Război Rusia - Ucraina - ziua 21, 16 martie 2022. Decizia Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu, Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Decizia Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei.  

UPDATE:

Președintele Zelenski a anunțat  că primarul Melitopolului, Ivan Fyodorov, a fost eliberat și a adăugat că orașul nu a fost îngenuncheat. Soldații ruși l-au răpit pe 11 martie și au încercat să-l forțeze să colaboreze. Dar a rezistat. Nu a cedat. Vom rezista și noi. Nu renunțăm. Pentru că suntem ucraineni și ne apărăm mereu poporul și ceea ce este al nostru, a spus Zelenski, citat de presa locală.

UPDATE:

Canada a interzis oficial miercuri furnizorilor de servicii să distribuie canalele de ştiri ruseşti RT (fostul Russia Today) şi RT France, declarând că programele acestora nu sunt în 'interesul public', transmite AFP.

'Libertatea de exprimare şi diversitatea punctelor de vedere sunt elemente esenţiale ale democraţiei noastre. Cu toate acestea, a fi difuzat în Canada este un privilegiu, nu un drept', a declarat Ian Scott, preşedintele Comisiei de radio-televiziune şi telecomunicaţii din Canada (CRTC). Organismul public este, de asemenea, preocupat de 'programele dintr-o ţară străină care urmăresc să submineze suveranitatea alteia, să-i privească de sus pe canadienii de o anumită origine etnică şi să submineze instituţiile democratice din Canada'. La câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, câţiva furnizori importanţi de servicii de televiziune din Canada, grupurile Bell, Rogers şi Shaw au decis deja să înceteze difuzarea RT.

La începutul lunii martie, CRTC a lansat o consultare publică şi a primit 350 de răspunsuri favorabile retragerii acestor canale, faţă de 16 care doreau menţinerea lor. Acuzate că sunt instrumente de dezinformare ale Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei, mass-media de stat RT şi Sputnik au fost interzise în Uniunea Europeană. Interdicţia de difuzare la televiziune şi pe internet a intrat în vigoare pe 2 martie. Lansat în 2005 sub denumirea 'Russia Today', RT, canal finanţat de statul rus, s-a dezvoltat prin intermediul radiodifuzorilor şi site-urilor web în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă, precizează Agerpres.

UPDATE:

Cinci morţi, între care trei copii, într-un atac la Cernihiv (echipe salvare)

UPDATE:

OMS nu a văzut niciodată atâtea atacuri asupra sistemului de sănătate ca în Ucraina (director)

UPDATE:

Jurnalist franco-irlandez ucis în Ucraina: Anchetă în Franţa pentru crime de război, potrivit justiţiei

UPDATE:

Biden: Putin este un criminal de război - Vezi video aici!

UPDATE:

Ucraina: OIM acţionează pe teren pentru a neutraliza traficanţii de persoane

UPDATE:

Germania face apel la occidentali să primească mai mulţi refugiaţi ucraineni

UPDATE:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului suspendă examinarea tuturor cererilor privind Rusia

UPDATE:

Danemarca adoptă în regim de urgenţă o lege în favoarea refugiaţilor ucraineni

UPDATE:

Ucraina susține că Rusia a bombardat Teatrul din Mariupol în care se aflau peste 1200 de persoane. Detalii aici!

Rusia neagă comiterea atacului împotriva unui teatru şi acuză Kievul că pregăteşte un atac cu arme chimice

UPDATE:

Rusia blochează site-ul BBC şi ameninţă să riposteze în 'războiul informaţional'

UPDATE:

Ruşii vor avea 'Rossgram' după ce accesul la Instagram le-a fost blocat

UPDATE:

Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării.

UPDATE:

Decizia Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina

UPDATE:

Acord de pace Ucraina - Rusia în 15 puncte care ar include neutralitatea Ucrainei - surse Financial Times. Vezi detalii aici!

UPDATE:

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

UPDATE: 

Războiul din Ucraina îi determină pe europeni să cumpere truse de supravieţuire şi alimente

UPDATE: 

Două treimi din rachetele lansate de Rusia au lovit clădiri civile în Ucraina, denunţă Kievul

UPDATE: 

Letonia blochează 71 de site-uri ale unor mass-media din Rusia

UPDATE: 

Ambasada SUA la Kiev anunță că militarii ruși au împușcat mai mulți oameni care stateau la coadă pentru a cumpăra pâine. Incidentul ar fi avut loc miercuri în capitala Ucrainei.

Forțele ruse au împușcat mortal 10 oameni care stateau la coadă pentru a obține pâine.

Incidentul a avut loc într-o zonă a orașului Cernigău, potrivit Ambasadei SUA la Kiev care a fost citată de Sky News.

UPDATE: 

În următoarele 10 zile se va devide soarta războiului din Ucraina, potrivit generalului american în retragere Ben Hodges.

Scriind pentru Centre for European Policy Analysis, generalul-locotenent Ben Hodges a concluzionat că „rușii sunt în dificultate și ei știu acest lucru”, potrivit Sky News.

”Generalii ruși sunt în criză de timp, muniție și forță de muncă”, a apreciat el.

”Rușii se confruntă cu lipsa de muniție. Trecerea lor la războiul de uzură duce la creșterea ratelor de consum dincolo de ceea ce au planificat și de ceea ce pot susține”, a mai spus generalul în retragere, conform Mediafax. 

Generalul-locotenent Hodges a fost comandantul Armatei SUA în Europa între 2014-2017. El a fost extrem de bine văzut de colegii britanici și de alți colegi din NATO.

UPDATE: 

Țările NATO vor continua să livreze arme Ucrainei în ciuda amenințărilor din partea Rusiei, a anunțat ministrul Apărării din Olanda.

Olanda și alte țări NATO vor continua să livreze ucrainenilor arme chiar dacă transporturile ar putea deveni ținte pentru atacurile rușilor, a spus ministrul Kajsa Ollongren, potrivit Sky News, citează Mediafax. 

UPDATE: 

Kremlinul a declarat că ideea unei Ucraine demilitarizate, cum este și Austria, ar putea fi compromisul pentru a pune capăt războiului. dacă Ucraina va fi de acord, țara nu va mai putea adera la NATO.

”Aceasta este o variantă care este discutată în prezent și care ar putea fi, într-adevăr, văzută ca un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă de stat RIA.

Termenii demilitarizării la care s-ar aștepta Rusia nu sunt clari încă, dar se pare că se sugerează că Ucraina ar trebui să își mențină statutul de neutralitate.

UPDATE: 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis, relatează Reuters.

"Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC, CONFORM AGERPRES. 

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

UPDATE: 

Forțele armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă împotriva armatei ruse, anunță Sky News, conform Mediafax.  Contraofensiva ucrainenilor a început în mai multe ”zone operaționale”. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.

Din motive strategice, reprezentantul ucrainenilor nu a dat mai multe detalii despre contraofensivă. Nu se știe care este stadiul luptelor dintre forțele ucrainene și cele din Rusia.

UPDATE: 

Oficialii ucraineni au actualizat pierderile armatei ruse în războiul din Ucraina. Potrivit acestora, numărul deceselor este în creștere, iar armata lui Vladimir Putin înregistrează pierderi din ce în ce mai mari la capitolul echipamente militare.

Potrivit oficialilor ucraineni, în jur de 13.800 de militari ruși au murit în timpul conflictului. Este o cifră care nu a fost confirmată și din alte surse.

De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei indică o creștere importantă a pierderilor de echipament militar în tabăra rusă.

Partea ucraineană susține că pe lista cu pierderi ale rușilor sunt 84 de avioane, 108 elicoptere, 430 de tancuri, 1.375 de mașini blindate, 190 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de combustibil, 2 ambarcațiuni și 819 vehicule, scrie Mediafax. 

Pierderile au fost înregistrate în perioada 24 februarie- 16 martie.

UPDATE: 

Oraşul ucrainean Zaporojie (est), cruţat în mare parte de ofensiva rusă şi loc de refugiu pentru oamenii care au fugit din oraşul asediat Mariupol (sud), a fost vizat miercuri de atacuri aeriene, mai ales asupra uneia dintre gările din oraş, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

"Obiective civile din Zaporojie au fost bombardate pentru prima dată. O rachetă a căzut în zona gării Zaporojie-2. Potrivit primelor informaţii, nimeni nu a fost ucis", a anunţat pe Telegram guvernatorul regional Oleksandr Staruh, care a mai spus că o altă rachetă a căzut într-o grădină botanică, conform Agerpres. 

Zaporojie este unul dintre capetele coridorul umanitar pe care se deplasează coloane de vehicule, via Berdiansk, pe o distanţă de circa 270 km, celălalt capăt aflându-se la Mariupol, asediat de armata rusă. Totodată, în apropierea Zaporojie se află o centrală nucleară bombardată la 4 martie de ruşi şi ocupată de aceştia. Populaţia oraşului duce lipsă de apă şi hrană şi se ascunde prin adăposturi subterane de mai multe zile.

Pe de altă parte, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a scris miercuri pe Facebook că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în această ţară au fost ucişi 103 copii, anunţă Reuters. Forţele ruse au lovit peste 400 de centre de educaţie, din care 59 au fost distruse, a adăugat ea. Reuters scrie că nu a putut verifica imediat această informaţie.

UPDATE: 

NATO urmează să le spună miercuri comandanţilor săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina, inclusiv mai multe trupe şi sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali şi diplomaţi.

Miniştrii apărării vor ordona consultanţa militară la sediul NATO, cu puţin peste o săptămână înainte ca liderii aliaţi, inclusiv preşedintele american Joe Biden, să se reunească la Bruxelles pe 24 martie.

Miniştrii îl vor asculta, de asemenea, pe omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov, care este de aşteptat să pledeze pentru mai multe arme din partea fiecărei ţări NATO, în condiţiile în care atacurile ruseşti asupra oraşelor din Ucraina continuă, iar armata rusă încearcă să controleze Kievul, notează Reuters.

„Trebuie să ne resetăm postura militară pentru această nouă realitate”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Miniştrii vor începe o discuţie importantă despre măsuri concrete pentru a ne consolida securitatea pe termen lung, în toate domeniile”, a declarat el reporterilor, conform Mediafax. 

UPDATE:

Premierul ucrainean Denys Shmyhal spune că țara sa a suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari de când a început invazia și insistă ca Rusia să plătească pentru restaurarea Ucrainei, după război, scrie ştirileprotv.ro..

UPDATE 06:05 Al patrulea general rus a fost ucis de rezistenta din  Ucraina. General-maior eliminat in Mariupol, oras supus unor puternice bombardamente ale Rusiei. Identitatea generalului urmeaza sa fie facuta publica mai tarziu.

UPDATE: Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat marţi seară un oficial al Casei Albe, transmite AFP.

Preşedintele american urmează să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Congresului Statelor Unite. Aceasta ridică "totalul anunţat doar în ultima săptămână la un miliard de dolari", a spus oficialul american sub rezerva anonimatului.

"În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei (Biden). Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei", a spus el.

Conform programului oficial, preşedintele Joe Biden urmează să vorbească despre asistenţa Statelor Unite pentru Ucraina miercuri, la ora 11:45 (15:45 GMT).

Preşedintele Zelenski va interveni la ora 13:00 GMT în faţa Congresului american, ai cărui membri îl îndeamnă în mod regulat pe preşedintele Biden să îşi înăsprească tonul la adresa Rusiei, scrie Agerpres.

UPDATE 03:50 Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters. Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

'Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean', a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării. Rusia îşi denumeşte acţiunile o 'operaţiune militară specială' de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei, iar preşedintele Putin a vorbit despre Ucraina ca despre o colonie americană cu un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente, potrivit Agerpres.

UPDATE 01:55  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat din nou că nu se așteaptă ca țara sa să se alăture NATO prea curând.

„De ani de zile am auzit despre cum se presupune că ușa este deschisă [pentru aderarea la NATO], dar acum auzim că nu putem intra. Și este adevărat și trebuie recunoscut”, a spus președintele ucrainean.

„Mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și se bazează pe ei înșiși și pe partenerii noștri care ne ajută”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 01:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „are cu adevărat încredere” în partenerii săi și este „100% sigură” că se va ajunge la un rezultat pozitiv în urma întâlnirii cu prim-miniștrii din Polonia, Cehia și Slovenia.

Zelensky a mulțumit premierului polonez Mateusz Morawiecki, premierului sloven Janez Janša și prim-ministrului ceh Petr Fiala pentru „sprijinul minunat” acordat Ucrainei, când „atâția alți ambasadori au părăsit Ucraina din cauza invaziei ruse”.

„Cel mai important este că avem cu adevărat încredere în acești lideri. Când vorbim despre garanțiile de securitate, despre viitorul nostru în Uniunea Europeană sau când vorbim despre politica de sancțiuni, suntem 100% siguri că orice discutăm va conduce la un rezultat pozitiv pentru țara noastră”, a spus președintele ucrainean.

UPDATE 00:52 Procurorii ruși au cerut 13 ani de închisoare pentru Aleksei Navalnîi pentru noile acuzații de fraudă cu care se confruntă.

UPDATE 00:50 O misiune internațională de menținere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina, a sugerat liderul partidului de guvernământ al Poloniei în timpul unei întâlniri simbolice la Kiev.

„Cred că este necesar să avem o misiune pentru menținerea păcii - NATO, eventual o structură internațională mai largă, dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean“, a spus Jaroslaw Kaczynski (citește AICI).

UPDATE 00:09 Explozii la Kiev în timp ce primi-miniștrii din Polonia, Republica Cehă și Slovenia poartă discuții cu oficialitățile ucrainene după o călătorie cu trenul prin această zonă de război periculoasă pentru a arăta ceea ce ei au numit „sprijin fără echivoc” pentru Ucraina.

UPDATE 00:07 Eforturile Europei de a retrage gazul natural rusesc sunt în desfășurare și sunt susținute de livrări de gaz natural lichefiat din Statele Unite, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, pentru CNN.

UPDATE 00:00 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a postat pe Twitter imagini din trenul cu care s-a deplasat  la Kiev alături de prim-miniștrii din Cehia și Slovenia și de Jarosław Kaczyński

„Acest război este rezultatul acțiunilor unui tiran crud care atacă civili fără apărare, bombardează orașele și spitalele din Ucraina! Ca urmare, lumea și-a pierdut simțul securității, iar oameni nevinovați mor și pierd averea de o viață. Trebuie să oprim această tragedie din est cât mai repede posibil. De aceea, împreună cu vicepremierul Jarosław Kaczyński, cu premierul Petr Fiala și cu premierul Sloveniei suntem la Kiev“, a scris Morawiecki pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel