Data actualizării:
Data publicării:

Război Rusia - Ucraina - ziua 20, 15 martie 2022. Negocierile de pace se vor relua miercuri - 'Contradicţii profunde'/ Biden, la summitul UE de la Bruxelles

Autor: Andrei Itu, Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Este a 20-a zi de conflict între Federația Rusă și Ucraina iar majoritatea orașelor continuă să reziste asediului forțelor armate ruse. Rusia a anunţat, marţi, sancţiuni împotriva preşedintelui Statelor Unite, Joseph Biden, şi a altor membri ai Administraţiei de la Washington, printre care secretarul de Stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin. Ucraina are nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării din care să facă parte o ţară ce dispune de arme nucleare, a apreciat marţi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, într-un interviu acordat pentru postul de radio Novoie Vremea din Kiev.  Moscova cere un vot miercuri în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii 'umanitare'. Preşedintele Volodimir Zelenski a admis, marţi, într-un discurs, că Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul opoziţiei vehemente a Rusiei, care a lansat o invazie militară şi care a semnalat clar Occidentului că nu va accepta acest lucru.

UPDATE:

Cei trei premieri europeni sosiţi la Kiev s-au întâlnit cu preşedintele Zelenski

Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au sosit marţi la Kiev într-un gest de susţinere la nivel înalt pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 

UPDATE:

Ministrul de externe Kuleba a discutat cu secretarul de stat Blinken despre nevoile de securitate ale Ucrainei

UPDATE: 

Guvernul suedez anunţă planuri de a reintroduce verificări ale actelor de identitate la frontieră

UPDATE: 

Marina rusă avansează spre regiunea Odesa din Ucraina. Analizele arată că sunt nave pentru debarcarea trupelor.

Analiza imaginilor realizate de satelitul Sentinel 2 arată trei grupuri de nave de război care se apropie de coastă, lângă Odessa. Acestea sunt ruseşti şi includ nave de debarcare.

UPDATE: 

Negocierile de pace se vor relua miercuri, scrie CNN, citând un oficial ucrainean prezent la discuții.

UPDATE:

Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate marţi din oraşul Mariupol asediat

UPDATE: UE privează Rusia de maşini scumpe, şampanie şi bijuterii pentru a lovi elitele în contextul războiului din Ucraina

Uniunea Europeană a interzis marţi exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a sancţiona stilul lor de viaţă somptuos în contextul războiului dus în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE: Londra şi aliaţii săi nordici susţin apelul Kievului la încetarea focului

Regatul Unit şi aliaţii săi din nordul Europei au cerut marţi Rusiei o încetare imediată a focului în Ucraina, retragerea trupelor ruse şi au cerut Moscovei să respecte dreptul internaţional umanitar, relatează AFP.

UPDATE:

Slovacia aprobă desfăşurarea unor forţe NATO pe teritoriul său

UPDATE:

Prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei au sosit la Kiev

UPDATE:

Belarusul anunţă că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, în Ucraina, a fost restabilită, potrivit oficialilor belaruşi, relatează DPA. Alimentarea 'a fost de deplin restabilită', a anunţat Ministerul Economiei de la Minsk. 'Alimentarea cu electricitate a zonelor de lucru provine pentru moment de la sistemul energetic belarus', a adăugat Minskul. 

UPDATE:

Ministrul turc de Externe se va deplasa miercuri în Rusia şi joi în Ucraina, anunţă Erdogan

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, se va deplasa miercuri la Moscova şi joi în Ucraina pentru discuţii în vederea găsirii unui armistiţiu, a anunţat marţi seară preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP şi Reuters. Ministrul 'va continua eforturile noastre în vederea obţinerii unui armistiţiu şi a păcii, discutând cu cele două părţi', a precizat şeful statului.

UPDATE:

Stoltenberg: China trebuie să condamne cu fermitate invazia în Ucraina

UPDATE:

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat tot marţi că 'pare foarte probabilă' o vizită a preşedintelui american în Polonia, cu ocazia deplasării liderului de la Casa Albă în Europa, potrivit agenţiei poloneze de ştiri PAP. 'Este greu de imaginat un loc mai bun pentru a marca poziţia SUA şi NATO în ansamblul său decât cea mai puternică legătură de pe flancul estic, care este Polonia', a afirmat şeful diplomaţiei poloneze.

UPDATE:

Președintele SUA, Joe Biden, va participa la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, desfășurat pe în 24 – 25 martie, anunță agenția AFP, citată de CNN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat marţi că a convocat un summit extraordinar al liderilor ţărilor din Alianţa Nord-Atlantică la 24 martie la Bruxelles, unde va participa, potrivit Casei Albe, şi preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters. Joe Biden va lua parte de asemenea la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE care va avea loc tot la Bruxelles. 

UPDATE:

Drona care s-a prăbuşit la Zagreb era neînarmată, susţine Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marţi că indiciile disponibile până acum arată că drona care s-a prăbuşit la Zagreb joia trecută era neînarmată şi nu a fost un atac armat, informează agenţia croată de presă Hina.

UPDATE:

Zelenski pune la îndoială angajamentul NATO cuprins în Articolul 5 privind apărarea colectivă

UPDATE 

Şeful NATO este îngrijorat că Rusia ar putea organiza o operaţiune clandestină care să includă arme chimice - Vezi detalii aici!

UPDATE:

Kievul e în căutarea unei noi alianţe de securitate, în timp ce Zelenski 'recunoaşte' că Ucraina nu poate adera la NATO - Vezi detalii aici!

Ucraina are nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării din care să facă parte o ţară ce dispune de arme nucleare, a apreciat marţi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, într-un interviu acordat pentru postul de radio Novoie Vremea din Kiev. 

UPDATE: 

SUA: Noi sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi a Rusiei - Vezi detalii aici!

UPDATE: 

Daniil Medvedev ar putea fi nevoit să ofere asigurări că nu îl sprijină pe Putin pentru a concura la Wimbledon

UPDATE: 

Moscova cere un vot miercuri în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii 'umanitare'

UPDATE: 

Preşedintele Volodimir Zelenski a admis, marţi, într-un discurs, că Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul opoziţiei vehemente a Rusiei, care a lansat o invazie militară şi care a semnalat clar Occidentului că nu va accepta acest lucru.

"Am auzit, de-a lungul anilor, că porţile erau deschise, dar am înţeles şi că nu putem adera. Acesta este adevărul şi trebuie să îl recunoaştem. Sunt mulţumit că cetăţenii noştri încep să înţeleagă şi îşi dau seama că putem miza doar pe forţele proprii", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune a Forţei Comune de Reacţie (JEF), o coaliţie coordonată de Marea Britanie din care mai fac parte Danemarca, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda, Olanda, Suedia şi Norvegia.

Volodimir Zelenski a regretat că Alianţa Nord-Atlantică "pare hipnotizată în contextul agresiunii ruse" şi refuză impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. "Am auzit argumentul că ar începe al III-lea Război Mondial dacă NATO blochează zborurile avioanelor ruse. De aceea nu a fost creată zonă aeriană umanitară în Ucraina şi de aceea ruşii pot bombarda oraşele şi pot omorî oamenii, pot arunca în aer spitale şi şcoli", a acuzat Zelenski.

UPDATE:

Blocuri de locuinţe lovite de armata rusă la Kiev: cel puţin patru morţi

UPDATE: 

Zelenski, aplaudat de parlamentul Canadei: Sporiți sancțiunile! Infrastructura e lovită și distrusă de Rusia - video Vezi știrea aici!

UPDATE: 

Rusia a anunţat, marţi, sancţiuni împotriva preşedintelui Statelor Unite, Joseph Biden, şi a altor membri ai Administraţiei de la Washington, printre care secretarul de Stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Sancţiunile Moscovei, o ripostă la măsurile masive impuse de Occident împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, îi vizează pe preşedintele Joseph Biden, pe secretarul de Stat Antony Blinken, pe şeful Petntagonului, Lloyd Austin, pe consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Jake Sullivan, şi pe William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), informează BBC News.

De asemenea, conform agenţiei Interfax, sunt vizaţi de sancţiuni Jennifer (Jen) Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, adjunctul consilierului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Duleep Singh, directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Samantha Power, Hunter Biden, fiul lui Joseph Biden, fostul candidat la preşedinţie şi fostul secretar de Stat Hillary Clinton, subsecretarul american al Trezoreriei, Adewale Adeyemo, şi Reta Jo Lewis, preşedintele Băncii americane pentru Import-Export.

UPDATE: 

Marea Britanie adaugă pe lista de sancţiuni alte 350 de persoane şi entităţi din Rusia

UPDATE: 

Franţa va oferi 'protecţie consulară' jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului lui Putin

UPDATE: 

Un cunoscut prezentator de la un popular canal tv pro-Kremlin a demisionat, anunță CNN.

Lilia Gildeeva, prezentator la NTV, „nu mai lucrează” pentru canalul tv, a anunțat marți, agenția de stat RIA Novosti, care a citat ofițerul de presă al televiziunii.

NTV a refuzat să comenteze când a fost contactată de CNN. De asemenea, CNN a încercat să o contacteze pe Gildeeva pentru a comenta demisia. Motivul deciziei nu a fost anunțat.

Cunoscutul blogger Ilya Varlamov a anunțat că Gildeeva i-a spus într-un interviu că a demisionat și a plecat din țară.

„Prima dată am plecat din țară. Îmi era frică că nu m-ar mai fi lăsat să plec, apoi mi-am depus demisia”, a declarat Gildeeva, potrivit bloggerului rus.

Varlamov a anunțat pe Telegram că prezentatoare a lucrat pentru NTV din 2006.

UPDATE:  

Michelin îşi suspendă activităţile în Rusia

Producătorul francez de anvelope Michelin a anunţat marţi că îşi suspendă activităţile industriale în Rusia precum şi exporturile către această ţară, devenind ultima dintr-un lung şir de companii care au decis să îşi oprească activităţile în Rusia, informează Bloomberg.

UPDATE:  

Concertul de binefacere pentru Ucrania de la Met Opera din New York, un adevărat succes

UPDATE:  

Europenii vor suferi la fel de mult ca ruşii de pe urma sancţiunilor occidentale (ambasador rus)

Europenii vor suferi la fel de mult ca ruşii de pe urma sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, a prevenit marţi ambasadorul Federaţiei Ruse la Paris, denunţând o 'vânătoare' împotriva oligarhilor ruşi în Europa, transmite AFP.

UPDATE: 

Zelenski susține că aproximativ 100 de copii au murit în războiul Ucraina - Rusia, început acum 3 săptămâni, scrie CNN.

UPDATE: 

Negocierile pentru pace dintre ruși și ucraineni au reînceput marți, a anunțat un reprezentant al Ucrainei. Negociatori din ambele părți s-au reunit și discută chiar acum, a spus, marți, la prânz, un purtător de cuvânt al părții ucrainene.

Ucrainenii speră să obțină un acord pentru încetarea focului și retragerea forțelor rusești, dar până în prezent rușii nu au fost de acord decât cu realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, scrie Mediafax. 

Anterior, SUA a avertizat că nu are niciun semnal că Rusia ar dori să facă pași înapoi.

UPDATE: 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat o stare de asediu în capitala Ucrainei, de marți seara până joi dimineața, fiind interzisă deplasarea cu excepția drumului către adăposturile antiaeriene.

Starea de asediu va fi impusă de marți seara până joi dimineață, timp de 35 de ore, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko, potrivit Sky News

Orașul a fost afectat de bombardamente în zonele periferice în cursul nopții de luni spre marți. Două clădiri rezidențiale au fost lovite de rachete.

”Este interzisă deplasarea în oraș fără permisiune specială, cu excepția deplasării la adăposturile antiaeriene", a declarat Klitschko.

”Capitala este inima Ucrainei și va fi apărată. Kievul, care este în prezent simbolul și baza operațională avansată a libertății și securității Europei, nu îl vom ceda”, a mai spus el.

Măsura interzicerii circulației ar putea anticipa o invazie a orașului de către trupele rusești.

UPDATE: 

Aeroportul oraşului Dnipro din estul Ucrainei a suferit "distrugeri masive" după două bombardamente ruseşti care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, au anunţat autorităţile regionale, informează AFP, conform Agerpres. 

"În timpul nopţii, duşmanul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugeri masive", a scris Valentin Reznikov, guvernatorul regiunii Dnipro, pe Telegram.

Armata rusă, care a invadat Ucraina la 24 februarie, şi-a concentrat o mare parte din atacuri pe distrugerea instalaţiilor militare, a aerodromurilor şi aeroporturilor, a infrastructurilor şi centrelor industriale.

UPDATE: 

Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei se vor îndrepta marți spre capitala ucraineană, care este ținta atacurilor aeriene rusești, în cadrul unei misiuni de susținere din partea Uniunii Europene, potrivit Sky News, citează Mediafax. 

Cei trei lideri merg cu trenul spre Kiev unde se vor întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters. Un consilier al premierului polonez a declarat, de asemenea, că liderii europeni vor prezenta un pachet de ajutor pentru Ucraina.

La rândul său, Petr Fiala, a scris pe Twitter, că va fi însoțit de premierul polonez Mateusz Morawiecki și de cel sloven Janez Janša.

”Astăzi, împreună cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cu vicepremierul Jarosław Kaczyński și cu prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, vom merge la Kiev, în calitate de reprezentanți ai Consiliului European, pentru a ne întâlni cu președintele Zelensky și cu prim-ministrul Shmyhal”, scrie Fiala.

Bombardamentele au lovit în mare parte periferia capitalei, iar ofensiva Rusiei se apropie din ce în ce mai mult de centrul Kievului.

Doar marți, cel puțin două persoane au murit în timpul bombardamentelor rusești care au lovit o clădire rezidențială din districtul Svyatoshynskyi, declanșând un incendiu uriaș în timpul nopții. Se pare că alte 35 de persoane au fost salvate din bloc.

UPDATE: 

Cel puțin 19 oameni au murit în urma atacului asupra unui turn de televiziune din nordul Ucrainei, anunță Sky News.

Guvernatorul Vitalii Kobal a declarat luni că cel puțin nouă persoane au murit în urma atacului, dar că mai sunt încă oameni sub dărâmături.

Marți dimineața, a fost anunțat un nou bilanț care arată că cel puțin 19 persoane au decedat în urma atacului. Atac militar rus a avut loc luni asupra unui turn de televiziune din apropierea orașului Rivne.

UPDATE: 

Două clădiri din zone rezidențiale din Kiev au fost bombardate, marți dimineața, potrivit serviciilor de urgență ucrainene, citate de CNN.

Prima clădire bombardată a fost o locuință privată din Osokorky, un cartier situat la est de centrul orașului Kiev. Clădirea a fost lovită cu puțin înainte de ora 6 dimineața, au anunțat serviciile de urgență într-o declarație.

Un incendiu a izbucnit în clădirea cu două etaje, dar a fost stins la scurt timp și nu au fost raportate victime.

La scurt timp după lovitura din Osokorky, un bloc cu 10 etaje din Podil, la nord de centrul orașului, a fost bombardat. Și aici a izbucnit un incendiu la primele cinci etaje ale clădirii.

O persoană a fost transportată la spital, au anunțat serviciile de urgență, citează Mediafax. 

UPDATE: 

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa "nu este parte" a războiului din Ucraina după invazia rusă, informează dpa.

Guvernul chinez "nu vrea sancţiuni care să afecteze China", a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar "China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime", a spus Wang Yi.

El a calificat conflictul din Ucraina drept "un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani".

Wang Yi nu a comentat în niciun fel informaţiile apărute în presa americană conform cărora Rusia i-ar fi solicitat Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina, informaţii pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez le-a calificat drept dezinformare rău intenţionată din partea SUA.

Ministerul chinez a oferit puţine detalii în legătură cu ce a discutat luni Yang Jiechi, important diplomat chinez, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Cei doi au avut discuţii "sincere, aprofundate şi constructive", inclusiv asupra relaţiilor dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului, a informat ministerul chinez.

Au fost citate afirmaţii ale lui Yang, conform cărora guvernul SUA nu îşi respectă angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului.

De asemenea, Yang i-ar fi cerut Washingtonului să recunoască faptul că problema Taiwanului este una extrem de sensibilă şi să nu mai continue pe o "cale foarte periculoasă".

China consideră insula Taiwan parte a teritoriului său şi a ameninţat că o va lua înapoi cu forţa dacă aceasta îşi va declara oficial independenţa. SUA susţin capabilităţile de apărare ale Taiwanului şi îl aprovizionează cu arme.

UPDATE:

Luni, operatorul de rețea a declarat că centrala de la Cernobîl se baza pe electricitate de la generatoare diesel, după ce alimentarea sa externă cu energie electrică a fost avariată.

Marți, alimentarea cu energie electrică a centralei a fost restabilită, potrivit presei locale.

Forțele rusești au cucerit centrala nucleară în primele zile ale invaziei, stârnind îngrijorarea Occidentului.

Cernobîl a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, scrie Mediafax.

UPDATE: Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45

The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii.

Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat, scrie ştirileprotv.ro.

Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.

Arestovici a precizat momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.

“Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.

“Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.

UPDATE: Un jurnalist britanic a fost rănit grav în Ucraina. 

Un jurnalist britanic acoperind războiul din Ucraina pentru Fox News a fost rănit şi internat luni în apropiere de Kiev, a indicat postul american de televiziune fără a preciza cât de grave sunt rănile sale, notează AFP.

În cursul zilei de luni, "corespondentul nostru Benjamin Hall a fost rănit în timp ce culegea informaţii în afara Kievului", a explicat canalul într-un comunicat.

"Avem puţine detalii în acest moment, dar Ben a fost internat în spital şi echipele noastre de pe teren încearcă să adune informaţii suplimentare în timp ce situaţia evoluează rapid", a adăugat postul de televiziune.

"Acesta este o aducere-aminte dură pentru toţi jurnaliştii care îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru a transmite informaţii dintr-o zonă de război", a subliniat Fox News, conform Agerpres.

Update 03:30 Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez, notează AFP.

'Am imobilizat temporar la Barcelona (nord-est) un iaht aparţinând unuia dintre principalii oligarhi ruşi, cu valoare de aproximativ 140 de milioane de dolari (128 de milioane de euro) şi o lungime de 85 de metri, iar altele urmează să vină', a indicat Pedro Sanchez, fără alte precizări. Potrivit cotidianului spaniol El Pais, este vorba despre iahtul Valérie, care ar fi legat de Serghei Cemezov, şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Serghei Cemezov apare în special pe listele oligarhilor ruşi sancţionaţi de Statele Unite şi Marea Britanie încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Răspunsul occidental implică blocarea conturilor bancare, vilelor şi navelor de lux ale magnaţilor ruşi. Dar capturile mari, precum câteva iahturi în Franţa şi Italia în ultimele zile, sunt încă destul de rare.

Un mega-iaht cu valoare de 100 de milioane până la 120 de milioane de euro, L'Amore Vero, a fost confiscat joi pe şantierul naval al portului La Ciotat, pe coasta mediteraneeană franceză, unde fusese adus pe 3 ianuarie pentru efectuarea unor lucrări de reparaţie. Italia a anunţat sâmbătă că a îngheţat bunuri ale unor oligarhi ruşi în valoare de aproximativ 140 de milioane de euro, printre car două iahturi sechestrate cu o zi înainte: Lady M, în valoare de 95 de milioane de euro şi aparţinând magnatului din industria oţelului Alexei Mordaşov, un apropiat al Vladimir Putin vizat de sancţiunile UE, şi Lena (50 de milioane de euro), deţinută de Ghennadi Timcenko, potrivit Agerpres.

Update 01:54 Președintele american Joe Biden a promis că va continua să furnizeze arme, alimente și bani pentru a ajuta Ucraina.

Într-un tweet, Biden a spus că SUA vor „întâmpina și refugiații ucraineni cu brațele deschise”.

Anterior, Biden a spus că SUA furnizează zilnic „zeci de mii de tone de provizii umanitare”.

Vineri, Biden a semnat pentru un pachet de cheltuieli de urgență în care a alocat 13,6 miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina, din care aproximativ jumătate a fost pentru ajutor militar. Luni, CNN a raportat, de asemenea, că administrația Biden ia în considerare accelerarea procedurilor de imigrare pentru ucrainenii refugiați care au legături cu SUA.

Update 01:50 Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, va anunța mâine noi sancțiuni împotriva a peste 100 de persoane cu legături cu regimul președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat BBC.

Acest lucru s-ar face printr-o legislație de urgență adoptată ca parte a proiectului de lege privind criminalitatea economică.

Update 01:40 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a discutat cu ministrul canadian al Afacerilor Externe, Mélanie Joly, despre „modalități de a opri agresiunea rusă” împotriva Ucrainei. Într-un tweet, Kuleba a spus că el și Joly au convenit ca presiunea sancțiunilor asupra Rusiei va „crește”.

„Canada sprijină Ucraina pe toate fronturile”, a adăugat el.

Vineri, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat mai multe sancțiuni împotriva a cinci cetățeni ruși - inclusiv Roman Abramovici - și a declarat că 32 de companii și entități guvernamentale ruse vor fi interzise să primească echipamente sau provizii de apărare.

Update 00:37 Președintele Putin a implementat o nouă lege care face mai dificil pentru companiile străine de leasing de avioane să-și preia aeronavele în momentul în care sancțiunile occidentale încep să intre în vigoare.

Noua lege va permite înmatricularea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a activităților din domeniul aviației civile”. 

Companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari (7,7 miliarde de lire sterline).

Update 00:23  Ministrul apărării al Ucrainei i-a lăudat pe cei care apără țara și spune că întărirea capacităților aeriene și de rachete este acum prioritatea principală.

„Lucrăm non-stop pentru a obține sprijinul respectiv sau pentru a achiziționa armamentul necesar”, a scris Oleksiy Reznikov într-o postare pe Facebook.

Update 00:03 Rusia a cerut atât asistență militară, cât și financiară din partea Chinei, pe fondul conflictului din Ucraina.

Printre asistența solicitată de Rusia s-au numărat trusele de alimente militare neperisabile, preambalate, cunoscute în SUA sub denumirea de „mănă, gata de mâncare” sau MRE, potrivit două surse familiare cu problema. Solicitarea subliniază provocările logistice de bază despre care analiștii și oficialii militari spun că au împiedicat progresul Rusiei în Ucraina și ridică întrebări cu privire la pregătirea fundamentală a armatei ruse.

Una dintre surse sugerează că mâncarea ar putea fi o solicitare pe care China ar fi dispusă să o îndeplinească, pentru că nu ajunge la asistență letală, care ar fi văzută ca provocatoare de către Occident (citește mai mult AICI).

Update 00:00 Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a indicat luni că va pronunţa verdictul său miercuri în procedura lansată de Kiev care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei, transmite AFP. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a indicat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că apelul a fost la cererea Israelului, relatează Reuters. Kremlinul a afirmat că Bennett i-a spus lui Putin despre contactele sale recente cu lideri ai mai multor ţări pe această temă şi că ambii lideri au convenit să continue dialogul. Premierul israelian a avut numeroase convorbiri cu preşedintele rus în încercarea de sprijinire a eforturilor de soluţionare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel