Data actualizării:
Data publicării:

Răsturnare de situație cu Roșia Montană. Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministerul Finanțelor a venit cu precizări privind cazul Roșia Montană. Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile.

Așa cum Ministerul Finanțelor a anunțat anterior, la 8 martie 2024, România a primit Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Deși în ordinul tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016 este stipulat cã după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie sã comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale, tribunalul a anunțat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile.

Decizia vine pe fondul volumului și complexității deosebite a informațiilor ce necesită a fi parcurse.

Astfel, părțile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua și a comunica informațiile pe care le consideră relevante.

În schimb, termenul în care poate fi introdusă acțiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.

Mai precizăm cã împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluționa acțiunea. Potrivit art. 52 din Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv:

a) viciu în constituirea tribunalului;

b) abuz de putere evident al tribunalului;

c) coruperea unui membru al tribunalului;

d) încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură;

e) lipsă de motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel