RĂSTURNARE de situație pe plan economic. Vasilescu (BNR): Era o teamă teribilă de inflație. Acum s-au întors lucrurile
Consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a vorbit despre un fenomen foarte îngrijorător. De ce am putea rămâne fără produse pe rafturi, aflați în rândurile de mai jos.
Până mai ieri credeam că principalul pericol este inflația. Acum, se pare că deflația a devenit un pericol.
EUROSTAT a publicat recent tabloul mişcării preţurilor în Uniunea Europeană. Dintre cele 19 ţări ce alcătuiesc zona euro, în 12 scad preţurile. În alte cinci, printre care Germania şi Franţa, creşterea este una anemică.
”Creșterea prețurilor este un fenomen pervers. Schimbările de direcție se fac rapid de la o perioadă la alta. Prețurile când urcă, când coboară, în funcție de evenimente. Nu cu mult timp în urmă, în Uniunea Europeană, era o teamă teribilă de inflație, iar acum s-au întors lucrurile și, în actualitate, este teama de deflație.
Acum câteva zile, EUROSTAT a publicat un tablou al mișcării prețurilor în toată UE. Dacă ne referim numai la zona euro, vedem că 12 țări, dintre cele 19, care fac parte din zona euro, sunt deja în deflație. Asta înseamnă că prețurile scad sub nivelul zero. Care este pericolul? Când prețurile scad, producătorii nu mai vor să fabrice, comercianții nu mai vor să vândă. Rafturile magazinelor se golesc. Oamenii pot rămâne cu banii în buzunare și să nu mai aibă ce să cumpere.
Alte țări, între care Germania și Franța, sunt cu o inflație foarte anemică. Aproape în zona de risc și sunt gata și ele să intre în deflație”, a spus Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului Băncii Naţională a României (BNR), la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News