Răspunsul NATO la criza din Belarus. Aurescu, informații despre rolul României
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre criza din Belarus și despre sancțiunile care se impun.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit despre criza din Belarus, care s-a acutizat în ultimele zile. Țările din zonă iau în calcul implicarea forțelor NATO.
România co-sponsorizează pachetul de sancțiuni
”O variantă este să fie adoptat un nou set de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk care să îi targeteze pe acei responsabili, acei oficiali care sunt implicați în acel efort de utilizare și influențare nepermisă a migranților, cu scopul de a face presiuni asupra Uniunii Europene.
Urmează ca în zilele următoare să fie finalizat acest set, acest pachet de sancțiuni, este al cincilea pachet de sancțiuni. România, de altfel, trebuie spus, este unul dintre statele care co-sponsorizează acest pachet de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk. Nu pot să vă dau la acest moment exemple, pentru că se discută în continuare. Este vorba despre o listă de persoane care vor fi supuse acestor sancțiuni, dar și o serie de agenți economici și probabil companii turistice, se vorbește și despre aeroporturi, care sunt implicate în acest proces de instrumentalizare politică a migranților.
Ceea ce este important este că astăzi s-a realizat consensul politic, toate statele membre au sprijinit acest consens politic și evident și România a sprijinit această decizie”, a declarat, pentru Digi24, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Polonia va construi un zid la granița cu Belarus
Polonia va iniţia, în decembrie, lucrările pentru construcţia unui zid pe un segment al frontierei cu Belarus, în contextul actualei crize a imigraţiei, informează cotidianul Le Figaro, conform Mediafax.
"Această construcţie este o investiţie absolut strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi a cetăţenilor", a declarat luni ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski.
Zidul va avea lungimea de 180 de kilometri şi va costa aproximativ 353 de milioane de euro. Polonia are frontieră cu Belarus pe o distanţă de aproape 400 de kilometri. Lucrările ar urma să fie finalizate în primul semestru din 2022.
Polonia a decretat starea de urgenţă la frontiera cu Belarus, mobilizând militari şi instalând un gard de sârmă ghimpată, din cauza afluxului de imigranţi extracomunitari care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea "terorismului de stat" prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. "Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat", a declarat Mateusz Morawiecki săptămâna trecută. "Este vorba de o răzbunare discretă" a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News