Război energetic, previziuni sumbre. Cherciu: Am cheltuit deja prea multe resurse. În afară de plafonare nu există niciun alt plan. Atitudinea ANRE este înfricoşătoare, preşedintele se crede semizeu
În România nu se profită de prosumatori pe cât ar trebui.
Noi suntem într-un război energetic şi am cheltuit deja foarte multe resurse, trebuie să cheltuim mai multe. În afară de plafonaae nu există niciun alt plan. Trebuie să ştiţi că anul acesta ANRE a luat trei decizii referitoare la prosumatori. A interpretat într-un mod nefavorabil pentru prosumatorii din România compensarea cantitativă (ca să injectezi 10kw/h în reţea, poţi să iei 10kw/h înapoi). După cre a introdus un contor suplimentar pentru prosumatori şi, mai apoi, au scos acest contor. Deci, practic, au pus o piedică, după care au eliminat-o parţial în octombrie. Nu poate fi vorba de nicun fel de susţinere până în momentu de faţă.
Programul Casa Verde trebuia să aibă 40 000 de solicitanţi de sisteme instalate în fiecare an. Practic, programul Casa Verde este inexistent, abia dacă ajugem la 30 000 care şi-au implementat fără Casa Verde. Una din cele trei decizii luiate de ANRE a fost împotriva prosumatorilor. Este înfricoşătoare atitudinea ANRE-ului. Chiar vicepreşedintele afirma că prosumatorii sunt o chestiune nouă, nu se ştiu foarte multe. Vă daţi seama, în plină criză energetică, când prosumatorii sunt o parte din soluţie, conducerea ANRE spune că nu prea ştie ce-s ăia prosumatori iar preşedintele ANRE nu vorbeşte cu oamenii, el a fost plecat în vacanţă şi are un soi de statut de semizeu! E înfricoşător cât de politizată este instituţia asta care ar trebui să fie, de fapt, avangarda luptei energetice, să spunem. Şi lucrurile nu se vor îmbunătăţi pentru că n-au de unde să se îmbunătăţească" e declaraţia în direct, la Digi24, a expertului economic Ciprian Cherciu.
De ce sunt importanţi prosumatorii?
Potrivit Ziarul Financiar, aproape 24.000 de prosumatori au reuşit să facă ce nu a făcut statul în 30 de ani: au ridicat pe cont propriu proiecte de producţie a energiei de 200 MW. "O dată pentru că nu mai consumă energie iar excesul de energie îl bagă în reţea. Cei care stau la bloc, vă dau un exemplu, ar trebui să-şi dorească să fie cât mai mulţi prosumatori, vorbim de persoane fizice, fabrici, depozite, pentru că odată ce aceştia îşi instalează panouri nu mai cer energie din reţea, ci produc exces. Iar în momentul în care pe piaţă ai mai multă ofertă decât cerere, preţul începe să scadă" a explicat Cherciu.
foto: Ziarul Financiar
În Ungaria, de exemplu, limitările de capacitate pe zona de reţea de distribuţie au dus la închiderea pieţei de proiecte solare, guvernul maghiar anunţând că nu vor mai fi preluate în sistem noi instalaţii. Şi în România, distribuitorii au început să emită semnale de alarmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News