Data publicării:
Război cultural. Ucraina interzice muzica în limba rusă, cu excepția artiștilor care se opun invaziei
Muzica în rusă este interzisă de acum în Ucraina.
Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA.
De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o listă albă cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.
Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei, motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean, mai susţin aceştia.
Cântecele în ucraineană trebuie să reprezinte cel puțin 40% din cele emise
Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV.
De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.
Importul cărților din Rusia, Belarus și teritoriile ocupate a fost de asemenea interzis
Parlamentul de la Kiev a votat de asemenea favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ocupate ale Ucrainei (referire la peninsula Crimeea şi la republicile separatiste proruse din Donbas).
Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în limba agresorului, va fi necesară o licenţă specială. Cărţile din Rusia erau însă deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.
Republica Moldovă, decizie privind emisiunile rusești
Preşedinta Republicii Moldova a promulgat duminică legea securităţii informaţionale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează mass-media de peste Prut.
Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.
Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate, scrie portalul IPN.
Aceste ştiri şi emisiuni sunt în prezent interzise în urma instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după expirarea acesteia.
Legea securităţii informaţionale, descrisă de opoziţia din Republica Moldova drept o instituire a cenzurii, prevede că 50% din conţinuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră... Citește restul aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News