Data actualizării:
Data publicării:

Război între ministrul Ghinea și comisarul european Corina Crețu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Dispută încinsă pe Facebook între ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, legată de absorbția de fonduri europene de către România.

Alegeri prezidentiale 2024

În urmă cu două zile, comisarul european Corina Crețu își exprima îngrjorarea, într-o declarație de presă, postată ulterior și pe pagina sa de socializare, față de faptul că România nu a încasat nicio rambursare de bani de la Bruxelles pentru cheltuieli în proiectele europene 2014-2020. 

"Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din exercițiul bugetar 2014-2020 insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens iar in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati", a afirmat Corina Crețu.

Ministrul Ghinea, reacție acidă

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reacționat acid, într-o postare pe pagina sa de socializare, apreciind că este "Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre".

În plus, ministrul Ghinea reproșează "Facebook-ului doamnei Crețu" că nu a reacționat similar și atunci când Guvernul Ponta "nu a mișcat pe subiect".

Ministrul Cristian precizează că România a absorbit de la Bruxelles deconturi în noua perioada de programare 2014-2020 de 0,18% din fondurile structurale și de coeziune, asta în condițiile în care în luna mai 2016, implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada respectivă a înregistrat un nivel de absorbție de 1,7% .

Corina Crețu, replică la postarea ministrului Ghinea

Corina Crețu a oferit, imediat, o replică pentru ministrul Ghinea, căruia îi reamintește în cadrul unui comentariu la postarea acestuia de la instalarea în guvernul tehocrat că s-au întâlnit de câteva ori și că a apreciat preocuparea sa, asigurându-l de întreg sprijinul său și al serviciilor sale. Comisarul european îi atrage atenția ministrului Fondurilor Europene că el a dat publicității "documente ale Comisiei care arată avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar", dar că cifrele prezentate de ea se referă la Fondul de Dezvoltare și Fondul de Coeziune.

"Stiti bine ca in ultimul an am restructurat complet Unitatea pt Romania, unde am transferat cei mai buni specialisti din DG Regio, avand peste 60 de intalniri cu autoritatile romane.

Cred ca rata de absorbtie pt 2007-2014, care a ajuns la peste 85 la suta, se datoreaza acestor eforturi comune, ale autoritatilor romane si ale Comisiei.

Inca din timpul Guvernului Ponta, am subliniat ca anul 2016 este crucial pentru politica regionala, pt ca -pe langa incheierea cu succes a vechiului ciclu financiar - este nevoie sa demaram implementarea noilor proiecte, pentru a maximiza impactul acestei sanse istorice pe are o avem prin fondurile europene. Am cazut de acord ca sunt intarzieri, ca nu exista suficiente proiecte mature , am vorbit despre situatia dramatica mai ales din domeniul deseurilor si infrastructurii. Am apreciat Impreuna ca trebuie demarate urgent cele 3 spitale regionale, dar pt acest lucru inca asteptam harta nevoilor sanitare..

Cifrele prezentate de mine se refera la Fondurile de care ma ocup, Fondul de Dezvoltare si Fondul de Coeziune.
Absorbtie, in conceptia Comisiei, inseamna facturi platite pentru lucrari efectuate. Dumneavoastra dati publicitatii documente ale Comisiei care arata avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar.

Va asigur ca tot ce imi doresc este ca Romania sa nu piarda bani, sa nu fim nevoiti sa suspendam fonduri - conditionalitatile ex ante au ca termen decembrie 2016, de pilda.

Ar fi foarte simplu pentru mine sa stau deoparte, dar asa cum analizam situatia in toate Statele Membre, o fac si pentru Romania.

Imi pare sincer rau ca nu credeti cu adevarat ca aveti si veti avea intotdeauna in mine un partener, desi am raspuns absolut tuturor solicitarilor venite din partea autoritatilor romane (fazari, proiecte retrospective, etc) Va doresc numai bine si sper sa reusim Impreuna sa contribuim la dezvoltarea tarii si imbunatatirea vietii oamenilor", i-a transmis Corina Crețu, ministrului Ghinea. 

[citeste si]

Oficialul Guvernului tehnocrat i-a răspuns Corinei Crețu, după ce a ținut să menționeze că se bucură de reluarea unui dialog direct cu comisarul european și că au lucrat bine împreună la nivel tehnic. "Reacția mea vine tocmai pentru că știți ce eforturi facem, și le apreciați în întâlnirile avute. Cifrele prezentate de mine și raportate de Comisie se referă chiar la plăți intermediare (interim payments), nu la avansuri. Sunt convins că vom continua să lucrăm instituțional foarte bine, dincolo de diferențe de interpretare momentane. Îmi cer scuze dacă unele reacții ale comentatorilor acestei pagini v-au jignit, intenția mea a fost de a discuta public cifre concrete și acesta este un mediu potrivit pentru asta", a răspuns ministrul Ghinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel