Data publicării:

Răsturnare de situație pe scena politică, înainte de alegerile din 2024, privind votul oamenilor / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Economistul Tănase Stamule (PNL) a fost invitat la DC News unde a vorbit despre electoratul european care are tendința de a se orienta spre partidele de dreapta. 

În Europa, în ultimii ani, în anumite state, s-a putut observa o creștere a partidelor și mișcărilor politice de dreapta. Această tendință a fost influențată de o serie de factori, inclusiv îngrijorările privind migrația, securitatea, globalizarea și sentimentul de pierdere a suveranității naționale. Economistul Tănase Stamule susține că această schimbare s-a produs deoarece direcția este corectă, însă ritmul nu a fost unul potrivit.

„Vă spun un lucru pe care lumea nu-l discută. Există mai multe cercetări sociologice care arată un viraj la dreapta a electoratului european. În ce sens spun asta? În sensul că temele conservatoare încep din nou să fie în prima linie. De la familie, la siguranță, la credință, la identitate, toate acestea sunt din nou în prima linie a europenilor, au mai mare priză la europeni, din cauza crizei migranților. N-o simțim în România, dar cei din vest o simt, din cauza accelerării prea rapide către verde. Deci nu spune nimeni că nu e aceea direcția corectă, însă ritmul uneori nu a fost potrivit.", a spus economistul. 

„Verzii sunt în cădere pentru că ritmul nu a fost sustenabil"

Economistul a oferit câteva exemple concrete. În Olanda, Partidul Fermierilor care a luat naștere în urma protestelor fermierilor, chiar dacă este un partid relativ nou, înființat în 2019, a reușit să ajungă la un procent de aproape 20%.

„Priviți ce s-a întâmplat în Olanda! A apărut Partidul Fermierilor care au ajuns la aproape 20%. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Suedia care era cea mai incluzivă țară din UE. A câștigat extrema dreaptă care susține un guvern minoritar, tot de dreapta, și devine cea mai puțin incluzivă. Suedia are o transformare totală, de unde primea pe toată lumea, acum caută să-i dea afară pe toți și asta se va simți anul viitor în campania electorală în care, cel puțin în România, partidele vor trebui să-și asume un mesaj mai conservator.

În Elveția, chiar dacă nu este în UE, societatea elvețiană este o proiecție. Verzii au pierdut acolo masiv. Inclusiv în Germania, CDU și CSU au câștigat ultimele două alegeri. Verzii sunt în cădere pentru că ritmul nu a fost sustenabil.", a spus Economistul Tănase Stamule la DC News. 

Youtube video image

 

VEZI ȘI: România, în criză, dar paradoxul e că nu suntem ca în 2009! Stamule (PNL), economist: Care e noutatea https://www.dcnews.ro/romania-in-criza-dar-paradoxul-e-ca-nu-suntem-ca-in-2009-tanase-stamule-pnl-economist-care-e-noutatea-acum_935592.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel