Război comercial: Germania și Franța își unesc forțele împotriva lui Biden
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele francez, Emmanuel Macron, alături decancelarul german, Olaf Scholz. Sursa Agerpres
Președintele francez, Emmanuel Macron, alături decancelarul german, Olaf Scholz. Sursa Agerpres
Principalele economii ale UE lasă în urmă tensiunile lor recente pentru a impulsiona acțiunea UE pe fondul temerilor legate de războiul comercial.

Germania și Franța au cerut marți politici industriale mai dure, cum ar fi mai multe subvenții de stat pentru întreprinderile europene, pentru a contracara amenințarea reformelor americane care riscă să declanșeze un război comercial transatlantic.

Măsurile comerciale discriminatorii de la Washington și Beijing

Cele două economii importante ale UE și-au lăsat deoparte contrele din ultimele săptămâni pentru a emite o declarație comună prin care promit că ”explorează posibilitățile de politică industrială” pentru a proteja industriile europene de măsurile comerciale discriminatorii de la Washington și, de asemenea, de la Beijing.

Declarația, care vine după două zile de întâlniri ministeriale la nivel înalt la Paris. Președintele francez, Emmanuel Macron, care i-a invitat pe  ministrul german de Externe, Annalena Baerbock și ministrul Economiei, Robert Habeck, la Palatul Elysée. Aceștia au semnalat o escaladare a eforturilor europene de a proteja producția autohtonă de amenințarea concurenței neloiale din partea SUA.

Frustrările: Concurență neloială din partea SUA

Parisul și Berlinul sunt din ce în ce mai deranjați de faptul că administrația președintelui american, Joe Biden, nu manifestă interes în abordarea preocupărilor lor cu privire la Legea de reducere a inflației, un pachet de subvenții și reduceri fiscale de 369 de miliarde de dolari pentru a stimula afacerile ecologice americane.

Dintr-o perspectivă europeană, actul american este o măsură protecționistă, deoarece încurajează companiile să transfere investițiile din Europa și stimulează clienții să  cumpere produse americane atunci când vine vorba de achiziționarea unui vehicul electric.

Cu toate acestea, cu doar șase săptămâni până la intrarea în vigoare a dispozițiilor finale ale legii americane la 1 ianuarie, iar negocierile pentru un acord de pace cu Washingtonul nu au produs progrese reduse, guvernul de la Berlin este din ce în ce mai convins că trebuie să își unească forțele cu Parisul și să susțină un Franța face eforturi pentru o politică industrială a UE mai bazată pe subvenții, raportează Politico.

Scopul: Crearea unor condiții de afaceri mai bune pentru a se asigura că Europa rămâne o locație de investiții pentru viitoarele tehnologii verzi cruciale, cum ar fi bateriile, hidrogenul sau panourile solare.

Solicitarea Berlinului și Parisului

Marți, această nouă alianță de politică industrială dintre Berlin și Paris a început să prindă contur sub forma unei declarații comune a lui Habeck și omologul său francez Bruno Le Maire.

”Solicităm o politică industrială a UE care să permită companiilor noastre să prospere în competiția globală”, se arată în declarație, adăugând că ”dorim să coordonăm îndeaproape o abordare europeană a provocărilor precum Actul de reducere a inflației din Statele Unite”.

Textul solicită, de asemenea, Comisiei Europene să accelereze procedurile de aprobare a subvențiilor în cadrul așa-numitelor Proiecte importante de interes european comun (IPCEI).

 

Răspunsul SUA

Oficialii americani au îndemnat UE să evite angajarea în orice disputa comercială cu Washingtonul și au sugerat ca Europa să copieze în schimb modelul de subvenție al SUA pentru propriile sale industrii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel