Agerpres.

Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei ”au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti

UPDATE 15:23:

Au apărut imagini din Melitopol. Civilii încearcă să oprească convoiul de blindate rusești cu mâinile goale. Aceștia le strigă soldaților ruși că nu au arme și că nimeni nu așteaptă invadatorii acolo, să plece. În Odesa oamenii pregătesc barciade de nisip.

UPDATE 13:24: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin că a încălcat pacea în Europa şi a cerut Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

Stoltenberg a vizitat împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda baza aeriană de la Lask, în centrul Poloniei.

Cu această ocazie, el a declarat că "preşedintele Putin a distrus pacea din Europa" şi că "Alianţa condamnă invadarea brutală şi nejustificată a Ucrainei" de către Rusia.

Liderul alianţei nord-atlantice a cerut Moscovei să îşi retragă toate forţele militare din Ucraina.

El a insistat însă că NATO nu va trimite trupe sau avioane de luptă în sprijinul ucrainenilor, deoarece nu doreşte să devină parte a conflictului. "NATO este o alianţă defensivă, nu urmărim un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să înceapă cu bună-credinţă eforturi diplomatice", a spus el.

"Atacul Rusiei este complet inacceptabil şi este sprijinit de Belarus", a mai declarat Stoltenberg după întâlnirea cu şeful statului polonez, conform Agerpres.

Update 12:47: Elveţia a concediat toţi angajaţii NORD STREAM 2

Toţi angajaţii consorţiului cu sediul în Elveţia care stă în spatele controversatului proiect Nord Stream 2 au fost concediaţi, a anunţat ministrul elveţian al Economiei, Guy Parmelin, transmite DPA.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Parmelin a anunţat la televiziune că firma Nord Stream 2 cu sediul în Elveţia a concediat aproximativ 140 de angajaţi.

Acest proiect controversat este una din victimele comerciale cele mai vizibile ale conflictului din Ucraina. Şi Statele Unite au impus sancţiuni săptămâna trecută, astfel încât se interzice altor firme să facă afaceri cu consorţiul cu sediul în Elveţia, scrie Agerpres.

Update 12:38: Intrarea Belarusului în război, confirmată. 

Acest lucru a fost confirmat de Vitaly Kirillov, speaker al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

„Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv", se arată în comunicat.

Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar.

Locuitorii din Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează că la ora 11:30 a.m. a trecut un convoi bielorus de 33 de vehicule, dintre care 11 erau vehicule Grady.

Telecomunicațiile mobile sunt bruiate, scrie Mediafax.

Anterior, Centrul pentru Strategii de Apărare a raportat că există o probabilitate foarte mare ca autoproclamatul Guvern al Republicii Belarus (RB) să decidă implicarea Forțelor Armate belaruse în războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru înseamnă angajarea tuturor forțelor și echipamentelor Forțelor Aeriene din Belarus împotriva forțelor de apărare din Ucraina.

UPDATE 12:30: Rusia va continua ofensiva în Ucraina până când „obiectivele sale vor fi atinse”, a declarat marți ministrul Apărării Serghei Şoigu, la aproape o săptămână de la invazia Moscovei, scrie The Moscow Times.

„Forțele armate ruse vor continua să conducă operațiunea militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat Shoigu într-o conferință de presă difuzată de televiziunea de stat. El a spus că Moscova urmărește „demilitarizarea și de-nazizarea” Ucrainei, precum și să protejeze Rusia de „o amenințare militară creată de țările occidentale”.

UPDATE 12:20: Rusia ar putea fi eliminată din indicii MSCI. 

Piaţa bursieră rusă este "neinvestibilă", după sancţiunile dure impuse de Occident şi restricţionarea tranzacţionării de către Banca Centrală a Rusiei, astfel încât eliminarea listărilor ruseşti din indici reprezintă "viitorul pas natural", a afirmat Dimitris Melas, director în cadrul MCSI, furnizorul global de indici, într-un interviu acordat Reuters.

"Nu ar avea sens pentru noi să continuăm să includem valorile mobiliare ruseşti dacă clienţii şi investitorii noştri nu pot face tranzacţii pe piaţă. Este evident pentru noi toţi că este foarte dificil de tranzacţionat pe piaţă şi, de fapt, este de neinvestit în aceste zile", a explicat Melas.

Instituţiile financiare din întreaga lume se retrag de pe piaţa rusă sau îşi suspendă afacerile, după sancţiunile dure impuse de Occident, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

MCSI va lansa consultări imediate cu investitorii, rezultatul urmând să fie anunţat în următoarele zile, alături de deciziile care vor fi luate, a declarat Melas.

Joi, MSCI a anunţat că a îngheţat indicele şi nu va implementa schimbările anunţate anterior pentru valorile mobiliare ruseşti, ca parte a revizuirii din februarie.

"Viitorul pas natural ar putea fi potenţiala implementare - nu am luat încă o decizie - dar următorul pas natural ar putea fi luarea în considerare a eliminării MSCI Rusia sau a valorilor mobiliare ruseşti din indicii noştri", a subliniat Dimitris Melas, citat de Agerpres.

UPDATE 12:12: Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv a Ucrainei, a anunțat parlamentul ucrainean, citând Forțele de Apărare Teritorială de Nord, scrie The Moscow Times. 

Republica Belarus nu intenţionează să se alăture "operaţiunii militare" a Rusiei în Ucraina, a reiterat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters, care citează Belta. De asemenea, Lukaşenko a infirmat acuzaţiile Kievului conform cărora trupe ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarus, scrie Agerpres.

UPDATE 12:10: Un avion cargo rusesc ce transporta combustibil nuclear pentru două centrale nucleare slovace a aterizat marţi în Slovacia, chiar dacă această ţară membră a UE şi-a închis spaţiul pentru avioanele ruseşti, a anunţat Ministerul Economiei slovac, informează AFP.

"Un avion IL76 al Volga Dnepr Airlines a aterizat astăzi (marţi) pe aeroportul din Bratislava, transportând combustibil nuclear din Federaţia Rusă", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Avionul cargo rusesc a survolat teritoriul belarus şi Polonia, potrivit aceleiaşi surse.

Slovacia a fost una dintre ultimele ţări ale UE care şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.

Însă acest zbor a beneficiat de o excepţie prevăzută pentru ajutor umanitar şi transportul de combustibil nuclear.

Varşovia şi-a dat acordul, a anunţat Oficiul Aviaţiei Civile al Poloniei.

Combustibilul nuclear va fi utilizat la cele două centrale nucleare slovace din Mochovce şi Jaslovske Bohunice, care primesc acum doar combustibil nuclear de origine rusă.

În 2020, centralele nucleare slovace produceau 53% din energia ţării, transmite Agerpres.

Update 11:55: Marți dimineață au apărut informații potrivit cărora 5.710 soldați ruși au fost uciși în Ucraina, în timp ce conflictul intră în cea de-a șasea zi, potrivit BBC, care atribuie cifra unui purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei.

Acesta ar fi adăugat că peste 200 de soldați ruși au fost capturați de trupele ucrainene.

Oficialul afirmă, de asemenea, că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.

Moscova a recunoscut duminică că a suferit pierderi, după ce a insistat timp de câteva zile că niciun soldat rus nu a fost pierdut în conflict, mai scrie Mediafax.

Update 11:45:

Soldați ruși au început să se predea în masă, informează Nexta, care citează informații apărute în media ucraineană. Ei apar filmați când trec prin fața ucrainenilor ținând mâinile la ceafă.

Rușii care se predau spun că nu vor să moară pentru Putin și Kadîrov. Volodimir Zelenski a anunțat luni că Ucraina oferă recompense soldaților ruși care se predau, precum și grațiere, scrie Mediafax.

UPDATE 11:40: Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de rachete rusești marți, însă șeful regiunii Harkov, Oleg Synegubov, spune că apărarea rezistă. Rusia bombardează cartierele rezidențiale.

Artileria rusă a lovit din nou, marți, clădirea administrației de stat a regiunii Harkov, din Piața Libertății.

Zone rezidențiale au fost, de asemenea, lovite în atac.

În urma atacului au rămas resturi ale clădirilor și sticlă spartă împrăștiate în jurul exteriorului clădirii administrației.

Oleg Synegubov, șeful regiunii Harkov, a declarat că Moscova a lansat rachete grad și de croazieră asupra orașului, dar spune că apărarea Harkovului rezistă.

El a declarat: „Astfel de atacuri sunt un genocid al poporului ucrainean, o crimă de război împotriva populației civile!”.

Synegubov a mai declarat că este prea devreme pentru a cunoaște numărul victimelor, scrie Mediafax.

Cinci avioane de vânătoare și un elicoper, doborâte de forțele ucrainene

UPDATE 09:00: În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda; informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters nu a reuşit să o verifice din surse independente.

Se pare că avioanele ruseşti au fost doborâte în timpul unor atacuri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari din apropiere de Kiev. Tot lângă capitală, apărarea ucraineană a mai doborât un elicopter şi o rachetă de croazieră.

Aviaţia ucraineană a tras rachete şi a lansat bombe asupra blindatelor şi infanteriei ruse lângă Kiev şi Jitomir. Au fost lansate bombe în regiunea Cernigov din nord şi în oraşul Berdiansk din sud, aflat în prezent sub controlul Rusiei.

Imagini din satelit arată un convoi de vehicule militare ruse de circa 64 de km care se îndreaptă spre Kiev, informează agenţia de presă ucraineană UNIAN.

UPDATE 8:00: Trupele ruse cu baza în Extremul Orient al Federaţiei Ruse vor desfăşura exerciţii în regiunea Astrahan care se află la frontiera între Europa şi partea asiatică a Rusiei, a anunţat marţi districtul militar estic al acestei ţări, informează Interfax şi Reuters.

Trupele vor fi antrenate în deplasări pe distanţe lungi ale unităţilor militare, alături de alte sarcini, a precizat comandamentul districtului.

Forţele militare ruse au lansat joia trecută o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, comasând iniţial circa 100.000 de soldaţi la frontierele sale estice pentru exerciţii, scrie Agerpres.

UPDATE 7:55: În regiunea Sumî, invadatorii ruși au bombardat cu artilerie orașul Ohtîrka timp de câteva zile. Unitatea militară situată aici a oferit rezistență, iar rușii au tras asupra ei în mod extrem de agresiv..

În timpul bombardării unității militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Sumî, Dmytro Zhyvytsky, conform Mediafax

UPDATE 7:10: O coloană militară uriaşă, cu o lungime de peste 60 km, a fost filmată în noaptea de luni spre marţi în drum spre capitala Ucrainei, Kiev.VEZI MAI MULTE AICI

UPDATE 6:25: Mastercard a anunţat că a blocat mai multe instituţii financiare ruseşti în sistemul de plăţi, ca rezultat al sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina. 

Compania a anunţat un ajutor financiar de 2 miliane de dolari în scop umanitar, scrie Reuters.

UPDATE 6:11: Disney a anunţat că nu va mai difuza filmele sale în Rusia. 

"Având în vedere invazia neprovocată a Ucrainei şi criza umanitară tragică, luăm o pauză de la difuzarea filmelor artistice în Rusia. Vom lua şi alte decizii în funcţie de cum evoluează situaţia", a transmis un purtător de cuvânt al companiei conform CNN. 

UPDATE 6:00: Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa.

În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.

Printre civilii care şi-au pierdut viaţa se numără cel puţin şapte copii, scrie Agerpres.

"Majoritatea acestor victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea, MLRS3 şi atacuri aeriene", conform sursei citate.

Potrivit guvernului ucrainean, numărul deceselor civile de până acum se ridică la peste 150. 

UPDATE: 05:10: Vodka rusească a fost retrasă de la vânzare în America. Guvernatorii mai multor state americane au dispus ca magazinele de băuturi administrate de guvern să nu mai comercializeze vodcă rusească, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean.

UPDATE: 04:45: Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, transmite dpa. Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă. În acest atac, artileria rusă a lovit o unitate militară, iar cadavrele erau recuperate de sub dărâmături, potrivit Antikor.

Agenţia de presă ucraineană UNIAN a raportat că armata ucraineană din regiunea Sumy a distrus aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti. De asemenea, au fost raportate victime după ce forţele ruse au bombardat oraşul Harkov din estul Ucrainei.

Într-un mesaj video pe Facebook, primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că nouă persoane au fost ucise şi 37 au fost rănite. El a mai informat că 87 de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele ruseşti. Mai multe clădiri au fost, de asemenea, distruse în atacuri cu rachete de luni seară din apropierea capitalei ucrainene Kiev, precizează Agerpres.

UPDATE: 04:30: Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440, transmite marţi dpa.

Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg. Invadarea Ucrainei a scos în stradă mulţi ruşi, dar forţele de securitate sunt extrem de brutale cu demonstranţii. Autorităţile îndeamnă populaţia să nu participe la mitinguri neautorizate, pe care le-au interzis în mod repetat, invocând inclusiv pandemia, precizează Agerpres.

UPDATE: 03:45: Rația alimentară a unor soldați ruși, expirată de 7 ani, potrivit unor imagini postate de armata ucraineană.

UPDATE 03:30: World Rugby  a decis suspendarea Rusiei și Belarusului din toate competițiile internaționale, informează Antena 3.

UPDATE 03:10: Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters. Conform informaţiilor furnizate de compania americană Maxar Technologies, au fost identificate, de asemenea, desfăşurări de forţe şi unităţi de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.

UPDATE 03:00: Un oficial al Guvernului de la Kiev a dezvăluit pentru CNN că serviciile de informaţii ucrainene au aflat informaţii conform cărora Belarus este pregătită să participe direct la invazia Ucrainei, pe lângă punerea la dispoziţia Rusiei a teritoriului şi permiterea trupelor ruse să treacă graniţa.

O a doua sursă apropiată de guvernul ucrainean a explicat pentru jurnaliştii de la CNN că administraţia Biden a avertizat deja Ucraina despre faptul că Belarus urmează să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina.

Totuşi, până în prezent, în cele cinci zile de război, nu au existat informaţii conform cărora trupe armate din Belarus ar fi fost pregătite să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, precizeazxă Antena 3.

UPDATE 02:50: Guvernul italian a declarat stare de urgență până la 31 decembrie, pentru a asigura ajutor pentru Ucraina.

La propunerea premierului Mario Draghi, Consiliul de Miniștri a decis să declare starea de urgență până la 31 decembrie 2022, pentru „a asigura ajutor și asistență populației ucrainene din Italia ca urmare a gravei crize internaționale în curs".

Pentru a organiza și a pune în aplicare cele mai urgente intervenții legate de sosirea refugiaţilor din Ucraina, au fost alocate 10 milioane de euro din Fondul național pentru situații de urgență, scrie today.it.

Conform Il Messaggero, Guvernul și-a dat acordul pentru ca Italia să trimită arme în Ucraina. Decretul prevede, printre altele, transferul de vehicule, materiale și echipamente militare către autoritățile de la Kiev.

Guvernul italian, prin declararea stării de urgență, poate lua măsuri, în anumite cazuri, fără consultări în parlament.

UPDATE 01:45: Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, transmite dpa. Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului. Potrivit surselor ucrainene, au fost distruse 29 de elicoptere şi 29 de avioane ruseşti.

La rândul său, ministerul rus al apărării a anunţat că trupele sale au înaintat încă 16 kilometri în interiorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei. De la începutul 'operaţiunii speciale', aşa cum denumeşte Moscova invadarea Ucrainei, au fost distruse peste 1.000 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv peste 300 de tancuri. Cifrele furnizate de ambele părţi nu au putut fi verificate în mod independent. Deşi Rusia a recunoscut că a pierdut soldaţi în timpul luptelor din Ucraina, nu a comunicat un bilanţ, precizează Agerpres.  

UPDATE 01:32: Liga Națională Hochei (NHL) anunțat luni de afaceri din suspendarea relațiilor de Rusia, cu efect imediat.

„Liga Națională de Hochei condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și îndeamnă la o rezoluție pașnică cât mai repede posibil. Cu intrare în vigoare imediată, nu suspendăm relațiile cu partenerii noștri de afaceri din Rusia și întrerupem site-urile noastre de socializare și media digitală în limba rusă. În plus, întrerupem orice considerare a Rusiei ca locație pentru orice competiții viitoare care implică NHL. De asemenea, rămân îngrijorați de bunăstarea jucătorilor din Rusia, care joacă în NHL în numele cluburilor lor NHL, și nu în numele Rusiei. Înțelegem că ei și familiile lor sunt plasați într-o poziție extrem de dificilă”, a adăugat ligă.

Există zeci de jucători ruși activi în NHL, inclusiv superstarurile Alexander Ovechkin și Evgeni Malkin.

UPDATE 01:23: Primarul din Harkov spune că 9 civili au fost uciși în atacurile cu rachete de luni.

UPDATE 01:20: ONU spune că 406 civili au fost răniți sau uciși în Ucraina.

UPDATE 01:15: Ministerul ucrainean al Apărării a postat o imagine pe Twitter care evidențiază cele mai slabe puncte ale blindatelor rusești și le arată civililor cele mai bune locuri pentru a le ținti cu „cocktailuri Molotov” sau bombe cu benzină.

Mii de civili iau parte la apărarea Ucrainei împotriva forțelor ruse, iar guvernul ucrainean a publicat instrucțiuni pe site-urile web și paginile de socializare, despre cum să producă explozivi și bombe cu benzină.

UPDATE 01:10: În prezent, în țările vecine Ucrainei sunt 520.000 de refugiați, iar cifra crește „exponențial oră de oră”, a declarat luni Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Consiliul de Securitate al ONU.

„Peste 280.000 au fugit în Polonia. Alte 94.000 către Ungaria, aproape 40.000 sunt în prezent în Moldova; 34.000 în România, 30.000 în Slovacia; zeci de mii în alte ţări europene. Suntem, de asemenea, conștienți că un număr considerabil a ajuns în Federația Rusă”, a spus Grandi.

UPDATE 01:06: Premierul britanic Boris Johnson a promis că Regatul Unit va „continua să exercite presiunea maximă” asupra Rusiei. Acțiunile Regatului Unit și ale aliaților săi occidentali se vor asigura că Vladimir Putin „simte consecințele acțiunilor sale”, a spus Boris Johnson.

„Vorbim cu o singură voce atunci când spunem că Putin trebuie să eșueze”, a mai zis premierul britanic.

Johnson a făcut aceste remarci înaintea unei vizite oficiale în Polonia și Estonia, unde se va întâlni cu liderii NATO și va vizita trupele britanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel