Rata şomajului a urcat în luna iunie la 7,5%
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
foto: ANOFM
foto: ANOFM

Rata şomajului calculată conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii (BIM), în formă ajustată sezonier, a fost estimată în luna iunie la 7,5%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale (pp) faţă de luna anterioară şi cu 0,4 pp peste nivelul lunii iunie 2010, arată datele transmise luni de INS.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul şomerilor BIM (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie este de 727.000 persoane, nivel apropiat atât de cel al lunii precedente (722.000), cât şi de cel al aceleiaşi luni din 2010 (721.000).

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,2 pp pe cea a femeilor, valorile respective fiind 8,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,9% în cazul celor de sex feminin.

Totodată, pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata şomajului a fost estimată la 5,9% pentru luna iunie (6,5% în cazul bărbaţilor şi 5,3% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,1% din numărul total al şomerilor BIM estimat pentru luna iunie.

Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Rata şomajului în sens BIM reprezintă ponderea şomerilor BIM în populaţia activă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel