Rată mai mare cu 1.400 de lei din octombrie 2022. Mesajul primit de la bancă de un român. Piperea, apel către Parlament: Urgență maximă
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Un român care plătea o rată de 2.400 de lei a avut un șoc când a aflat că, din octombrie, va trebui să plătească băncii o rată cu 1.400 de lei mai mare. 

”Mesaj de la BCR primit de un debitor care are un credit ipotecar/imobiliar: “Vă informăm că din 10.10.2022, rata creditului ipotecar/imobiliar la care sunteți titular va fi de 3829.41 RON ca urmare a modificării ROBOR. Va mulțumim, BCR”.

Rata a fost relativ constantă în primii 5 ani de contract, întrucât dobânda a fost fixă, iar nu variabilă (nu conținea indicele ROBOR). La trecerea la dobândă variabilă (ROBOR + marjă fixă) costul lunar/rata se recalculează, dar nu la ROBOR-ul de acum 5 ani, ci la ROBORUL curent, care este de peste 5 ori mai mare. Ghinionul debitorului este cvadruplu: au crescut facturile la utilități și costul general al vieții, iar salariul s-a menținut constant, la nivelul de acum 5 ani.

O rată lunară de 2460 lei devine 3829.42 lei începând cu 10 octombrie 2022, dată care pică exact în perioada începutului școlii copiilor și a sezonului rece, unde la București va fi frig ca la Moscova sau la Berlin, va fi întuneric ca la Paris și va fi “sobrietate” energetică Bruxelles style.

Se observă o diferență la rata lunară a creditului de peste 1400 de lei, ceea ce este echivalent cu un salariu minim sau cu o pensie medie. Clasa de mijloc, de care nu se preocupă nimeni din 2007 încoace, chiar dacă este principalul izvor de încasări la buget (consumă, iar acest gest generează tva, accize și locuri de muncă), va sărăci în mod accentuat. Cu un salariu de 4000 de lei nu se mai poate plăti decât rata la bancă. Cu un salariu de 5000 de lei se mai pot plăti și facturile la utilități. Nimic altceva.

Debitorul, care teoretic are un salariu bun (1000 de euro) va fi obligat să treacă, în mod natural, la “sobrietate” energetică. Poate doar să spere că insectele comestibile nu vor fi mai scumpe decât carburantul (la care va renunța, de asemenea, “natural”). De aceea, este de o urgență maximă ca Parlamentul să aprobe, în forma lor originară, iar nu cea emasculată de bănci, legile anti-cămătărie*, și să modifice urgent legea insolvenței persoanei fizice, într-o manieră care să impună prevenția supra-îndatorării și creditarea responsabilă și să permită tratamentul (extra)judiciar al supra-îndatorării și, mai ales, ștergerea de datorii, pentru insolvența scuzabilă.

*vorbim de: (i) plafonarea dobânzilor și a celorlate costuri ale creditului, (ii) combaterea executărilor silite abuzive, care duc la evacuarea debitorului din locuința familială, (iii) retractul litigios, menit a neutraliza comerțul ilicit sau incorect cu datorii, derulat sub denumirea de `colectare de creanțe`” arată mesajul publicat de către avocatul Gheorghe Piperea, pe rețeaua socială Facebook. 

Citește și: Ai probleme cu plata ratelor? O instituţie din România te poate ajuta gratuit să renegociezi cu banca. Coşea: Nu ştie multă lume de ea

Este acum momentul să-ți faci credit la bancă?

Situația economică nu este deloc una fericită. Avem inflație ridicată, o datorie externă aproape de 50%, un ROBOR cum nu s-a mai văzut de 12 ani și toate acestea într-un context economic și geopolitic extrem de complicat. Războiul dus de Rusia în Ucraina, amenințările constante, sancțiunile care se întorc ca un bumerang economic, recesiunea din SUA, seceta în timp de tranziție la ”verde”, toate acestea și multe altele generează un context complicat în care cei mai afectați se anunță a fi tocmai cei mai săraci. Pătura care să absoarbă șocurile economice, respectiv cea mijlocie, s-a subțiat atât de tare în ultimii ani, încât lasă drum deschis către cei mai vulnerabili care vor fi crunt loviți, arată analizele economice din ultima perioadă. În plus, în fața unei astfel de situații, cei mai mulți caută stabilitatea. În România, stabilitatea este sinonimă cu o locuință personală. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel