RĂZBOI în Etiopia: Forțele guvernamentale mărșăluiesc spre Tigray. Opozanții au distrus podurile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres. Liderul Frontului Eliberării Poporului din Tigray
Foto: Agerpres. Liderul Frontului Eliberării Poporului din Tigray
Războiul din Etiopia este departe de a se fi terminat. După ce ONU a anunțat o criză umanitară fără precedent, premierul țării a anunțat că forțele guvernamentale mărșăluiesc spre capitala regiunii Tigray, în nordul țării.

Ieri, Organizația Națiunilor Unite acuza o criză fără precedent în Etiopia (vezi AICI), pe măsură ce tot mai mulți oameni au ales să fugă în țara vecină, Sudan. În urmă cu puțin timp, premierul Etiopiei a declarat că armata sa avansează spre capitala regiunii nordice Tigray, unde soldații din regiune se luptă cu guvernul central. Guvernul a acuzat forțele din Tigray că au distrus poduri în apropierea orașului Mekelle, pentru a opri avansul forțelor centrale.

Conflictul își are rădăcinile în tensiunile de lungă durată dintre puternicul partid din regiune, Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) și guvernul central al Etiopiei. Când premierul Abiy a amânat alegerile naționale din cauza coronavirusului, în iunie, tensiunea a crescut între cele două grupuri. TPLF vede guvernul central ca fiind nelegitim, susținând că Abiy nu mai are mandat să conducă țara. În același timp, Guvernul a acuzat TLPF că a atacat o bază militară pentru a fura armele, ceea ce TPLF a negat. Ca răspuns, Abiy a ordonat o ofensivă militară, acuzând TPLF de trădare.

Termenul de trei zile, dat de prim-ministrul Abiy forțelor Tigray pentru predare, a expirat marți. Cel puțin 27.000 de persoane au fugit dincolo de granița de nord, în Sudan, în timp ce ONU a avertizat că se desfășoară o „criză umanitară la scară largă”, precizează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel