”Rața de aur”, un premiu pentru șarlatanul care a speriat milioane de părinți cu un studiu fals despre vaccinuri
Doctorul care a pretins că există o legătură între autism și În 1998, Andrew Wakefield a fost autorul principal al unei lucrări din "Lancet medical journal", lucrare care sugera o legătură între pojar și inflamațiile intestinale. De asemenea, materialul doctorului susținea că virusul pojarului joacă un rol important în dezvoltarea autismului. Andrew Wakefield a declarat mai târziu că, potrivit cercetării sale, în locul vaccinului MMR, ar trebui administrate doze singulare. Afirmațiile sale au creat isterie în toată lumea - imunizarea cu MMR a scăzut, iar în Marea Britanie a crescut rata îmbolnăvirilor de pojar.
Cercetările nu au găsit o legătură plauzibilă între MMR și autism sau boala Crohn. În 2010, lucrarea lui Andrew Wakefield a fost retrasă din jurnalul medical și doctorul a fost scos din registrele medicale, după ce a fost găsit vinovat de serioase neglijențe profesionale. Totuși, mii de copii nu au mai fost imunizați din cauza lui. Părinții au refuzat să-și vaccineze copiii de teama că aceștia s-ar putea îmbolnăvi de afecțiuni severe sau ar putea deveni autiști, potrivit studiului lui Wakefield. Consecințele refuzului vaccinului au dus la deces.
Anul acesta, "meritele" lui Wakefield s-au soldat cu premiul inaugural "Rața de Aur", oferit de "The Good Thinking Society", grupul de campanie condus de cercetătorul Simon Singh, celor "care au sprijinit și practicat pseudoștiința în cele mai absurde, mai periculoase, mai iraționale și mai iresponsabile stiluri". Simeon Singh a declarat că premiul face parte din încercarea grupurilor sceptice de a arăta populației nepotrivitele utilizări ale științei. "Nu este doar o luptă a intelectualității sau o luptă a ideilor, este vorba de proteja persoanele de la informații greșite", a spus Singh.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News