Data actualizării:
Data publicării:

Război în Yemen, incendiu pe piața petrolieră. Implicații globale

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Campania de bombardamente declanșată joi de Arabia Saudită și aliații săi împotriva rebelilor din Yemen a dus la creșterea prețului țițeiului. Yemenul nu este unul dintre producătorii de petrol importanți la nivel mondial, dar evoluția conflictului din Peninsula Arabică afectează prețul aurului negru pentru că amenință buna desfășurare a transporturilor petroliere în Orientul Mjilociu.

Prețurile petrolului au urcat și au scăzut după ce Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, și aliații săi au lovit ținte ale rebelilor șiiți din Yemen. Țițeiul Brent a crescut joi cu aproape 6%, până la 59,78 dolari barilul, dar apoi a coborât la 57,88 dolari barilul. Presiunea asupra prețului petrolului s-a estompat după ce a devenit clar că deocamdată nu sunt amenințate căile de transport. Tensiunile însă persistă, iar o posibilă atragere a Iranului în conflict va fi imediat resimțită de piețe.

Cum afectează conflictul din Yemen piața petrolieră

Yemenul nu este un producător cu o pondere majoră pe piața globală, în comparație cu multe alte state din Orientul Mijlociu. Statul arab produce aproximativ 133.000 de barili pe zi, contribuind cu mai puțin de 0,2% din producția mondială de petrol. 

Potrivit unei analize EIA (US Energy Information Administration), poziția geografică a Yemenului la strâmtoarea Bab el-Mandeb, un punct de trecere cheie pentru livrările internaționale, face din statul arab o rotiță importantă în mecanismul comerțului de energie. Peste 3,4 milioane de barili de petrol au tranzitat zilnic strâmtoarea Bab el-Mandeb în 2013.

"Închiderea strâmtorii ar însemna ca cisternele să fie forțate să navigheze în jurul vârfului sudic al Africii pentru a ajunge la piețele europene, nord-americane și sud-americane", explică EIA.

Război pe piața petrolieră

Prețul petrolului a cunoscut o scădere bruscă la sfârșitul anului trecut, iar barilul nu a mai depășit 100 de dolari în ultimele luni, după ce OPEC a refuzat să reducă producția de petrol. Țări ale căror bugete se bazează în mare măsură pe exporturile de hidrocarburi, precum Rusia sau Venezuela, au fost cele mai afectate de declinul prețurilor.

Potrivit uneia dintre teoriile care circulă între jucătorii de pe piață, OPEC girează scăderea prețurilor pentru că Arabia Saudită încearcă să contracareze ascensiunea petrolului de șist american și să-și păstreze cota de piață în Statele Unite ale Americii.

O altă teorie este aceea că SUA și Arabia Saudită au ținte geopolitice comune, care necesită un preț mai mic al petrolului, iar principalele victime ar fi Iranul și Rusia.

Cine controlează teritoriul Yemenului 

Ce se întâmplă în Yemen

Yemenul, considerat un rai ai jihadiștilor Al Qaeda, este măcinat de mulți ani de confruntările cu militanții islamiști. Pentru a apăra guvernul din Yemen de ofensiva rebelilor șiiți houthi, Arabia Saudită a început în noaptea de miercuri spre joi o serie de bombardamente asupra unor poziții ale rebelilor din Yemen. Saudiții susțin că sunt parte a unei coaliții de zece state, care include și membri ai Consiliului de Cooperare din Golf (GCC).

Surse Al Jazeera spun că atacurile lansate joi de 100 de avioane ale saudiților și aliaților în orașele Sanaa și Aden au dus la uciderea a 18 civili.

Asaltul ar fi distrus lansatoare de rachete livrate de Iran, stat șiit care îi susține pe rebelii houthi. 

De altfel, Teheranul a avertizat că acțiunea militară declanșată în Yemen riscă să se răspândească în alte state din regiune.

(Vezi graficul din galeria foto pentru a afla cine susține  operațiunea militară din Yemen și cine se opune)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel