Rata inflației. România printre cele mai scăzute valori
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie la 1,8% în zona euro şi la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,1%, şi, respectiv, 1,2% în decembrie, în timp ce Irlanda (0,2%), România (0,3%) şi Bulgaria (0,4%) au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate luna trecută în Belgia (3,1%), Letonia şi Spania (ambele cu o inflaţie anuală de 2,9%) şi Estonia (2,8%). Comparativ cu luna decembrie 2016, inflaţia anuală a scăzut în două state şi a crescut în 26 state, inclusiv în România. 

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,50 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire şi legumele (0,14 puncte procentuale fiecare). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea sectorului telecomunicaţiilor (minus 0,09 puncte procentuale), pâine şi cereale (minus 0,05 puncte procentuale). 

Luna trecută, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că rata anuală a inflaţiei va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu, informează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel